Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Speelstad Oranje

Het is zondagmorgen en ik blader door enkele kranten van de afgelopen dagen. Ik lees onder meer, dat de Formule 1-hoop in Zandvoort terug is. Dat zegt althans de mede-eigenaar van het racecircuit, Prins Bernhard van Oranje-Nassau.

Ook zegt hij: “Wij zijn dé thuisbasis van de Nederlandse autosport, hoe mooi zou het zijn als Max Verstappen juist hier over een paar jaar Wereldkampioen wordt?” (Tel. 11/11). Uit andere interviews met de prins maak ik op, dat hij graag als zakenman wil worden benaderd en niet als prins. “Het koningshuis staat los van wat ik doe.” (NRC-28/11/15).

Ik wil niet oneerbiedig overkomen en kom graag aan zijn wens tegemoet. Vanaf hier ga ik dus verder met Bernhard, maar dan weten we tenminste over wie we het hebben. Hij wil dus van Zandvoort dé speelplaats maken voor autocoureurs uit de hoogte divisie.

Hoezo, wij zijn dé thuishaven van de Nederlandse autosport. Ja natuurlijk, we kunnen terugzien op het ontstaan en de ontwikkeling van het ‘pientere pookje’, het variomaticsysteem (continu variabel transmissiesysteem), waarmee Hub van Doorne (DAF) een revolutie teweegbracht in de autowereld en dat is uitgegroeid tot een miljardenbusiness.

En natuurlijk heeft de naam Zandvoort wel iets te maken met auto’s. Al was het alleen maar op de dagen dat honderdduizenden mensen Zandvoort (en andere kustplaatsen) per auto trachten te bereiken om van het Noordzeestrand te kunnen ‘genieten’. Maar dan gaat het over langzaam rijdend, nog langzamer rijdend en stilstaand (file)verkeer. Dat zal Bernhard toch geen autosport willen noemen.

Daarnaast hebben we dan de motorsport op twee wielen die jaarlijks een hoogtepunt kent in Assen via de zogeheten TT. Het goed laten verlopen van zo’n evenement vraagt een gigantische inspanning van duizenden mensen. Dan hebben we het alleen nog maar over Assen, de Drentse hoofdstad die is gelegen in een relatief dunbevolkt gebied. Een plaats die vanuit diverse richting is te benaderen.

Voor Zandvoort ligt dat beduidend moeilijker. Nu zal mijn voorstellingsvermogen wel tekort schieten, maar zo’n F1-evenement met alles erop en eraan op een fraaie stranddag in Zandvoort zie ik niet zitten. Er zullen extra toegangswegen moeten komen en ettelijke, tienduizenden extra parkeerplaatsen voor alle bezoekers moeten worden aangelegd. Zoals gezegd, in de huidige situatie zitten Zandvoort en omgeving op een fraaie zomerdag nu al bomvol.

We hebben het dan nog niet over de milieurakkers. Mochten de plannen serieus worden, dan ‘ontdekt’ men wel de broedplaatsen van de uiterst zeldzame, paarsgerande groenbekfluiter en de bontgevlekte kortstaart kierewiet. Dat betekent onherroepelijke sluiting van het desbetreffende gebied voor tenminste drie maanden.

Zelfs Bernhard zal dat niet kunnen voorkomen. En mocht Max Verstappen (moeten) besluiten met z’n sport te stoppen, dan hebben ‘we’ dus geen potentieel Nederlands wereldkampioen meer. ‘Sportieve’ hoogtepunten zijn uiteraard betrekkelijk. Een voetbalclub die ‘vandaag’ kampioen wordt, verkeert ‘morgen’ in de degradatiezone.

Dan hebben we het nog niet gehad over de uitbreidingsplannen voor tienduizenden vluchten van en naar Luchthaven Lelystad. Van enige serieuze inspraak is nauwelijks sprake geweest en de protesten beginnen dan ook aan te zwellen. Een flink deel van Nederland zal krijgen te maken met vliegverkeer dat onder het al bestaande vliegverkeer van Schiphol door moet vliegen.

Dat men, als de plannen doorgaan, in de desbetreffende gebieden last zal krijgen van geluidsoverlast, mag duidelijk zijn. Ook zal er door dit ‘tweelaags’ vliegverkeer sprake zijn van verhoogde veiligheidsrisico’s. En dat die overlast niet zal worden geaccepteerd is ook zo zeker als een koe met oormerken. Honderdduizenden mensen willen niet, dat op basis van onjuiste gegevens, van Lelystad en wijde omgeving een spookgebied (vanwege het toenemende gevaar) wordt gemaakt.

Of ‘we’ al die leuke plannen nu willen doordrukken met namen als Max Verstappen, Hub van Doorne of Anthony Fokker, we leven wel in 2017 met ruim 17 miljoen mensen op een ‘stukje’ land van 41.543 km2, waarbij we ons moeten realiseren, dat slechts een deel van die ruimte voor wonen en leven geschikt is. En dan nog de mensen die de Olympische Spelen naar ons land willen halen. Maar mocht het daar ooit van komen, dan jeuken mij de kiezen niet meer.

Wellicht dat Bernhard weet, dat we in Drenthe een aantal jaren een vakantiepark met de naam Speelstad Oranje hebben gehad (eigenaar Hennie van der Most). Als speelstad veranderde het via een gepland en vervolgens mislukt opvangcentrum voor asielzoekers in een spookstad (vanwege de leegstand).

Het is natuurlijk prachtig als Bernhard van Oranje-Nassau ergens in wil investeren, zeker als dat ook nog de nodige banen oplevert. Maar de kans, dat ‘speelstad’ Zandvoort met de huidige ideeën verandert in een spookstad (wat het nu al op sommige dagen het geval is vanwege de waanzinnige drukte), is niet geheel uitgesloten.

 

 

Tags: , , ,

Laat een reactie achter