Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Rake klappen

Ik moet eerlijk bekennen dat ik nog nooit van die ‘jongens’ had gehoord; Floyd Mayweater en Conor McGregor. Volgens de deskundigen zijn het sportmensen. Maar met de benaming ‘sportmensen’ begeef je je bij mij in een mistig gebied.

Volgens Van Dale is sport een lichamelijke bezigheid ter ontspanning of als beroep met spel- of wedstrijdelement waarbij conditie en vaardigheid vereist zijn, resp. bevorderd worden en waarvoor bepaalde regels gelden. Van A tot Z, van atletiek, via gymnastiek en tafeltennis naar zomersport. Aangevuld met tientallen bezigheden die ‘sport’ worden genoemd.

Zelf heb ik zo mijn twijfels om de verklaring van Van Dale terug te vinden. Neem nu bijvoorbeeld de ‘hengelsport’. Urenlang op een klapstoeltje aan de waterkant zitten turen naar het puntje van een dobber en wachten tot het puntje beweegt?
Van enige lichamelijke beweging is nauwelijks sprake. Als ontstressingstherapie kan het evenwel een fantastische uitwerking hebben.

Anderen zeggen weer, dat ‘sport’ sport mag worden genoemd als er sprake is van een wedstrijdelement. En een wedstrijd is een strijd van twee of meer personen om uit te maken wie op een bepaald gebied de beste is. Dat geldt dan onder meer voor dammen en schaken. Ook hier ontbreekt namelijk de lichamelijke beweging.

Juist vandaag, zondag, hopen miljoenen mensen dat Max Verstappen in het Belgische Francorchamps met z’n bolide een fantastische overwinning behaalt, dus de autosport laat ik als sport maar even buiten beschouwing. Want zolang ze niet met dezelfde auto’s rijden, is er volgens mijn simpele redenering sprake van ‘kwaliteitsverschil’. Maar dat zie ik volgens de kenners natuurlijk helemaal verkeerd.

Keer ik weer terug naar die jongens die ik aan het begin noemde, Floyd en Conor. Twee oorspronkelijk eenvoudige jongens die zich met de vechtsport zijn gaan bezighouden. En weer zullen sommigen het niet met mij eens zijn, ook na tientallen jaren kan ik de wens om iemand buiten westen te slaan niet zien als een sport. Met name Conor heeft ook nog andere ‘sportieve’ liefhebberijen zoals Capoeira, Taekwondo, Braziliaans Jiujitsu, Karate en Kickboksen.

Al die mokerslagen op je hersenpan hebben volgens mij overal mee te maken behalve met sport. Mag ik dat zeggen? Ja! Gelukkig mag ik dat zeggen. Nu hebben Floyd en Conor gisteravond met elkaar gebokst en wereldwijd werd gesproken over een “Money Fight”. Floyd is ‘gewoon’ bokser en Conor staat bekend (nu ook bij mij) als kooivechter, ook wel MMA-vechter genoemd, wat dan weer staat voor “Mixed Martial Arts”. Niet te vergelijken met “Heel Holland Bakt”.

Nu heeft Conor de wedstrijd door een zogeheten technisch knock-out verloren. Conor meende na afloop dat de scheidsrechter te vroeg heeft ingegrepen. Volgens Conor was het beter geweest als Floyd hem had neergeslagen. Dan had hij enkele seconden gehad om weer ‘op adem’ te komen.

Maar ondanks zijn verlies was Conor trots dat hij deze ‘prestatie’ voor zijn team en zijn land (Ierland) heeft kunnen leveren (Telegraaf-telesport 27/8). Sport, je raakt er niet over uitgesproken. Een topschaker op wereldniveau moet beschikken over een fenomenaal verstand en mag lichamelijk desnoods gehandicapt zijn.

Een bokser op wereldniveau moet beschikken over fenomenale fysieke vermogens. Hij moet het in zich hebben om zijn tegenstander met één spectaculaire mokerslag buiten westen te slaan. Of die tegenstander vervolgens ook weer overeind komt, is weer een heel ander verhaal. De verstandelijke vermogens lijken een minder belangrijke rol te spelen.

Nu blijken honderden miljoenen mensen over de hele wereld de ‘bokssport’ een warm hart toe te dragen en er veel geld voor over te hebben. Tot op heden heb ik gedacht, dat voetballers met een jaarsalaris van enkele tientallen miljoenen uniek zijn, maar als ik lees, dat verliezer Conor $ 100.000.000,00 krijgt en winnaar Floyd zelfs $ 300.000.000,00 voor een poging om elkaar in drie kwartier af te maken, dan blijkt mijn voorstellingsvermogen wederom tekort te schieten.

Er wordt wel eens gezegd, dat je beter met elkaar kunt eten dan vechten, maar hier denken Floyd en Conor dus heel anders over. En daar zijn al die miljoenen ‘sportliefhebbers’ het ook nog mee eens. Wat leven we toch in een verbijsterende wereld.

 

 

Tags: , , , ,

Laat een reactie achter