Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Nabeschouwing

Zo, het zit er weer op. Mark Rutte heeft dan wel acht zetels verloren, maar is met 33 zetels toch veruit de grootste partij geworden. Zou hij Erdogan al een bedankbrief hebben gestuurd? Ik heb er geen enkele moeite mee om deze uitslag te zien als een overwinning voor de VVD. Zeker niet als we naar het aantal zetels kijken van zijn ‘concurrenten’. Meer moeite heb ik met Rutte z’n uitspraak, dat hij het ‘verkeerde populisme’ (Wilders) een halt heeft toegeroepen.

Populisme komt van het Latijnse ‘populus’, dat “volk” betekent. Populisten zeggen in naam van het volk te spreken. Volgens Rutte hebben we dus zijn populisme, dat dus het goede populisme is en het populisme van Wilders, dat dus verkeerd is. Volgens Rutte is zijn partijslogan “Normaal doen” dus een vorm van goed populisme en is de slogan van Wilders “Nederland weer van ons” verkeerd.

Nog een aantal nietszeggende slogans uit het recente verleden: “En nu vooruit” (D66-2012), “Nieuw vertrouwen” (SP-2012), “Iedereen telt mee” (PvdA-2010), “Samen kunnen we meer” (CDA-2012), “Niet doorschuiven, maar aanpakken” (VVD-2012) en “Groene kansen voor Nederland” (GL-2012). Inclusief al die andere meer of minder ‘pakkende’ kretologie, blijft het een abstract geheel van woorden.

Kijkend en luisterend naar al die prachtige politieke verhalen, slogans, verkiezingsleuzen en beloften in de aanloop naar de verkiezingen moeten we toch een prachtig land kunnen vormen, zou je zeggen. Op de uitzonderingen na die Rutte maakt voor de PVV, zijn ze barstensvol gevuld met de goede vormen van populisme (aldus Rutte).

Maar met die 28 deelnemende partijen, partijtjes en snippers op 15 maart was er toch wel enige vorm van ‘verstrooiing’ te constateren. Zo kwam de PvdA zelfs onder de 10 zetels terecht. Je hoort Rutte nooit over dat bedrieglijke lied dat de socialisten (met name de leiders en prominenten) op 1 mei aanheffen en dat begint met: “Ontwaakt verworpenen der aarde”. Dat is blijkbaar ook een goede vorm van populisme.

Maar de echte verworpenen hebben in de loop der jaren hun voormalige leiders allemaal via elitaire baantjes schathemeltjerijk zien worden, terwijl zij, de echte verworpenen, daar in Noordoost Groningen hun eenvoudige arbeiderswoninkjes door de aardgasboringen in mekaar zagen donderen, terwijl ook de werkgelegenheid jaar na jaar afnam. En de PvdA heeft er niets aan gedaan om dat tegen te houden.

De SP is blijven steken op 14 zetels en ook GroenLinks heeft nu 14 zetels, wat voor die partij een enorme verbetering is. “We zijn Groen en we zijn Links”, heb ik Jesse Klaver vele malen horen roepen. Kan blijkbaar de goedkeuring van Rutte wegdragen als het gaat om goed populisme. Ik mag hopen, dat ze niet gaan meeregeren, want dat kon voor veel werkenden wel eens tot veel problemen leiden.

Het CDA (Christen-light) heeft nu 19 zetels, hetzelfde aantal als D66, de CU (Christen-medium) 6 zetels en de SGP (Christen-heavy) 3 zetels. En zelfs die bizarre “Denk”-partij heeft drie zetels weten te behalen. Maar ook de FvD van Thierry Baudet is nu met twee zetels vertegenwoordigd. Voorlopig zie ik dit als een aanwinst.

En dan nog even over de PVV. Dat is nu met 20 zetels de tweede partij. Gisteravond zag ik diverse lijsttrekkers andere winnaars feliciteren met het behaalde succes. Maar de PVV kwam bij die felicitaties niet voor. De PVV wordt door de andere partijen van deelname uitgesloten en al die miljoenen kiezers hebben dat blijkbaar maar te slikken.

Je kunt vele jaren drijven op de abstractie verkiezingsleuzen. Leuzen die werkelijk niets betekenen, maar als iemand het heeft over de problematiek van integratie en de enorme toestroom van gelukszoekers, plus alle problemen die daaruit voortvloeien, dan houd je je volgens Mark Rutte met een verkeerd soort populisme bezig en dien je te worden geboycot.

De tijd zal het leren.

 

 

 

Tags: , , ,

Een Reactie op “ Nabeschouwing ”

  1. leo dorrestijn on 17 maart 2017 at 11:14

    Spijker op de kop. Als Rutte straks GroenLinks verkiest boven de PVV, is zijn verraad compleet.

Laat een reactie achter