Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Twist

ZeehondGisteravond zag ik op de televisie iemand met de letters TPE op zijn rug. Welk land is dat, vroeg ik mij hardop af, waarop mijn lief wist te melden dat het hier om Taipei ging. Is dat dan een land, vroeg ik? Inderdaad het is een land, maar het blijkt natuurlijk weer bijzonder gecompliceerd, zoals zo vaak wanneer het om grondgebied gaat…

Al Googelend vond ik de volgende informatie: Taipei is sinds het einde van de Chinese Burgeroorlog in 1949 in feite de hoofdstad van de Republiek China en was tot 1956 tevens de hoofdstad van de provincie Taiwan. Het is de grootste stad van het land met een oppervlakte van 271,77 km² en 2,5 miljoen inwoners.

Hoewel Taiwan reeds in 1895 voor het eerst onafhankelijkheid claimde en een eigen constitutionele democratie vormt, is de huidige politieke status nog immer betwist omdat de Volksrepubliek China Taiwan als haar 23e provincie beschouwt en Taipei nog steeds als de hoofdstad van deze provincie, aangezien ze de wijzigingen aan de administratieve indeling van de Republiek China na 1949 niet erkent.

Snapt u het nog?
Het gaat verder: tot en met 1948 kwam het land uit onder de naam Republiek China en omvatte het land naast het eiland Taiwan ook het Chinese vasteland.
TPE, Chinees Taipei dus, debuteerde op de zomerspelen van 1932 onder de naam Republiek China en hield dat vol tot en met 1948. Vanaf 1956 deed het land mee onder de naam Taiwan. In 1984 ontstond de naam “Chinees Taipei” omdat op aandringen van China het IOC besloot dat de naam Taiwan niet meer gebruikt mag worden, evenals de Taiwanese vlag.

In mijn ogen doet China dus eigenlijk mee aan de Olympische Spelen, als zijnde twee landen. Want is het niet zo dat wanneer de Taipeejer een medaille wint, hij zal zeggen dat zijn land een medaille heeft gewonnen en China de medaille gewoon bij haar eigen medailles zal optellen? Sport verbroederd soms, maar absoluut niet altijd.

Het barst overigens van stukjes grond, of stukjes bergrug die net boven de zee uitsteken, waar landen ruzie over maken. Veelal onbewoond, maar ‘misschien zit er wel wat in de grond’ en dan heb je als land kennelijk al snel een reden om een grens te betwisten.

De Senkaku-eilanden, ook bekend als Diaoyu-eilanden bijvoorbeeld.
Een groep eilandjes in de Oost-Chinese Zee. Zij staan onder bestuur van Japan, maar ook de Volksrepubliek China èn de Republiek China (Taiwan dus) maken er aanspraak op. Alle eilanden hebben zowel een Japanse als Chinese naam.
De Senkakukelaan of Senkakukeloniër zo u wilt, zal dan zijn of haar behaalde medaille uiteindelijk moeten delen met China, Taiwan en Japan?

Wat dichter bij huis.
Het eilandje Perejil waar Spanje en Marokko ruzie over maken. Weet u nog in 2002? Marokko beschuldigde Spanje toen dat het land twee onbewoonde rotsen voor de Marokkaanse kust had bezet. De Marokkanen plaatsten er de Marokkaanse vlag, waarop Spanje soldaten stuurde om vlag en militairen weer te verwijderen.

Maar er is nog hoop.
Noorwegen overweegt ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van Finland de grens met dat land 40 meter te verplaatsen, zodat de piek van de HálditÅ¡ohkka-berg voortaan in Finland valt. De hoogste bergtop van Finland ligt nu op ‘slechts’ 1324 meter en wordt 1365 meter door een geschenk van 40 meter grond, ’t is nogal wat!

Wie zich er wat verder in verdiept, vindt een schier eindeloze lijst op internet over betwiste gebieden met als toppunt Antarctica, waar 10-tallen landen ruzie over maken. Kijk maar eens hier en u gelooft uw ogen niet.

Het zal de zeehond op geplaatste foto waarschijnlijk aan zijn anus oxideren en het zou mooi zijn als sommige landen ook zo dachten. Steek je stukkie land maar in een plek waar de zon nooit schijnt.
Wat de drie letters TPE al niet kunnen losmaken bij een simpele ziel als ik, op een zonnige maandag in augustus.

Tags: , , ,

Laat een reactie achter