Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Sancties

Ontvangen e-mail
Hongarije houdt zich aan EU-regels en UNHCR dreigt nu met sancties
Het kan vreemd gaan in deze wereld, waar zeker in Europa de drang tot een soort collectieve maatschappelijke zelfmoord belangrijker is dan te bezien hoe de veiligheid en rust bewaard kunnen worden. Hongarije is daar een typerend voorbeeld van.

Zoals u weet heeft Hongarije dat zich als enige land aan de Verdragen van Schengen en Dublin tracht te houden, al menige kritische opmerking mogen ontvangen vanuit Brussel, nota bene de machtscentrale waar de lidstaten sinds jaren bestookt worden met de meest krankzinnige regels en voorschriften.

Hongarije heeft om de EU-buitengrenzen te beschermen – iets dat de Brusselse apparatsjiks ondanks veel gebral en loze woorden maar niet wil lukken – datgene gedaan wat van het land verwacht wordt. Een dubbel hek langs haar buitengrens met niet- EU-landen, slechts enkele toegangspoorten van waar de economische gelukszoekers of de paar overgebleven echte vluchtelingen worden opgevangen in een gesloten transitkamp.

Volledig gesloten mag dat kamp niet zijn, is het ook niet, want het staat de binnenkomers vrij om het kamp via dezelfde ingang als waardoor zij binnen zijn gekomen weer te verlaten. Vrijheid – blijheid.

De kampen zijn voor de rest afgesloten, waarbij zoals op iedere omheinde plek waar dan ook ter wereld o.a. gebruik wordt gemaakt van prikkeldraad. Dat mag niet volgens de UNHCR, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties Filipo Grandi, want prikkeldraad zou een traumatiserende uitwerking hebben op de ongenode ‘gasten‘.

Goed, een detail, maar hier laat de UNHCR het niet bij, want Grandi wijst Hongarije erop dat het land zich niet houdt aan de mede-ondertekende EU-regels en aan de regels van de VN zelf; regels uit 1950 toen Hongarije nog deel uitmaakte van het groot socialistische droomparadijs en pas later tot de VN toetrad.

Grandi, Italiaan, heeft ondanks zijn studie moderne kunst, zijn hele leven doorgebracht in de zieligheidsindustrie en heeft inmiddels een wat aangetaste blik op hoe het er in de echte wereld uitziet. Een stukje beroepsdeformatie, zullen we maar zeggen.

Maar met een jaarlijks budget van rond de € 6 miljard kun je je natuurlijk wel eens een ‘slip of the tongue‘ permitteren. Overigens was zijn voorganger Antonio Guterres die nu secretaris-generaal van de VN is. Een van de andere illustere voorgangers was onze eigen Ruud Lubbers, bekend van feesten, partijen, billen knijpen en wat gesjoemel met Nederlandse belastingcenten toen Kuwait Airlines de rekening aan Hollandia Kloos wegens wanprestatie niet wenste te betalen.

Een fris clubje dus waar het echter financieel gezien goed toeven is en daar gaat het uiteindelijk om.  Dus sommeert de UNHCR Hongarije om actie en een correctie van haar houding, zo niet ……? Ongetwijfeld zullen de Hongaren en hun premier Orbán smakelijk gelachen hebben om dit bellengeblaas uit Genève, want meer is het niet waard.

Maar inmiddels bemoeit Brussel zich nog met een andere belangrijke interne kwestie in Hongarije. De regering van premier Orbán wil de Soros Universiteit sluiten en verbieden. Talloze jonge gehersenspoelde Hongaren zijn daar op tegen.

Maar nu heeft ook de EU-commissaris voor Justitie, de Tsjechische Vera Jourova, zich in de discussie gemengd en de Hongaren gevorderd de aangekondigde sluiting nietig te verklaren. Deze oproep komt voor de bijeenkomst van EU-commissarissen later deze week en is een agendapunt. U ziet dat er op deze manier weinig of niets overblijft van nationale soevereiniteit in een EU-land.

Tags: , , ,

Laat een reactie achter