Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Wie betaalt de veerman?

PontjeIn 1978 konden de liefhebbers (waarvan ik er ook een was) genieten van de tv-serie “Wie betaalt de veerman?” Ik vond dat toen al een intrigerende titel en met de ongekende mogelijkheden van internet kunt u op Wikipedia de volgende verklaring vinden:
De titel verwijst naar de oude Griekse mythe waarin de grens tussen de bewoonde wereld en de onderwereld (Hades) gevormd wordt door de rivier de Styx. De zielen van de overledenen passeren deze rivier met behulp van een veerman, Charon. Om de veerman te betalen worden er munten op de ogen van de overledene gelegd. De vraag in de titel verwijst dus naar betrokkenheid van iemand bij de dood van een ander.”

In ons huidige politieke stelsel barst het van de veermannetjes en -vrouwtjes. Mannetjes en vrouwtjes die steeds maar weer beloven, dat ze ons zullen helpen naar een betere wereld en die door ons worden betaald. Maar steeds meer mensen krijgen het gevoel dat ze door de huidige bestuurders richting de onderwereld worden gedreven.

Mythen zijn verhalen waarin handelingen en gebeurtenissen worden beschreven uit een onbepaald verleden, waarin goden, vreemde wezens of helden centraal staan. Personages in mythen kunnen bijvoorbeeld bovenmenselijk worden. Daarbij denk ik dan al gauw aan een mannetje als Alexander Pechtold.

Met enige regelmaat zie ik hem met een ietwat meewarige blik in de camera kijken. Vooral als hij wordt geconfronteerd met mensen die het niet geheel, of geheel niet met hem eens zijn. Als hij de kans kreeg, zou hij iedereen die niet gelooft in zijn goddelijke gaven en lumineuze ideeën, direct richting de onderwereld schoppen.

Pechtold ziet zichzelf volgens mij als een soort goddelijke veerman. Uiteraard wel een veerman die vorstelijk door u en mij moet worden betaald. Een veerman die graag heel Europa wil bevaren. Pechtold heeft geen boodschap aan de Willemsvaart of het Reitdiep.

Mythen zijn dus van oorsprong Griekse verhalen dan wel vertellingen. Verhalen en vertellingen die de bedoeling hebben iets uit te leggen dan wel te verklaren. Ergens zijn figuren als Pechtold natuurlijk ook mythologische figuren. En wij mogen al deze figuren dus vorstelijk betalen.

Zo kennen we de Griekse ‘mythe’ over al die miljarden euro’s die wij in dat land hebben gestoken. Euro’s die we volgens onze mythologische bestuurders mét rente terug zouden krijgen. Het leek wel alsof heel Griekenland bestond uit veermannetjes en -vrouwtjes die allemaal door ons moesten worden betaald en waarvoor wij als dank ook nog onder aanvoering van het Griekse opperhoofd Styros Lamelullos werden uitgejouwd (waarschijnlijk is het een andere naam, maar ik heb even geen behoefte dat op te zoeken).

Als dank voor al die stortingen in bodemloze Griekse putten kregen mannetjes als ‘onze’ ex-minister van Financiën, Jan Kees de Jager, een baan aangeboden bij KPN voor driekwart miljoen euro per jaar.
“Schipper mag ik overvaren?”
“Jij wel Jan Kees, jij wel.”

Maar zoals gezegd; in Nederland barst het van de mythologische figuren. Daar hebben we geen Icarus voor nodig. U weet wel, de jongeman die dacht met z’n aangeplakte vleugels te kunnen vliegen en verzoop in de Egeïsche Zee omdat de was tussen de vleugels was gesmolten.

Onze premier heeft zich zo langzamerhand ook ontwikkeld tot een mythologische figuur. Het is een immer lachende persoon geworden, die heeft beloofd om onderste stenen naar boven te halen maar moet toezien dat de steenberg alleen maar hoger wordt. En wat te denken van ex-Kamerlid Kathleen Ferrier (CDA). Die verlaat plotsklaps de politiek, vliegt naar Hong Kong, vangt nog bijna een miljoen euro en wordt ‘als dank’ voor haar ‘aangenaam verpozen’ ook nog benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Het is niet uitgesloten dat die andere mythologische ‘prinses’ van D66, Wassila Hachchi, ook nog de versierselen van een koninklijke onderscheiding krijgt omgehangen. In tegenstelling tot Icarus heeft zij gebruik gemaakt van een vliegtuig en fladdert nu op onze kosten door New York. En dan te bedenken dat ons land barst van de duur betaalde sprookjesfiguren. Wat dat betreft is de Nederlandse mythologie nauwelijks met een pen te beschrijven.

Sprookjesfiguren met grote beslissingsbevoegdheden die de mogelijkheden en vooral onmogelijkheden van ons bepalen, maar voor zichzelf fantastische financiële waarborgen hebben gecreëerd. Veermannetjes en -vrouwtjes die op uw en mijn kosten zonder enig risico en met alle comfort blijven drijven. Of u daardoor naar de ondergang wordt gedreven, zal ze aan hun anus oxideren.

Hoe lang blijven wij al die mythologische, fatale sprookjesfiguren nog onderhouden?

 

Tags: , , ,

Laat een reactie achter