Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

NPO

Mevrouw Shula Rijxman (raad van bestuur NPO) wil via een U-bochtconstructie de belastingbetaler méér laten betalen voor de volgens haar ‘noodlijdende’ NPO, of anders gezegd, de ‘paraplu’ van de publieke zenders. Dat stuit, landelijk gezien, op veel weerstand. Via diverse communicatiekanalen horen we diverse argumenten. Argumenten die variëren van niet willen betalen voor nepprogramma’s tot arrogante, linkse presentatoren m/v die vaak vermogens verdienen.

Shula haar NPO wordt onder meer geconfronteerd met teruglopende advertentie-inkomsten uit Sterreclames, want steeds meer adverteerders verhuizen naar het internet. Maar ook steeds meer kijkers blijken geen behoefte te hebben aan de huidige opzet van de NPO met maar liefst drie kanalen die ons voor een deel ‘educatief vermaken’ met, volgens veel kijkers, onzinnige flutprogramma’s.

Ook een bron van ergernis zijn de torenhoge inkomens van diverse presentatoren die in veel gevallen in dienst zijn van de VARA en vallen onder de paraplu van de NPO. Roeptoeters die het niet kunnen laten om voortdurend hun linkse voorkeuren te spuien en ons daarvoor laten opdraaien. Want we kunnen niet tegen de Belastingdienst zeggen dat we in het vervolg minder belasting willen gaan betalen als men 70% van de NPO afschaft. Ja, we kunnen het wel zeggen, maar er zal niet naar worden geluisterd.

Inderdaad, er zijn ook voetballers die vermogens verdienen en waar niet over wordt geklaagd. Maar voor de NPO–organisatie worden we verplicht te betalen, of we nu kijken of niet en ik ben niet verplicht een voetbalwedstrijd te bezoeken. Een club die langdurig slecht speelt en geen kijkers meer trekt, zal uiteindelijk ter ziele gaan. Ik heb geen enkele behoefte aan een programma als MvNDD – Matthijs van Nieuwkerk Draait Door. Maar ik wordt wel verplicht ervoor te betalen omdat het via NPO 1 wordt uitgezonden.

Maar ook zonder mijn belangstelling ontvangt Matthijs van de ‘socialistische’ VARA en ondersteund door de NPO, jaarlijks meer dan een half miljoen euro! Daarnaast wekt Matthijs vooral bij oudere mensen veel weerstand op door steeds maar weer sneller te willen spreken dan de snelheid waarmee dat geluid zich kan verplaatsen.

Matthijs en veel van zijn collega’s hebben ook nog eens de nare eigenschap, dat ze het maar niet kunnen laten om ons te laten weten waar hun politieke voorkeur ligt. Ook zijn ‘gasten’ behoren meestal tot hetzelfde circuit. Ze schromen niet ons te laten weten dat ze bijvoorbeeld niets van de PVV of het FvD moeten hebben, terwijl het gaat om een groep van ruim anderhalf miljoen belastingbetalers.

Ik begrijp best, dat die PVV of FvD stemmers er weinig voor voelen belasting te betalen voor lieden die met dat geld schathemeltje rijk worden gemaakt en door wie ze vervolgens worden uitgekotst of zelfs voor racist worden uitgemaakt. Ook de eenzijdige, roodgekleurde talkpoedershow van Jeroen Pauw roept bij mij een toenemende weerzin op.

Een voetballer wil voetballen en verdient daar in een aantal gevallen veel geld mee, zelfs als hij slecht speelt. Maar hij gedraagt zich tenminste niet als linkse wereldverbeteraar. En als hij langdurig slecht speelt, dan zal zijn intrinsieke waarde vanzelf dalen. Arjen Robben laat momenteel een uiterst comfortabel ‘stulpje’ (ver)bouwen en iedereen, ook de laagst betaalden, gunt hem dat van harte.

Veel irritatie en afkeer ontstaat in elk geval door de hooghartige, hypocriete en narcistische wijze waarop veel omroeptoeters zich als wereldverbeteraar gedragen en dat allemaal onder de paraplu van de NPO. Enige terughoudendheid, zeker bij de publieke omroepen, zou op z’n plaats zijn.

Zoals Jaap Dekker het onlangs nog verwoordde: verander dat systeem bij de ‘kabelaars’ en laat ons zelf een zenderpakket samenstellen. En vervolgens betalen voor hetgeen je hebt besteld. Ik ben het daar voor 100% – meer kan niet – mee eens. Wil ik geen Nederlandse, linkse meuk zien, dan wil ik er ook niet voor betalen, punt uit!

Ik hoef niet te weten en ik hoef zeker niet te zien hoe boer Eppo in Kirgizië, of Fokke op één van de Galapagoseilanden, smachtend van verlangen, door medewerking van Yvon Jaspers, worden geholpen aan de Hollandse Geertruida en haar zuster, nadat ze eerst hebben mogen ‘proefdraaien’ met een aantal andere Hollandse deernen.

Om de kosten enigszins te drukken kan men toch ook wel terecht in Emmererfscheiderveen of Jipsingboermussel. Daar wonen ook agrariërs. Zo zijn er tientallen voorbeelden van het smijten met geld. Ik mag bijvoorbeeld graag naar de schaatssport kijken, maar daar hoeft een publieke omroep geen 15 uur in een weekend aan te besteden.

Ook heb ik geen behoefte aan een tv-programma als “Nederland zingt”. Dat programma is bedoeld voor een religieuze doelgroep en zou thuishoren op een religieus kanaal. Wil je zo’n kanaal in je zenderpakket, prima. De NPO kan zorgen voor een kanaal ‘Relipop’ of iets dergelijks, inclusief andere stichtelijke programma’s en daar betaal je dan voor. Maar niet bekostigen via het geld van de belastingbetaler.

Shula meid, je zult het echt niet iedereen naar de zin kunnen maken. Maar de NPO zoals die nu bestaat heeft haar langste tijd gehad en dient met spoed te worden vervangen dan wel te worden opgeheven.

 

Tags: , , ,

Laat een reactie achter