Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Ontwikkelingen

Achteloos, maar razendsnel, streek mijn dochter in 2014 over het scherm van haar mobiele telefoon. “Wat doe jij nou,” vroeg ik nieuwsgierig. “Swipen,” antwoordde ze droogjes, “ik swipe een berichtje naar een vriendin.” Had ik me eerder nog verbaasd over het feit dat mijn andere dochter berichten maakte door met een stokje op haar telefoon te prikken, dit was kennelijk alwèèr iets nieuws.

Ik durf te zeggen dat ik, dankzij mijn directeur met visie voor de toekomst, als één van de eerste mensen in ons land in 1984 mijn eerste grafische digitale stappen zette op een Macintosh 512.

Het jaar daarvoor was voor het voltallige personeel van het bedrijf waar ik werkte, de Apple Lisa nog gedemonstreerd. Het was de eerste computer met een grafische gebruikersinterface die door in 1983 door Apple Computer werd geïntroduceerd. “Het begint erop te lijken, maar deze is het nog net niet” zei de directeur die een jaar later wel de knoop doorhakte en tot aanschaf overging.

Vanaf dat moment ging het razendsnel, de ene computer was nog niet op de markt verschenen, en de andere volgde hem alweer op. Nog sneller, nog meer geheugen, nog mooier beeld! In 1993 werd het gebruik van het internet mogelijk omdat het door de Amerikaanse overheid werd opengesteld voor bedrijven en particulieren. In hetzelfde jaar werd het GSM-netwerk actief en vlogen de mobiele telefoons over de toonbank.

Ik communiceer nu bijna dagelijks met goede vriend Henk Mulder met het programma FaceTime. FaceTime is een programma van Apple voor videotelefonie en werd geïntroduceerd in 2010. Ik zie dat op de achtergrond zijn lief koffie neerzet, dat hij geniet van een boterham met Zeeuws spek, dat de hond om aandacht vraagt en dat allemaal terwijl wij beslommeringen in de wereld en omgeving bespreken. Als ik dit aan mijn vader had voorgesteld zou hij me voor gek hebben verklaard. Jongen toch, doe niet zo gek, da’s echt onmogelijk!

Was Pizza Hut in 1994 een van de eerste bedrijven ter wereld die internet commercieel gebruikt door de mogelijkheid te bieden om bestellingen online te doen, tegenwoordig heeft ieder bedrijf zijn eigen website. Er zijn zelfs mafkezen die een website beginnen om er stukkies op te schrijven en die deze site dan Burgergazet noemen.

Maar hoe begon deze ‘digitale’ revolutie eigenlijk?
Op de foto hiernaast ziet u de ‘revolutionaire’ IBM 305 RAMAC uit 1956, de eerste commerciële computer die een harde schijf gebruikte voor secundaire opslag. De opslagcapaciteit bedroeg maar liefst 3,7 Mb en dat is vergelijkbaar met één foto(!) in hoge resolutie uit uw digitale camera.

Op de voorgrond ziet u twee disk drives en op de achtergrond een mevrouw aan het werkstation. Eén drive had vijftig schijven met een diameter van 24 inch en twee onafhankelijke toegangsarmen bewogen op en neer om een schijf te selecteren, nog een andere om een opnamespoor te selecteren en dit alles gebeurde door servobesturing. De gemiddelde tijd om één record te vinden was 600 milliseconden, omgerekend 0,6 seconde. Tegenwoordig heeft een goede computer slechts 0,000000004 seconden nodig, oftewel 4 nanoseconden.

Het computersysteem had een ruimte nodig van 9 bij 15 meter en alleen station met harde schijf woog meer dan 1000 kilo. Het werd dan ook verplaatst met een vorkheftruck en vervoerd per vrachtvliegtuig. Maar niet getreurd, mocht u als bedrijf niet beschikken over zoveel ruimte, dan kon u schijfruimte huren voor $ 3.200 (gelijk aan $ 27.287 in 2016) per maand. Je zou het niet zeggen, maar dat ding wat op of onder uw bureau staat, doet eigenlijk precies hetzelfde als die gigantische kasten op de foto, namelijk een beetje rekenen.

Ik kan me nog herinneren, dat toen ik in de jaren 1972 en 1973 mijn dienstplicht vervulde bij de Luchtmacht, er werd gewerkt met computers waar je de tandwielen door enorme oliepotten hoorde draaien. En door het verhaal over de IBM machine, weet ik nu pas dat dit de tandwielen voor de servobesturing waren. Niet vreemd, want de Nike-Hercules was een Amerikaanse luchtdoelraket waarvan de ontwikkeling in 1952 begon vanwege de Koude Oorlog. De productie van deze raketten werd in 1964 gestopt; de geleidelijke uitfasering van de Nike in de Verenigde Staten begon in 1962 en eindigde in 1975.

En nu? Als je je data bij de hand wil hebben zet je ze gewoon op een stick waar 128 Gb op kan. Dat zijn een paar speelfilms en een ongelofelijke trits foto’s. Geen vorkheftruck, geen vliegtuig nodig, nee hij kan gewoon aan je sleutelbos.

Wil je meer kwijt, dan koop je een gewoon een externe harde schijf van 3 Tb (3 terabyte, afgekort Tb, is 3000 Gb) voor €115,– Of, nog eenvoudiger, je zet je hele hebben en houden in de ‘Cloud’, met het nadeel dat je niet meer in de wolken bent als je hele handel is gehackt.
Dat overkwam onder meer actrices Kate Upton en Jennifer Lawrence die hun intieme en bijzonder blote plaatjes ‘veilig’ hadden opgeslagen in de ‘Cloud’.

Morgen begint er weer een nieuw jaar, een jaar waarin we ons af en toe weer zullen verbazen over technologische ontwikkelingen. Of, dat kan natuurlijk ook, we verbazen ons nergens meer over en denken goh, komen ze ‘daar’ nu pas mee? Hoe dan ook, de slimme jongens en meisjes hadden 60 jaar geleden dergelijke (snelle) ontwikkelingen vast niet verwacht…

Voor iedereen de beste wensen en de mooiste ontwikkelingen in 2018!

 

Tags: , , , ,

Laat een reactie achter