Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Verziekte gezondheidszorg

De afgelopen week ging een aantal ziekenhuizen failliet. En dat in een land waar de gezondheidszorg als beste van Europa wordt omschreven. Hiermee wordt maar weer eens aangetoond, dat we dit soort omschrijvingen en klasseringen met een enorme korrel zout moeten nemen.

De huidige ellende in ‘de zorg’ is voornamelijk te wijten aan een in 2006 ingevoerd nieuw zorgstelsel dat is gebaseerd op marktwerking. Geestelijk vader van dit vermaledijde plan was mannetje Hans Hoogervorst (VVD).
Dat mannetje dat demonstratief z’n vinger in de keel stak om te laten zien dat hij moest kotsen van Wouter Bos (PvdA) z’n kritiek.

In de loop der jaren nam het aantal mensen dat wel kon kotsen van Hans Hoogervorst enorm toe. Maar het kwaad was inmiddels geschied en Hansje liet zich in 2007 benoemen tot voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en ontving daar op jaarbasis 420.000 euro voor.

Vanaf 1 juli 2011 is Hansje voorzitter van de IASB (International Accounting Standards Board) in Londen en naar ik heb begrepen ontvangt hij voor die functie ruim zeven ton per jaar. Hansje zit dus gebeiteld en hoeft zich nergens meer zorgen om te maken. De marktwerking voor mannetje Hans z’n privĂ© inkomen werkt fenomenaal.

De marktwerking in de gezondheidszorg, waar Hansje zo enthousiast over was, heeft inmiddels voor ontzettend veel ellende gezorgd. “Marktwerking” is een containerbegrip waarmee je alle kanten op kunt. Het wordt ook wel omschreven (Van Dale) als ‘onbelemmerde confrontatie van vraag en aanbod’. Met name in de zorg is dit een gevaarlijke ontwikkeling gebleken en leidt ons onbelemmerd naar het afvoerputje.

Er bestaan in de zorg veel gretige ‘marktkooplui’ die onbelemmerd hun gang gaan en allemaal een graantje willen meepikken. Die ‘graantjes’ zijn door bizarre hebzucht uitgegroeid tot complete graanschuren gevuld met geld dat wordt onttrokken aan hetgeen waar het voor is bedoeld. De werkelijke zorgverleners en de patiĂ«nten worden op schrijnende wijze de dupe van deze ongebreidelde ‘marktwerking’.

En dat gebeurt allemaal in de ‘welvaartsstaat’ Nederland. In dit verziekte systeem worden dan telkens weer wijzigingen aangebracht die de ellende alleen maar groter en ondoorzichtiger maken, wat dan weer leidt tot berichten in de media over gedupeerde, radeloze ouders en kinderen die verdwalen in een zorgdoolhof en van het kastje naar de muur worden gestuurd.

In het programma Pauw kwamen vrijdagavond (26/10) een chirurg en een uroloog aan het woord die juist hadden gehoord dat ‘hun’ ziekenhuis failliet was verklaard. Zij lieten onder meer weten, dat we worden geconfronteerd met nepnieuws (via de zorgverzekeraars) en dat er van een onbelemmerde behandeling van bestaande patiĂ«nten geen sprake was.

Met name de uroloog trok, aan de hand van praktijkvoorbeelden, fel van leer en liet weten dat men (de zorgverzekeraars) met patiĂ«nten omging als waren het schoenendozen die je naar believen op een andere plank kon zetten. De ontstane ellende is in een aantal gevallen letterlijk om te janken. Het kan verhelderend werken om de uroloog z’n ‘donderspeech’ zelf eens te bekijken en te beluisteren. (Zie onder deze link van 02.48 tot 18.10)

De huidige gezondheidszorg moet renderen, moet dus geld opleveren. Patiënten en overige hulpbehoevenden zijn nummers geworden, aangevuld met een plusje of een minnetje. De verziekte gezondheidszorg is big business geworden. Diverse managementstructuren verdienen allemaal goud geld aan de ellende van patiënten.

De bedenkers van futuristische plannen, zoals mannetje Hoogervorst en zijn volgelingen, hebben geen rekening gehouden met het feit dat het behandelen dan wel genezen van patiënten individuele zaken zijn. De ene hartoperatie is de ander niet en borstkanker is lang niet altijd te behandelen zonder borstamputatie. Kortom, je kunt geen gezondheidszorg bedrijven met alleen een algemene wiskundige formule voor standaard vergoedingen en daaraan gekoppelde protocollen.

