Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Westerse hypocrisie

Westerse hypocrisie
Door Victor A.C. Remouchamps

Wanneer Angela Merkel en François Hollande op 6 februari een bezoek brengen aan Putin in het Kremlin, is vrijwel het enige (bekende) agendapunt de beheersing van de ontwikkelingen in Oekraïne.

EersteWesterse vertaling van “daadkrachtige steun aan de Oekraïne”.
Merkels standpunt is bekend. Zij verzet zich sterk tegen het sturen van wapens naar Oekraïne. Een opvatting die zij deelt met François Hollande. De twee Europese politici hebben die boodschap nadrukkelijk overgebracht bij president Obama die in beginsel eveneens een tegenstander is van het sturen van defensieve wapens naar de Oekraïne. Door die krachtige boodschap voelt Obama zich gesterkt in zijn mening. Voorlopig zou de hulp beperkt moeten blijven tot zogenaamde “non-lethal” militaire hulp, zoals kleding, breipennen, waterzuiveringskitjes, 1ste hulpuitrustingen, schoeisel, dekens, aggregaten, opvouwbare klerenhangers en kogelvrije vesten. Kortom, materieel waarmee je nog geen deuk in een pakje boter kan slaan.

Diplomatie en liefst de stille aftakking daarvan, blijkt de Westerse hoofdinspanning van de steun aan het in nauw gedreven Oekraïne te zijn. Dat werd onlangs nog eens benadrukt door Frank-Walter Steinmeier, de Duitse minister van Buitenlandse zaken. Op die manier wil het Westen Putin er van overtuigen dat Rusland een hoge prijs zal betalen voor verder agressief optreden. Ook Obama heeft daar bij herhaling op gehamerd. Zoals gebruikelijk heeft het Westen niet concreet aangegeven hoe die ‘hoge prijs’ er uit ziet.

 TweedeIeder heeft zijn eigen vertaling van het Minsk -akkoord.
In Europa en Verenigde Staten haasten politici zich te benadrukken dat “Rusland niet verder vervreemd mag worden” en sancties die het Westen Rusland heeft opgelegd, niet van blijvende aard mogen zijn. Want, zo luidt de verklaring, het Westen moet het vredesoverleg met diplomatieke middelen ondersteunen en de wapenstilstand die voor de tweede keer in Minsk is ondertekend, moet een reĂ«le kans krijgen.

Een prachtig klinkend en vreedzaam standpunt waar niemand over kan struikelen, doch dat echter vrijwel dagelijks gefrustreerd wordt door voornamelijk de proxy legertjes van de DPR (Donetz Peoples Republic) – in het Russsisch: DNR- Donets’ka Narodna Respublika – en zijn tegenvoeter in Luhansk, de LPR/LNR; tegenwoordig samen onder de paraplu van de “United Armed Forces of Novorussia” (onder commando van een Russische generaal). Die de wapenstilstand slechts gebruiken om hun troepen te versterken, gesleten eenheden te vervangen of opnieuw uit te rusten, nieuwe uitgangsstellingen in te nemen en te oefenen om zich voor te bereiden op een volgende fase in hun offensief.

Een déjà vu van de effecten van de Carter-overeenkomst eind 1994 tussen VRS en ABiH en dus blijkt dat het Westen hardleers is en blijft.
Merkel en Hollande hebben beiden boter op hun hoofd. Er zitten in dat voor de bĂŒhne gepropageerde vredesoffensief nogal wat economische addertjes in de vorm van wapenhandel overeenkomsten verborgen. Veel Westerse landen hebben er baat bij dat de situatie zich zo snel mogelijk normaliseert en er weer gewoon (wapenhandel) zaken gedaan kunnen worden! Gelet op de interessante Russische markt willen veel Westerse landen dat OekraĂŻne zijn eis tot het “Handhaven van de territoriale integriteit” laat varen en zich neerlegt bij de wens van het Kremlin en de voornaamste eis van de leiding van de DPR/LPR om de OekraĂŻne te federaliseren. In gewoon Nederlands: uitbreiding van de invloedsfeer van Moskou in het gebied dat door Kremlin en Separatisten wordt aangeduid met “Novorussia” en tevens acceptatie van Kiev dat de Krim voorgoed Russisch is.
In de onderstaande tabel komen die wapenhandelbelangen duidelijk naar voren:

Frankrijk
  • Levering van de twee helikoptercarriers die bij het normaliseren van de internationale verhoudingen alsnog snel aan de Russen kunnen worden overgedragen.
  • De firma Thales had een overeenkomst gesloten om verkennings-satellieten te bouwen, maar moest dit plan voorlopig in de koelkast zetten totdat de situatie weer is “genormaliseerd”. Bovendien heeft de firma geparticipeerd in de verbetering van Su-27 jachtbommenwerpers, KA-52 gevechtshelikopters, MIG anti-tank trainers, Su-30 jagers en de T-90 gevechtstank. Activiteiten die ze uiteraard graag weer willen oppakken.
Duitsland
  • Angela Merkels Rheinmetall staat te trappelen van ongeduld om de bouw te hervatten van een “High-tech” trainingsfaciliteit voor het Spetsnatz Opleidings Commando.
  • Blijft wapens leveren zoals lichte handvuurwapens, karabijnen en munitie die onder de categorie “sportwapens “ vallen en dus niet worden getroffen door het sanctieregime.
  • Daimler AG heeft een lucratief contract afgesloten met de Russische firma KAMAZ die vrijwel alle voertuigen levert voor de Russische strijdkrachten. En levering van dieselaggregaten werd op het laatste moment tegen gehouden door de oppositiepartij SPD, omdat deze toch als “Militaire hulpgoederen“ werden gekwalificeerd.
Italië
  • De Russische minister van Defensie, Sergej Shoigu, heeft verklaard dat “Militaire samenwerking met ItaliĂ« een belangrijke component betekent van de internationale activiteiten van het Russische Ministerie van Defensie”.
UK
  • Er lopen nog steeds meer dan 200 licenties met Rusland. Volgens Britse regeringsbronnen vallen die niet onder het sanctiebeleid. Onderdelen voor het lanceren van geleide projectielen, componenten voor militaire helikopters, Grond-grond geleide projectielen, munitie voor handvuur-wapens, sniper -geweren, kogelvrije vesten, militaire communicatie-apparatuur, nachtzichtapparatuur en onderdelen voor gevechtsvliegtuigen worden nog steeds zonder problemen afgeleverd.
Oostenrijk
en Tsjechië
  • Leveren Duitse en Amerikaanse handvuurwapens.

 

 

Meer Europese landen hebben een zeg maar ‘vriendschappelijke verhouding’ met Rusland. De nieuwe Griekse (communistische) minister van Defensie liet zich fĂȘteren in Moskou; de regering van Grieks Cyprus sloot een contract om havenfaciliteiten ter beschikking te stellen aan de Zwarte Zeevloot en op Servisch grondgebied hielden Servische en Russische eenheden gezamenlijk oefeningen met hun luchtlandingseenheden.

 Derde

 

Westerse samenlevingen worden zoals gebruikelijk door hun “wel of niet gekozen” politici opnieuw een rad voor de ogen gedraaid.

Tags: , , ,

Laat een reactie achter