Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Veranderingen

In een wereld die voortdurend onderhevig is aan veranderingen, kennen we ook jaarlijks terugkerende evenementen. Mijn verjaardag bijvoorbeeld. Die valt telkens weer op 28 augustus. In mijn geboortestad was en is dat nog steeds een lokale feestdag. Voor de Groningers is het een vrije dag, er is kermis, er zijn tal van activiteiten en de dag wordt afgesloten met een spectaculair vuurwerk.

Op die dag wordt het Gronings (of Groningens) ontzet gevierd, ook wel ‘Bommen Berend’ genoemd. De bisschop van Münster, Bernhard von Galen, wilde Groningen uithongeren en liet duizenden bommen op de stad vallen, vandaar de bijnaam Bommen Berend. Dit vond plaats in het rampjaar 1672.

Onder leiding van legercommandant Carl von Rabenhaupt kwam op 17 augustus 1672 een einde aan de belegering. Na de invoering van de gregoriaanse kalender in 1700 wordt dit tot op de dag van vandaag op 28 augustus gevierd. En als 28 augustus op zondag valt, wordt het feest verplaatst naar 27 augustus. Zo, dit was even een klein stukje lokale geschiedenis.

Mijn ouders waren arme mensen en verjaardagscadeautjes bestonden meestal uit spulletjes waar je ‘iets aan had’, zoals ondergoed, een paar sokken of een broek die was versteld en ooit van je oudere broer was geweest. Maar ‘s avonds mocht ik op de Grote Markt op de schouders van m’n vader zitten om naar het overweldigende vuurwerk te kijken. In mijn jonge jaren werd ik belazerd met de boodschap, dat het vuurwerk speciaal voor mijn verjaardag was.

Eigenlijk was die belegering ook toen al een religieuze oorlog, omdat Bommen Berend meende dat Groningen tot zijn bisdom behoorde. En wie niet wilde luisteren, in dit geval de Groningers, die moest maar voelen nietwaar? Dat daarbij tienduizenden slachtoffers vielen, was blijkbaar van ondergeschikt belang. In dat opzicht is er, ook na 346 jaar, in diverse religieuze en met name islamitische visies eigenlijk nog niets veranderd.

Oorlogen en dus ook religieuze oorlogen zijn van alle tijden. In Pakistan toonden honderdduizenden moslims zich bereid om tegen Nederland te gaan vechten en desnoods de niet-moslims in ons land uit te roeien. En dat allemaal (zeggen ze) omdat een Nederlands politicus een cartoon-tekenwedstrijd wilde organiseren waarbij de islam het onderwerp zou zijn. Dat zou godslastering zijn. De demonstrerende Pakistanen hebben hun zin gekregen, want de cartoonwedstrijd is afgelast.

Religieuze meningsverschillen onder de christenen kennen we in ons land uiteraard ook. Verschillende interpretaties van de bijbel hebben geleid tot verschillende kerkelijke instellingen. Maar in de dagelijkse praktijk hebben ‘we’ het vechten en het elkaar uitmoorden vanwege een andere visie al jaren geleden achter ons gelaten.

Dat wil niet zeggen, dat we het toppunt van verdraagzaamheid al hebben bereikt. Overigens zullen we de ultieme verdraagzaamheid nimmer bereiken. Maar daarvoor in de plaats hebben we dan de zogeheten vrijheid van meningsuiting. Zo zijn er mensen die het Oude Testament hoog in het vaandel hebben staan. Homoseksualiteit wordt afgewezen en gezien als een verschrikkelijk ziekte dan wel afwijking.

Maar homo’s hoeven bij mijn weten niet meer bang te zijn, dat ze door aanhangers van de Bijbel worden vermoord, hoewel een acceptabele vorm van verdraagzaamheid in een aantal gevallen nog ver is te zoeken. Maar dan gaat het over beeldvorming en blijft fysiek geweld, op een uitzondering na, achterwege.

Veel islamieten lopen, zeker als het over religie gaat, volgens mij nog honderden jaren achter. Ook nu nog leiden verschillend interpretaties van de Koran tot wrede slachtpartijen. Soennieten en Sjiieten bestrijden elkaar, zoals ook tal van andere groepen van –ieten daar hun levenswerk van maken. Wat dat betreft zijn het volgens mij allemaal Kierewieten.

De ene vrouwelijke –iet mag in het openbaar met onbedekt gelaat lopen terwijl de andere –iet dat niet mag. Sommige vrouwelijke –ieten moeten zelfs verkleed als mobiele brievenbus over straat. Alleen de ogen zijn dan onbedekt. Die ‘brievenbus’ is trouwens een omschrijving van de Engels ex-minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson.

Het blijft overigens vreemd, dat politiek links georiënteerde lieden in ons land nauwelijks reageren op de wandaden, gepleegd door extreme moslims. Zij protesteren alleen als wij het hebben over ons Sinterklaasfeest, inclusief Zwarte Piet en ze vliegen in de brand als we spreken over een neger of een blanke. We worden al als racisten neergezet als we kritische kanttekeningen plaatsen bij het onbeperkt toelaten van mensen, waaronder ook extremisten, uit islamitische landen.

We horen ze echter niet als het gaat over een te wensen gelijke behandeling van vrouwen in de moslimwereld. We horen ze niet, als moslimvrouwen en –meisjes worden gestenigd als die hardop een eigen mening durven uit te spreken en we horen ze niet als moslimvrouwen en -meisjes op gruwelijke wijze worden besneden en verkracht. Kortom, we horen ze niet als vrouwen en meisjes, die vaak nog kinderen zijn, op een onmenselijke wijze worden behandeld en niet kunnen rekenen op het verdrag voor de Rechten van de Mens.

Mensenrechten gelden blijkbaar alleen als ze door linkse mensen zijn bedacht. Veranderingen in de linkse kerk vallen helaas op korte termijn niet te verwachten.

Tags: , , , , ,

Laat een reactie achter