De gezondheidszorg is geĂŻnfecteerd met het virus dat wordt verspreid door, ik zal het maar heel oneerbiedig zeggen, ‘spreadsheetneukers’. Rekenmodellen bepalen tegenwoordig in toenemende mate of een patiĂ«nt het redt of niet. U heeft baat bij een bepaald medicijn? De ‘rekenmeesters’ hebben ontdekt dat een ander merk goedkoper is en verplichten u over te stappen. Bijwerkingen van dat ‘nieuwe’ middel? U moet niet zeuren, punt uit. En hangt u door dat alternatieve middel voortdurend te kotsen boven de wc, dan heeft u pech gehad.

In toenemende mate gaan de ‘rekenmeesters’ bepalen wat u moet gebruiken en niet de behandelend arts. U heeft een operatie ondergaan en alles is goed verlopen? Dan moet u na een week terug naar het ziekenhuis waar een arts u vertelt, dat alles goed is verlopen. Dat zou ook per telefoon kunnen, maar dat staat het protocol niet toe.

Nee, het is ‘logischer’ dat u 40 km moet rijden, € 3,50 betaalt om te mogen parkeren, vanwege de drukte twee uur moet wachten en twee minuten in de spreekkamer mag doorbrengen waar u krijgt te horen wat u een week eerder ook al had gehoord.

Nog een simpel voorbeeld van nauwelijks enige betekenis, maar als honderdduizenden hiermee hebben te maken, gaat het toch om een smak geld. Stel u moet op medisch advies voor een steeds weer terugkerende huidklacht een bepaald zalfje gebruiken. Na drie dagen zijn de klachten verdwenen, maar keren na enkele weken/maanden terug. Weer het zalfje erop en klaar is Kees (in mijn geval Henk).

Na dertien maanden is de zalf op. Nieuwe tube besteld bij de huisarts, maar dan moet u bij de apotheek € 6,25 betalen voor de gebruiksaanwijzingen die u persoonlijk worden verteld (dertien maanden is langer dan een jaar) en die trouwens ook in de bijsluiter staan (niet mee in de zon lopen, geen UV-licht). Gooit u de vorige tube, die nog halfvol is na pakweg een half jaar weg, dan hoeft u zelf niets bij te dragen en behoeven mondeling geen gebruiksaanwijzingen te worden doorgegeven.

Ik heb deze waanzinnige verspilling van geld en middelen doorgegeven aan mijn verzekeraar en kreeg te horen dat dit nu eenmaal het protocol is. Zo bestaan er honderden waanzinnige voorbeelden, u kunt ze persoonlijk wel aanvullen, die bewijzen dat de gezondheidszorg in diverse opzichten behoorlijk is verziekt.

Nog even een praktisch voorbeeld. Stel u woont in Dronten en moet een operatie ondergaan. Het ziekenhuis aldaar is dus failliet en men brengt u onder in Sneek. Dat is volgens ‘de berichten’ een realistisch alternatief. U wilt uw geliefde bezoeken die daar ‘onder het mes’ is geweest. U heeft zelf geen rijbewijs en overweegt de trein te nemen.

Hoe u bij het station in Dronten komt en van het station in Sneek bij het ziekenhuis, laat ik maar even buiten beschouwing. De treinreis gaat via Zwolle (overstappen) en Leeuwarden (overstappen) naar Sneek en duurt al gauw twee uur en tien minuten. Deze grap kost u (voor een retour) € 43,71. Het ‘voordeel’ is dan wel, dat u geen parkeergeld in Sneek hoeft te betalen.

Ik wil een uitzondering maken voor al die hardwerkende medici en verpleegkundigen die in veel gevallen steeds maar weer tegen de stroom van de waanzin moeten oproeien. Waanzin die onder meer is bedacht door mannetjes (en vrouwtjes) als Hans Hoogervorst. Mensen die niet worden gehinderd door noodzakelijke kennis, slechts worden gemotiveerd door hun eigen graaizucht en geen problemen hebben om van Dronten naar Sneek te komen.

 

(Van de redactie)
Bij het plaatje: en al deze ‘zorg’verzekeraars hebben Raden van Bestuur, Raden van Toezichthouders, Commissarissen, CEO’s, CFO’s, Marketingmanagers, Divisionmanagers en, en…

 

 

 

Tags: , , , ,

Laat een reactie achter