Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Mijn verre neef (2)

Op 28 december heb ik de inhoud (inclusief de aanpassingen van zijn Engelse termen) gepubliceerd van een mailtje dat ik had ontvangen van mijn ‘verre neef’ Klaas uit Vancouver.
Hij had mij tevens gevraagd hem met enige regelmaat ‘iets’ over Nederland te vertellen. We zijn nu een maand verder en vanmorgen (28/1) reageerde hij op mijn volgende mail die ik hem eergisteren had gestuurd. De aangepaste versie vindt u hieronder.

Hello Evert,
Bedankt voor je unieke verhalen uit het geboorteland van mijn ouders. Mijn vrienden- en kennissenkring met Dutch Roots genieten er ook mateloos van. Blijf dus vooral doorgaan! Het heeft mij wel enige moeite gekost om uit te leggen wat een ‘bonnetjesaffaire’ is.
Dat daardoor drie members of the Dutch Parliament zijn gesneuveld, kan ik helaas niet aan hen uitleggen.

Natuurlijk gaat er hier in British Columbia ook wel eens iets fout. Ik denk alleen maar aan het Fast Ferry Scandal. Tussen 1998 en 2000 werden drie supersnelle ferry’s gebouwd voor de overtocht tussen Horseshoe Bay (Vancouver) en Nanaimo (Vancouver Island). De schepen zouden een snelheid bereiken van 68 km/uur. Er konden 250 auto’s op, plus 1000 passagiers.

Toen de schepen klaar waren, bleken ze bij kritische berekeningen te duur in gebruik te zijn, niet geschikt voor het desbetreffende traject en ze zijn nooit in de vaart genomen. Financieel gezien liep het hele project ‘gierend uit de klauwen’. Dat is een uitdrukking die mijn vrienden en ik na een eerdere mail van jou blijven gebruiken.

En dat allemaal door diverse ‘vergissingen’ van de overheid, scheepswerven en adviesbureaus. In 2009 zijn de drie schepen met een enorm verlies verkocht aan de Verenigde Arabische Emiraten. Ik wil maar zeggen, dat er ook bij ons wel eens wordt geblunderd.

Jullie kunnen naar jullie prachtige eiland Texel gebruik maken van de Koninklijke N.V. Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO). Een onderneming die eigendom is van de Tesselaars. Toen ik twee jaar geleden bij je op bezoek was en we een tochtje naar Texel hebben gemaakt, kon ik constateren, dat de overtocht minder kostte dan 15 jaar geleden. Particulier initiatief kan dus best lonend zijn.

Ik begrijp dat jullie in maart zogeheten Tweede Kamerverkiezingen hebben en dat zich ruim 80 partijen, inclusief splinters, hebben ingeschreven. Daarvan schieten ze hier ook schuddebuikend in de lach. En dan die spectaculaire voorzieningen die al die politici voor zichzelf hebben afgesproken; niet te geloven. Je krijgt al ongeveer € 100.000 per jaar om af en toe in dat Haagse gebouw te zitten dat jullie de Tweede Kamer noemen, te luisteren naar je teamleider en te knikken als je teamleider ook knikt. Maar dan wel in dezelfde richting natuurlijk.

En mocht je op een fraaie dag overwegen om iets anders te gaan doen; een wereldreis van 38 maanden te gaan maken, dan kun je desnoods dezelfde dag vertrekken en betalen die gekke Nederlanders je voor die wereldreis 38 maanden lang, elke maand € 7700,00. Het maakt blijkbaar niet uit of je iets of niets nuttigs hebt gedaan; niemand die je mist.

Ruim 80 politieke groepen, groepjes en splinters willen alleen maar de verdeeldheid steeds groter maken en iedereen vindt dat hij/zij gelijk heeft. Dan blijkt, dat die achterachterkleinzoon van Mozart, ja die Geert Wilders, wel eens hoog kon gaan scoren. Maar alle anderen moeten niets van hem hebben omdat hij driemaal hetzelfde woord en dan ook nog achter elkaar, als vraag heeft uitgesproken: “minder, minder, minder”. Jullie hebben nu geloof ik een – ik moet het even nalezen – ‘cordon sanitaire’ opgeworpen.

Een van mijn vrienden merkte na het lezen van je mail op, dat ze hem het liefst door de WC willen spoelen, maar dat moet je natuurlijk politiek correct verwoorden. Na die drie woorden kwam dan ook nog het woord “Marokkanen” en dat kon natuurlijk niet, meenden de politieke Good Guys en Girls.

Maar ik mag natuurlijk niet de gigantische verschillen tussen Nederland en British Columbia vergeten. In jullie ‘konijnenhok’, want zo blijf ik het toch noemen, wonen 410 inwoners per km2 en bij ons zijn dat er 4,8 per km2. Als er bij jullie vijf sneeuwvlokken vallen, worden codes in de kleuren geel, oranje en rood afgekondigd en zullen er de volgende dag geen treinen rijden en via de tv-channels en radio-messages krijgen jullie te horen, dat je de volgende dag beter niet de weg op kunt gaan.

Als het bij jullie twee nachten drie graden vriest, dan gaan er al mensen met schaatsen ondergebonden de Vinkeveense Plassen op, die op dat moment voornamelijk nog uit plassen bestaan. En dan vinden ze het ook nog gek dat ze verzuipen. Enkele weetjes voor jullie; hier in Smith River is in de winter ooit een temperatuur gemeten van -58,9 °C en in de zomer werd in Lytton wel eens 44,4 °C gemeten. Een verschil van ruim 100 °C.

Blijf vooral je vermakelijke berichten sturen. Het is jouw mail die mij tekens weer verblijdt en de wetenschap dat de trein hier altijd rijdt.

Met hartelijke groet van je neef
Klaas.

 

Laat een reactie achter