Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Rechters en linkerds

Gisteren, 20 juni, las ik op de digitale WUZ (Wat U Zegt) pagina van De Telegraaf een artikeltje van Henk Mulder dat ik u niet wil onthouden.

Krankzinnige rechtspraak”
“Twee schrijnende artikelen, ’Paul S. is tijdbom’ en ’Weer klap voor familie Rowena’, in De Telegraaf (20/6). Paul S. is de moordende ex-marinier die vier moorden heeft gepleegd en Mike J. is de moordenaar die Rowena Rikkers, ook wel het ’Meisje van Nulde’ genoemd, in stukken heeft gehakt. 

Beide moordenaars blijken al weer jaren te kunnen genieten van periodiek proefverlof, want daar blijken ze volgens ‘de wet’ recht op te hebben. Nabestaanden blijken geen rechten te hebben, worden niet op de hoogte gesteld en hebben geen poot om op te staan. Rowena’s vader mocht gisteren niet het woord voeren en voor de rechtbank zelfs geen brief voorlezen, want spreekrecht staat de wet niet toe, aldus de rechter. 

Een citaat van de rechter uit de ’Rowena-zaak’: “Het is wrang, maar dat uw leven is verwoest, speelt vandaag voor de rechtbank geen rol.” Kabinetsformaties kunnen mislukken vanwege de vluchtelingenproblematiek, maar dat we op onderdelen beschikken over een ‘krankzinnige’ rechtspraak, staat blijkbaar geen enkele formatie in de weg.” 

Henk Mulder 

In beide zaken moest worden beslist over het al dan niet voortzetten van TBS en het daaraan gekoppelde periodieke proefverlof. Telkens blijkt weer, dat letterlijk alles in het werk wordt gesteld om het de meest verschrikkelijke moordenaars zo veel mogelijk naar de zin te maken. In schril contrast daarmee staat de armzalige behandeling waar de nabestaanden op mogen rekenen. Ja, botte afwijzingen kunnen ze krijgen omdat ‘de wet’ voor hen geen andere mogelijkheden biedt.

Telkens weer krijg ik beelden op m’n netvlies van advocaten als de ‘twee-eiige eenlingen’ de gebroeders Anker, Peter Plasman en Tjalling van der Goot. Bijna snikkend weten zij hun ‘cliënten’, waaronder de meest verschrikkelijke, psychopathische moordenaars, voor te stellen als op zich toch wel aardige jongens, maar die vaak door een moeilijke jeugd zijn getraumatiseerd en zo zijn gekomen tot hun ‘vervelende’ daden die nu eenmaal moeilijk zijn goed te praten.

Levenslang is in de ogen van dit type advocaten nooit gerechtvaardigd. Er moet altijd licht zijn aan het einde van de tunnel, zo heb ik een van de Ankers wel eens horen opmerken. En dan lees ik de twee artikelen waar Mulder het over heeft. Ik lees de uitspraak van de rechter die de vader van Rowena voorhoudt: “Het is wrang, maar dat uw leven is verwoest, speelt vandaag voor de rechtbank geen rol.”

Wat bedoelt die ‘gek’ daarmee? Speelt het feit dat het leven van de nabestaanden van Rowena is verwoest op andere dagen wel een rol? En op welke wijze merken die nabestaanden dat dan? De nabestaanden worden geconfronteerd met iemand die zich rechter mag noemen en die niets beter weet te zeggen dan : “Het is wrang, maar dat uw leven is verwoest, speelt vandaag voor de rechtbank geen rol.”

We kunnen ook nog eens kijken naar sluwe moordenaars als Volkert van der Graaf. Iemand die ons uitlacht en het hele rechtssysteem aan z’n laars lapt. Telkens weer weet Volkert ‘gaatjes’ in de wet te vinden. Telkens weer weet hij de Nederlandse Staat voor z’n karretje te spannen en heeft weten te realiseren dat ‘wij’ hem voor de rest van z’n bizarre leven moeten onderhouden. Hij heeft letterlijk overal schijt aan.

Volkert heeft ook al eens opgemerkt, dat hij het verdomt om te gaan werken en dus ook geen pogingen zal ondernemen om werk te zoeken, terwijl hij dat wel verplicht is. Honderdduizenden werkzoekenden kunnen dat bevestigen en worden gekort op hun uitkering als ze verzuimen om vier maal per maand te solliciteren. Voor deze mensen bestaat er geen ‘eind aan de tunnel’ en dus ook geen enkele verlichting.

Maar daar hebben moordenaars als Volkert geen boodschap aan. Die vinden steeds weer een ‘rechter’ (wat volgens mij een linkerd is) die de nabestaanden voorhoudt, dat hij niet anders kan handelen, omdat ‘de wet’ hem/haar daartoe geen mogelijkheid biedt. Gaten in de wet bestaan er blijkbaar alleen voor moordenaars, verkrachters en psychopaten.

Ik acht het niet mogelijk, dat een rechter tegen moordenaars dan wel psychopaten als Paul S. en Mike J. (uit het verhaal van Mulder) zal opmerken: “Het is wrang, maar doordat u het leven van andere mensen op onmenselijke wijze heeft verwoest, zult u tot uw laatste snik achter de tralies blijven zitten.” Want zoals gezegd, voor deze lieden vinden de juristen altijd weer ‘barmhartige’ argumenten waardoor de criminelen van bepaalde voordelen kunnen genieten.

Voordelen die vanwege de gruwelijkheid van de misdaden nooit beschikbaar zijn voor de nabestaanden. Rowena is en blijft dood. De nabestaanden zijn de enigen die levenslang hebben gekregen, zonder enig licht aan het eind van de tunnel.

Je kunt er met je verstand niet bij en ik beperk me in dit geval alleen tot Rowena Rikkers. Een vierjarig meisje dat in een hondenhok werd opgesloten en na haar dood in een vriezer werd gestopt en in stukken gezaagd. Haar lichaamsdelen en haar verminkte hoofdje werden later teruggevonden bij onder andere (!) Hoek van Holland en Strand Nulde.

En stel dat ik de vader zou zijn. En stel dat de rechter mij een spreekverbod zou opleggen met de mededeling: “Het is wrang, maar dat uw leven is verwoest, speelt vandaag voor de rechtbank geen rol.” Mij bekruipt het gevoel, alleen al tijdens dit schrijven, dat ik ‘iets’ moet doen om de rest van het leven van zo’n rechter te verwoesten met de mededeling dat het verloop van zijn leven, vandaag voor mij geen enkele rol speelt.

Natuurlijk zal ik iets anders moeten bedenken. Maar dat wij het verloop van dit soort zaken, zeker als het gaat om de verwoeste levens van de nabestaanden, niet een heel klein beetje kunnen wijzigen, al was het alleen maar door ze als mensen te behandelen, en ik ook bij ‘onze’ politici’ wat dat betreft geen dadendrang zie om ‘de wet’ zo spoedig mogelijk aan te passen, heeft mij het vertrouwen in een geloofwaardige rechtspraak en politiek volledig doen verliezen.

 

Tags: , , ,

Laat een reactie achter