Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Wat zijn je ware vrienden?

Vorige week moest ik voor mijn werk twee dagen naar Istanbul. Ik heb daar ’s avonds ook nog gesproken met enkele westers georiënteerde Turken. Nu heeft Erdogan dit jaar nog wel gezegd, dat er nergens een vrijere pers bestaat dan in Turkije (zie verderop), maar we verkozen voor ons gesprek toch een plaats waar we niet konden worden afgeluisterd.

Hoe Erdogan zijn uitspraak wil rijmen met al die tienduizenden journalisten en andersdenkenden die momenteel in de gevangenis zitten, is mij een raadsel. Mijn gesprekspartners bevestigden het feit dat je momenteel in Turkije op je woorden moet passen, want voor je het weet zit je met je ‘vrijheid van meningsuiting’ in een gevangenis zoals ze bij ons al eeuwen niet meer bestaan.

En dat is allemaal gerealiseerd door Recep Tayyip Erdogan en zijn trawanten. Alles en iedereen wordt afgeluisterd, inclusief de mobiele telefoons en ook internet is letterlijk een levensgevaarlijk medium geworden. En dan te bedenken dat in 2012 het 400-jarig jubileum van de vriendschap tussen Turkije en Nederland werd gevierd.

Uiteraard schrijf ik dit artikel nu ik weer terug ben in Nederland, want deze tekst verwerken op mijn laptop aan de Bosporus had mij ongetwijfeld een plaats opgeleverd in een van de verschrikkelijke Turkse ‘staatshotels’.

Je kunt er met je verstand nauwelijks bij. Het is dus nog maar vijf jaar geleden, dat ‘we’ een 400-jarige ‘vriendschap’ vierden. En dit weekend stond maniak/despoot/dictator Erdogan te schreeuwen dat hij ‘landverraders’ de kop wilde afhakken. En landverraders zijn zij, die het niet geheel eens zijn met de woorden die Parlementsvoorzitter Ismail Kahraman dit weekend uitsprak:
Volk, vlag, Koran, geloof, gebed, vrijheid, onafhankelijkheid zijn onze eer en onze waarden. Van wie daaraan komt, breken wij de handen, snijden wij de tong af en vernietigen wij het leven.’

Dat zegt dus iemand die zich nog niet zo lang geleden ‘een vriend’ van ons mocht noemen. Eerder dit jaar mochten we via de media een aantal waanzinnige uitspraken van ‘vriend’ Erdogan aanhoren dan wel lezen:

  1. “Nederland is fascistisch en een overblijfsel van het nazisme.”
  2. “Hey Rutte, je hebt misschien de verkiezingen gewonnen maar een vriend als Turkije heb je verloren.”
  3. “Als Europa zo doorgaat, kunnen Europeanen over de hele wereld niet meer veilig over straat.”
  4. “Nederland gedraagt zich niet als een EU-rechtsstaat maar als een bananenrepubliek.”
  5. “Nergens in de wereld, ook niet in Europa, is een vrijere pers dan in Turkije.”
  6. “We kennen hun verdorven karakter (van Nederlanders) van de manier waarop ze 8.000 Bosniërs afmaakten.”
  7. “Duitsland, jullie zijn niet anders dan tijdens de nazi-periode. Ik dacht dat het nationaalsocialisme voorbij was, maar het is er nog.”
  8. “Mannen en vrouwen kan je niet gelijk behandelen, dat gaat tegen de natuur in.”

Wat zijn eigenlijk de kenmerken van echte vriendschap? Via internet las ik enkele criteria dan wel eigenschappen die mij wel aanspreken.
Hierbij in willekeurige volgorde:
De neiging om datgene te doen wat het beste is voor de ander;
sympathie en empathie;
eerlijkheid, ook in situaties waarin het voor anderen moeilijk kan zijn om de waarheid te spreken of te horen;
wederzijds begrip en medeleven;
de mogelijkheid van contact voor emotionele steun;
genieten van elkaars gezelschap;
vertrouwen in elkaar;
positieve wederkerigheid: een gelijkwaardig geven en nemen tussen de twee partijen; de mogelijkheid om jezelf te zijn, je eigen gevoelens te uiten en fouten en vergissingen te durven maken zonder bang te zijn dat je daarvoor wordt veroordeeld.

Ik kan er niets aan doen, maar ik moet dan wel eens denken aan de mensen die het niet eens zijn met de Koran, maar zich oriënteren op de bijbel. Slachtvoer dus voor Erdogan. In de religieuze wereld wordt elk mensenleven als een geschenk van God gezien. Veel van die ‘geschenken’ hebben, zeker in het verleden, miljoenen doden op hun geweten. Henk Mulder heeft het hier ook wel eens over.

En als het aan Erdogan (dus ook een ‘geschenk’) ligt, zal hij niet schromen het aantal doden op de meest weerzinwekkende wijze te verhogen. Misschien hebben mensen als Gert-Jan Segers en Kees van der Staaij wel een lijntje ‘naar boven’ met de Almachtige en kunnen Hem er voorzichtig op wijzen, dat we inmiddels meer dan genoeg hebben van ‘geschenken’ als Erdogan.

En de Nederlandse overheid mag best wel wat kritischer omgaan met de term ‘vriendschap’. Want de praktijk van de wereldse politiek heeft inmiddels bewezen dat je vrienden van vandaag, morgen je grootste vijanden kunnen zijn.

 

Tags: , , , ,

Laat een reactie achter