Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Van Tan naar Twan

‘We’ krijgen er een letter bij. Dan heb ik het dus over onze rol als tv-kijker. En dan ook nog slechts over de mensen die wel eens naar de RTL Late Night Show kijken. Humberto Tan wordt als spreekstalmeester ingeruild voor Twan Huys. Dat wordt dan van Tan naar Twan.

Na de start van dat programma wilde ik er, figuurlijk gesproken, nog wel eens een blik op werpen.
Aanvankelijk zag de aanpak van Humberto Tan er ‘verfrissend’ uit. Maar na verloop van tijd begon het te vervelen. Tan, Jinek, Pauw en Van Nieuwkerk, ze vissen allemaal in dezelfde vijver.

Het werd allemaal te veel van hetzelfde. Steeds weer gasten en onderwerpen waar ik niet direct warm voor loop. En ook de objectiviteit laat sterk te wensen over. Steeds maar weer ‘het nieuwste boek’ van auteurs die mij niet kunnen boeien. Steeds maar weer een ‘entertainer’ als Gordon, die ons kond doet van zijn zoveelste ‘herenliefde’ inclusief alle onsmakelijkheden (waar Gordon zelf wel pap van lust) die daar volgens hem bij horen.

Steeds maar weer een narcistische misdaadverslaggever en betweter als Peter de Vries, die met zijn nasale stem reclame komt maken voor ‘zijn’ onderzoek in ‘mijn programma’. Peter heeft als ‘handelsmerk’ de eerste letter van zijn tweede naam, Rudolf, toegevoegd. Slim bekeken, maar voor mij zal deze Peter altijd Peter (zonder R) blijven en nooit kunnen tippen aan Annie M.G. Schmidt of G.B.J. Hilterman.

Kortom, de kijkers zijn wispelturig en het wordt steeds moeilijker om ze het naar de zin te maken. Zeker niet als die programma’s worden overgoten met een populair links sausje, inclusief de boodschappen wat er allemaal moet worden afgeschaft. Van meneer en mevrouw, via Zwarte Piet, indianen- en cowboyspelletjes naar Piet Hein en Jan Pieterszoon Coen. Ik heb dan ook niet zo veel vertrouwen in de omruilactie ‘Van Tan naar Twan’.

Over Twan lees ik via Wikipedia onder meer het volgende:
Huys heeft ook Washington D.C. als standplaats gehad, toen onder andere samen met het NOS Journaal een correspondentenbureau in de Amerikaanse hoofdstad werd opgericht. NOVA trok zich terug uit dit verband omdat de samenwerking tussen toenmalig NOS-correspondent Charles Groenhuijsen en Twan Huys stroef verliep.”

Dat de samenwerking tussen Charles en Twan stroef verliep, verbaast mij niets. Mede omdat ik Charles met z’n politieke opvattingen toch iets geloofwaardiger vind dan Twan. Twan is ook de man die Willem Holleeder via het quasi wetenschappelijke programma College Tour (2012) in de schijnwerpers plaatste.

Een programma waarin studenten vragen kunnen stellen aan prominente Nederlanders en buitenlanders. Nu is Willem al sinds de ontvoering van Freddy Heineken en Ab Doderer (uitgevoerd samen met zijn partner in crime Cor van Hout) in elk geval een beruchte Nederlander. Maar zeker niet iemand die je met alle egards (eervol, respectvol) behandelt in het eerder genoemde tv-programma.

Goed (of juist niet), Twan wordt dus de opvolger van Tan. Volgens de berichten in de media gaat Twan op jaarbasis voor zijn presentatie tussen de zevenhonderdvijftigduizend en één miljoen euro ontvangen. Want Twan (dezelfde letters, maar in een andere volgorde) moet de kijkcijfers weer opkrikken.

Een niet onbelangrijke factor zou voor Twan geweest kunnen zijn, dat geld volgens socialistische opvattingen dan wel kan stinken, maar dat het in je eigen zak best lekker kan ruiken.

Twan Huys moet, naast de al de bestaande talkpoeder- links prominenten- en egostrelende shows, toch wel van goeden huize komen, wil hij zich onderscheiden van de reeds bestaande vissers in deze vijver.

Maar Twan heeft met zijn ‘Holleeder komedie’ reeds bewezen niet voor een kleintje te zijn vervaard. Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat Twan, gelijk veel van zijn collega’s en lieden als Peter de Vries, lijdt aan enige publieksgeilheid.

Hoe en waarmee zou Twan de kijkers ’s avonds laat nog kunnen boeien? Als je Willem Holleeder als ‘eregast’ durft op te voeren, zijn natuurlijk alle remmen los. Een kringgesprek met beruchte pedofielen? Samen met een massamoordenaar diens zielenroerselen bespreken? Twan die met een gewei op z’n hoofd en het buikje goed gevuld, ronddartelt tussen de grote, hongerige grazers in de Oostvaardersplassen? Twan die samen met Gordon diens favoriete spelletjes gaat vertonen?

We gaan dus van Tan naar Twan. Twan moet het nieuwe kijkcijferkanon worden. Alleen al deze aankondiging is voor mij voldoende om op dat tijdstip definitief afscheid te nemen van deze zender.

Tags: , , ,

Laat een reactie achter