Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Recht?

Op 5 mei 2014 rijdt een 25-jarige man, met een snelheid van 52 tot 60 km per uur, te hard in de Van Woustraat in Amsterdam. Op zich niets bijzonders, we rijden tenslotte allemaal weleens te hard, maar het pakt in dit geval verkeerd uit want er valt een slachtoffer.

Hij verliest de macht over het stuur omdat hij moet uitwijken, raakt een verkeersbord en een toevallige passant die het bord op zijn hoofd krijgt, zal twee dagen later aan zijn verwondingen overlijden.

De man waarover dit verhaal gaat, is afkomstig uit Iran en heeft geen vaste woon- of verblijfplaats. Hij is al drie keer eerder betrapt op het rijden zonder rijbewijs. Niet gering zou je zeggen. Voor het volledige rechtbankverslag zie hier, u zult zich gaandeweg verbazen over de verklaringen en uitleg van de overtredingen en wat hem ten laste werd gelegd.

Ruim drie jaar later komt het eindelijk tot een rechtszaak en het Openbaar Ministerie eist een geldboete van €700,–. Het is misschien een vreemde vergelijking, maar voor dit bedrag kunt u ook 5 keer ongeoorloofd tegen een boom plassen (€149,– incl. administratiekosten) of zeven keer zwartrijden (€99,– incl. administratiekosten) in bus of tram.

Toch dacht de rechter daar anders over en veroordeelt (zo staat in het verslag) “verdachte tot een taakstraf bestaande uit het verrichten van onbetaalde arbeid van 240 (tweehonderdveertig) uren, met bevel, voor het geval dat de verdachte de taakstraf niet naar behoren heeft verricht, dat vervangende hechtenis zal worden toegepast van 120 (honderdtwintig) dagen. Ontzegt verdachte de bevoegdheid motorrijtuigen te besturen voor 18 (achttien) maanden en veroordeelt verdachte tot een hechtenis voor de duur van 2 (twee) weken.”

Dat laatste hoefde eigenlijk ook niet, want die had de man na zijn aanhouding al uitgezeten…

Wie begrijpt dit nog?

Herinnert u zich nog Mohammed S. die cabaretière Floor van der Wal doodreed?
Hij reed na het ongeval door en ging vervolgens met zijn vrienden naar de kroeg. Hij kreeg een jaar gevangenisstraf omdat ‘hij uit een schaamtecultuur kwam’. Uiteindelijk werd hij vervroegd vrijgelaten als onderdeel van een re-integratieprogramma om in de maatschappij terug te keren. Die schaamtecultuur viel ook wel mee, anders was hij niet doorgereden lijkt mij.

De vader van Floor begreep er niets van en zei: “dit mes komt in mijn onderbuik. Het OM, dat godbetert vier jaar onvoorwaardelijk eiste en aan ‘onze’ kant stond, geeft hem nu dik een tiende van zijn tijd in de bak cadeau. Om zijn terugkeer in de samenleving te begeleiden. Dit terwijl wij nog geen jaar geleden, door zijn toedoen, Floor naar haar graf begeleidden. Die gast is nauwelijks uit de samenleving geweest!”

Herinnert u zich nog Abdel l. die in mei 2013 veel te hard in De Bilt reed en op het zebrapad oud-wethouder Van Eijken (76) doodreed? Hij was 17 jaar en mocht niet zonder begeleiding rijden, maar deed dat toch. Ook hij bekommerde zich niet om het slachtoffer en sloeg na het ongeluk samen met zijn 16-jarige bijrijder op de vlucht.

Abdel werd in hoger beroep(!) veroordeeld tot drie maanden jeugddetentie waarvan 81 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.
Later werd Abdelletje weer opgepakt, deze parel voor de maatschappij, maar nu vanwege vermoedelijke vrouwenhandel.

Herinnert u zich nog die 34-jarige Pool die in 2013 in Meijel een auto-ongeluk veroorzaakte waardoor drie mensen (opa, oma en hun kleindochtertje van 2 jaar) om het leven kwamen? Aanvankelijk kreeg hij een taakstraf van 120 uur, maar werd werd in hoger beroep (door het OM nota bene (!)) veroordeeld tot vijftien maanden cel.

Van die 15 maanden heeft hij er slechts negen uitgezeten omdat hij bij de geboorte van zijn kind mocht zijn, dat hij dan kennelijk, samen met zijn vrouw, in de cel had geproduceerd. Wel staat hij nu geregistreerd als ‘ongewenst persoon’ waardoor hij Nederland niet meer in mag. Echter, doordat er geen grenscontroles meer zijn, kan hij alsnog naar Nederland reizen zonder dat iemand hem zal tegenhouden en hier weer fijn aan de slag als tegelzetter, timmerman, schilder of uitkeringstrekker, dat laatste kan natuurlijk ook. Hij hoeft alleen een andere naam op te geven, zo weten we al uit het verleden.

Zomaar vier ‘rechtszaken’ waarbij onverklaarbare straffen werden opgelegd en in later stadium zelfs werden teruggedraaid. Je kunt tegenwoordig beter spreken van kromzaken en rechters omdopen in krommers.

Om terug te komen op die Iraniër zonder rijbewijs. Hij was niet bij zijn rechtszaak aanwezig. Volgens zijn advocaat verblijft de man op dit moment in Roemenië, waardoor het lastig zal zijn om hem 240 uur te laten harken en schoffelen…

En de nabestaanden?
Die krijgen allen levenslang.

Tags: , , , ,

Een Reactie op “ Recht? ”

  1. Henk Mulder on 31 juli 2017 at 16:00

    En dan vindt ‘men’ het gek, dat we bij zulke juridische gedachtekeutels geen vertrouwen meer hebben in ‘onze’ rechtspraak.

Laat een reactie achter