Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Strafmaat

HarkenHet kwam door een bericht op de digitale Telegraaf dat ik weer eens nadacht over ons zijdezachte strafstelsel. Het ging in dit geval over een moord op de 21-jarige Belgische Wendy Montulet die met haar ouders en zusje op Sint Maarten verbleef. Op dit moment gaat men uit van een lustmoord.

Hoewel deze afgrijselijke daad niet in Nederland heeft plaatsgevonden, worden dit soort gruwelijkheden ook in ons land gepleegd. Wendy had nog tegen haar moeder gezegd, dat ze even ging joggen maar werd later dood, ontkleed en verwond in de bosjes gevonden. Je verstand staat dan even stil. De moeder heeft al vertwijfeld uitgeroepen wie zoiets doet.

We zien spannende films, lezen boeken waarin gruwelijkheden plaatsvinden die eigenlijk met geen pen zijn te beschrijven. Momenteel lees ik een boek van Peter Robinson, de schrijver van de Engelse tv-serie DCI-Banks. Hierin wordt een aantal meisjes verkracht, mishandeld en vermoord. Inderdaad, het is ‘slechts’ een boek, maar soortgelijke gruwelijkheden vinden met grote regelmaat ook plaats in het dagelijkse, realistische leven.

Enkele dagen geleden zag ik via de tv de film: “A Walk Among the Tombstones”, met in de hoofdrol Liam Neeson. Ook in deze film werden we geconfronteerd met twee psychopaten die niet werden gehinderd door enig gevoel. Zover ze al iets konden, dan was dat het verminken en doden van vrouwen en daar dan een bepaalde vorm van genot aan ontlenen. Er zijn inmiddels duizenden van dit soort films gemaakt en er zijn nog veel meer boeken over dit gruwelijk onderwerp geschreven.

Inderdaad, het zijn ‘maar’ films of boeken. Fictie dus. Het kan evenwel niet vaak genoeg worden herhaald; het dagelijks leven wijkt nauwelijks af van deze fictie. Vandaag is het Wendy, morgen Yvonne en volgende week Renate. We nemen er kennis van, spreken onze afschuw uit en vervolgens wordt onze aandacht weer gevraagd voor de Tour de France, de Olympische Spelen, de Vierdaagse van Nijmegen, de Brexit, de kortingen op onze pensioenen en de aanstaande daden van IS-terroristen.

Maar volgens de titel van een tv-programma kunnen we zeggen’ ‘De wereld draait door’, niet alleen figuurlijk maar ook letterlijk. We zijn inmiddels twee dagen verder en ik lees, dat tegen de 37-jarige Alex L. 30 jaar is geëist met dwangverpleging wegens moord op zijn vriendin Manon Pieters en op haar 15-jarige dochter, die voor haar dood ook nog eens werd verkracht door Alex. De aanklaagster sprak van een ‘onvoorstelbare wreedheid’. De vader van Manon zegt er niet aan te moeten denken wat zijn dochter in haar laatste uur heeft meegemaakt. Vader Pieters worstelt met heftige wraak- en haatgevoelens.

En als de dader(s) al worden gepakt, dan komt het circus van onze rechtsspraak op gang. Ik denk dan vaak terug aan gruwelijkheden uit het verleden. Bijvoorbeeld aan de verkrachting (1987) van José Burbank uit Eibergen door Bennie T. Na de verkrachting werd José door Bennie vermoord. Bennie was op dat moment op proefverlof en gaf José een lift naar Enschede. Bennie had al meer zedendelicten op z’n naam staan.

Maar Bennie dartelt momenteel weer vrij rond omdat door de ‘deskundigen’ is besloten dat hij geen gevaar meer is voor de samenleving. Uiteraard wordt bij zijn vrijlating de stelling gehanteerd, dat Bennie een tweede kans verdiend.

En wat te denken van de lustmoord in 1989 op Ceciel Bot (19) door de toen even oude Duncan van B. Nog vóór zijn arrestatie pleegt hij ontucht met een dertienjarig meisje en vergrijpt zich een dag later aan een 22-jarige vrouw in Hoorn. Anders dan Ceciel overleven zij.

In de Stentor van 16 mei 2008 lees ik de volgende teksten: “Hij valt onder het soepele regime en verkeert dus geregeld buiten die inrichting. Hij heeft zelfs werk in Kampen. Op 9 juni 1989 heeft hij helemaal geen zin in werk. Duncan wil seks hebben. Het verleden heeft aangetoond dat als Duncan seks wil hij die ook krijgt – veelal kwaadschiks.

En verder, nadat hij Ceciel heeft verkracht: “Uit de tv trekt hij de antennekabel en legt daar een zeemansknoop in. De antennekabel blijkt sterk genoeg voor wat niet anders dan de kille executie van Ceciel genoemd kan worden. Het meisje blijft strijden voor haar leven. Duncan ziet ergens in de kamer de hockeystick van Ceciel. Hij pakt de stick, slaat Ceciel er mee op haar luchtpijp en gaat naar buiten alsof er niets is gebeurd.”

Inderdaad, genoeg gruwelijkheden voor dit moment. Ik ga ervan uit, dat ook Duncan inmiddels gebruik heeft kunnen maken van een ‘tweede kans’ en weer vrij rondloopt. Dit artikel zou kunnen worden aangevuld met de verkrachtingen dan wel lustmoorden op honderden andere meisjes en vooral jonge vrouwen. En telkens worden weer advocaten gevonden die bereid zijn om ‘creatief’ met zo’n gebeurtenis om te gaan.

Hun ‘cliënten’ zijn eigenlijk altijd ‘aardige jongens/mannen’ die vaak een ‘moeilijke’ jeugd hebben gehad en daardoor ‘per ongeluk’ de fout in zijn gegaan. Door deze visie, plus het waanzinnige argument, dat de kans op herhaling klein dan wel matig wordt geacht (zo heb ik het echt gelezen), krijgen deze moorddadige psychopaten dus een herkansing en is dus een volgende (lust)moord niet uitgesloten.

Over de laatste, afgrijselijke minuten dan wel uren van de slachtoffers mogen we het volgens de juristen niet hebben. En wraak- dan wel haatgevoelens van de nabestaanden mogen al helemaal niet. De moordenaars worden met alle zorgen omringd, kunnen vaak ook nog rekenen op een ‘soepel regiem’ en weten dat hun advocaten (op onze kosten) strijden voor hun ‘tweede kans’.

De nabestaande kunnen evenwel barsten met al hun rampzalige, dramatische gevoelens. Zij zijn het, die letterlijk levenslang hebben gekregen. En al die figuren die zeggen dat de nabestaanden hun gevoelens ‘een plekje’ moeten geven, weten niet waar ze het over hebben. Zo’n ‘plekje’ bestaat niet. Het is welhaast een misdadige suggestie.

Ook met de eis tegen de 37-jarige Alex L. zal het bij de definitieve uitspraak best meevallen. Ik ga ervan uit, dat hij zo rond z’n vijftigste van z’n ‘tweede kans’ kan gaan genieten, met dank aan al die juristen die van uw en mijn geld ‘recht’ hebben weten te praten wat krom is.

Tags: , , ,

Laat een reactie achter