Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Voorspellen of verwachten

Meteoroloog Helga van Leur zei het onlangs nog; als we het goed willen zeggen, hebben we het over een ‘weersverwachting’ en niet over een ‘weersvoorspelling’. Van Dale geeft haar in dit geval gelijk. Als we iets verwachten, dan denken we dat iets zal gebeuren en een voorspelling wil zeggen dat we bekendmaken dat iets zal gebeuren.

Tussen iets denken en bekendmaken bestaat natuurlijk wel enig verschil. Iets bekendmaken wil eigenlijk zeggen dat anderen ook mogen weten wat in beperkte kring al vaststaat. En als er iets niet vaststaat, is het wel het weer.

Kom ik dus op de weersverwachting van gisteravond. Daarin werd voorspeld, oh nee, de verwachting uitgesproken, dat we vanmorgen op uitgebreide schaal te maken zouden krijgen met wolkenvelden.
Het is inmiddels 10:00 uur en de enige kleur die aan de hemel valt waar te nemen is blauw. Net als gisteren, eergisteren en veel voorgaande dagen. We kunnen inmiddels spreken over een tropische zomer in grote delen van Europa. Records worden voortdurend verbroken, vakanties naar zuidelijke oorden worden gecanceld en de airco’s voor privégebruik zijn niet aan te slepen.

Inderdaad, op sommige plaatsen zoals onder meer in Rotterdam en Enschede, heeft men te maken gehad met enkele heftige buien die zelfs overstromingen veroorzaakten. Maar door de bank genomen is het droog, droog en nog eens droog. Vorige week zondag moest mijn vrouw ’s middags een fotoreportage maken in Harderwijk.

Nu is een slimme meid op haar toekomst voorbereid, dus keek ze ’s morgens op ‘buienradar’. Daar zag ze een breed gebied met intense, diepblauwe kleuren, wat in dat geval zware buien betekent, over het midden van het land trekken. Het ‘geweld’ zou rond vier uur over Harderwijk trekken en zeker drie kwartier duren en een uur later boven Zwolle losbarsten. Ze heeft toen haar afspraak met de betrokkenen kunnen verplaatsen naar maandag.

Maar achteraf bleek, dat er in Harderwijk geen drup is gevallen en mijn vrouw en ik zaten op het moment dat het in Zwolle zou gaan hozen, te genieten van een versnapering op een terrasje in Zwolle. Het was wel bewolkt, met een heerlijk verkoelend briesje, maar geen spat water.

Ik herinner mij nog een weersituatie uit de tijd van weerman Hans Pelleboer (1924-1992). Het was 11 mei 1983. Pelleboer voorspelde/verwachtte voor de volgende dag, Hemelvaartsdag, een lekker briesje, fijn voor de zeilers, maar de volgende dag bleek het te gaan om een extreem zware, totaal onverwachte storm die ‘slechts’ twee uur duurde met onder meer als gevolg dat er op het IJsselmeer zelfs enkele zeilers zijn verongelukt.

Pelleboer heeft dit niet zien aankomen en het KNMI trouwens ook niet. Of er nu wordt gesproken over een voorspelling of verwachting maakt nauwelijks iets uit. Vaak denkt men iets zeker te weten en dan blijkt het in de praktijk toch even anders uit te pakken. In 1983 beschikte men nog niet over de geavanceerde apparatuur waar men nu over beschikt, maar ook nu kan men er bij de voorspellingen dan wel verwachtingen stevig naast zitten.

We komen het in de politiek ook tegen. Wat kunnen we verwachten en wat wordt er voorspeld. Als Rutte zegt, dat we allemaal 1000 euro krijgen, dan is dat dus een bekendmaking van iets wat zal gebeuren, ook wel een voorspelling genoemd. Nu hebben we die 1000 euro niet gekregen, dus was er slechts sprake van een verwachting. Soms wordt dit ook wel ‘belazeren’ genoemd en ik ben de laatste die dat zal tegenspreken.

Vaak wordt door politici geroepen, dat Nederland een rijk land is. ‘We’ moeten iets voor de ander over hebben. ‘We’ moeten over de hele wereld hulp verlenen. ‘We’ moeten landen als Griekenland steunen. Maar in eigen land heeft men de zorgsector (en ook andere sectoren) kapot bezuinigd en zijn het voornamelijk de opperhoofden die er met de zakken met geld vandoor gaan.

Momenteel kunnen we in eigen land zo langzamerhand spreken over ‘de verschroeide aarde’ en niemand kan letterlijk voorspellen hoe lang het nog gaat duren. De politici genieten van een ‘welverdiende’ vakantie, ook wel reces genoemd en allemaal betaald van uw en mijn belastinggeld, maar een toenemend aantal agrariërs dreigt door de extreme weersomstandigheden failliet te gaan. Hen rest, na vele jaren ploeteren, vaak zonder reces, slechts diepzwarte duisternis.

In diverse landen worden de agrariërs, ook wel de voedselverzorgers genoemd, in dit soort extreme situaties gesteund door hun overheid, maar ‘onze’ minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Carola Schouten, heeft gezegd, dat er van overheidssteun geen sprake kan zijn omdat de boeren zich ook hadden kunnen verzekeren. Je moet maar durven.

Politici en het weer; onvoorspelbaar, ook al heeft u soms momenten dat u iets anders had verwacht.

Tags: , , , ,

Laat een reactie achter