Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

WK kletsmajoors

Laat ik nu altijd hebben gedacht, dat de WK-kletsmajoors (en majorettes) zich op de één of andere wijze bezighouden met politiek, maar dat blijkt dus niet zo te zijn. De echte superkampioenen houden zich bezig met een heel ander spelletje en ontvangen daar bedragen voor die de Balkenendenorm ver overschrijden. Lees verder en huiver.

Het zal u niet zijn ontgaan dat een groot deel van de tv-programma’s momenteel iets heeft te maken met het WK voetbal. Soms volg ik zelfs een wedstrijd, of een deel ervan. Bij het commentaar van Frank Snoeks lopen mij evenwel de rillingen over de rug. En dan lees ik ook nog het volgende bericht dat gaat over de salariëring van de commentatoren:
,,Voorheen betaalden we een vast bedrag per wedstrijd, maar we zijn van mening dat een ander salariëringssysteem eerlijker is”, zegt de NOS. ,,Vanaf dit WK betalen we onze commentatoren per woord (50 cent per woord, red.). Een vaste vergoeding per woord is zeer gebruikelijk in de journalistiek. Bovendien motiveert het de verslaggevers om leuke wetenswaardigheden te melden.” (Bron: “ermaggezongenworden.nl”)

Frank presteert het zelfs om tijdens een wedstrijd een lange pauze van drie seconden in te lassen en kletst tijdens de hele wedstrijd zo maar 40.000 voornamelijk onzinnige woorden bij elkaar. De woorden zijn als zodanig niet onzinnig, maar de wijze waarop Frank ze gebruikt wel. Da’s dan mooi € 20.000 euro. En dan te bedenken dat de man voortdurend uit z’n nek zit te l*llen. Daar kan zelfs geen politicus tegenop.

Tijdens de wedstrijd België – Tunesië (23/6) braakte Frank ongeveer de volgende onzin uit toen een Tunesiër de bal vele meters over het doel trapte: “Misschien kan hij (de bal) er zo maar in waaien. Maar het is windstil dus kan hij er ook niet in waaien.” Dat zijn dus 20 totaal overbodige woorden die Frank toch maar eventjes 10 euro opleveren.

In 2016 gaf Frank commentaar bij een wedstrijd tussen België en Ierland en sprak onder meer de verbijsterend intelligente tekst: “Als het 2-0 wordt kan het geen 1-1 meer worden.” Toen werd Frank nog niet per woord betaald, maar tegenwoordig ligt dat wel even anders. Frank is één van de mannen die met het spuien van complete onzin schathemeltje rijk wordt.

En dat wordt via de NOS allemaal betaald van belastinggeld. Nee, hier worden geen Kamervragen over gesteld. Want voetbal is zoals u weet heilig. Het hele WK voetbal is een spel waarin vele miljarden omgaan. Alleen al die duizenden extra vluchten die honderdduizenden ‘supporters’ van over de hele wereld naar plaatsen in Rusland vervoeren. Ook supporters uit landen waarvan ik dacht dat ‘men’ geen nagels had om een bepaald lichaamsdeel te krabben.

Landen waaraan wij vele miljoenen hebben geschonken als zogeheten ontwikkelingshulp. Ik kijk naar volle tribunes met vaak uitzinnige mensen die toch per persoon duizenden eurootjes hebben betaald om het meerdaagse verblijf ergens in Rusland te bekostigen.

Ik kijk naar vele duizenden supporters uit Senegal op Russische tribunes. Senegal, een land waarin zo’n 35% onder de armoedegrens leeft. 95% is islamitisch, de gemiddelde levensverwachting is 52 jaar en meer dan 50% van de mannen en 70% van de vrouwen is analfabeet. Dat zijn dan de laatste cijfers (2001) die ik kan vinden (Wikipedia), maar het zal er nu ongetwijfeld niet veel anders uitzien.

Voetbalcommentatoren die het gesproken woord hanteren, zijn blij met spelers die beschikken over een dubbele achternaam. Dat zijn toch maar mooi twee woorden en het uitspreken ervan levert toch maar mooi een euro op in plaats van 50 cent. Ook het toevoegen van de namen en woonplaatsen van familieleden kan behoorlijk aantikken, hoewel het niets heeft te maken met voetballen.

Frank Snoeks zal in dat opzicht al z’n collega’s met straatlengten verslaan. Voetballers uit Nederland, waarvan de roots liggen in (sub)tropische landen en door de commentatoren altijd als ‘onze jongens’ werden gezien, blijken nu plotsklaps voor het nationale team van bijvoorbeeld Marokko te spelen en zijn ‘onze jongens’ niet meer.

Dat is dan weer een ‘voordeel’ van twee nationaliteiten. Maar je kunt altijd nog beter tegen een bal aantrappen, ernaar kijken of onzinnige teksten aan besteden dan oorlog voeren. Gelukkig maakt het financieel niet uit of Mark Rutte nu zegt ‘ik lieg’ of ‘ik heb hier geen herinneringen aan’ terwijl Frank Snoeks voor de laatste onzinnige en omslachtige mededeling rijkelijk zal worden beloond.

Het zal mij niet verbazen als Frank aan het eind van zijn laatste commentaar zal zeggen: “Ei ei ei, dat is weer voorbij en in mei leggen alle vogels een ei” en daar ook nog € 7,50 voor ontvangt.

 

Tags: , , , , ,

Laat een reactie achter