Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Macht versus onmacht

Het is zondagmorgen en ik zit achter in de tuin, lekker in het zonnetje, op m’n iPad de digitale krant te lezen. Het blijkt dat de maniakale Noord-Koreaanse Kim Jong-un weer opdracht heeft gegeven een waterstofbom te testen met als gevolg een aardbeving in het noordoosten van ‘zijn’ land met een kracht van 6.3.

Ook wordt vermeld, dat waterstofbommen allesverwoestend zijn. De schade van de atoombommen die in 1945 op Hiroshima en Nagasaki werden gegooid, valt in het niet bij de schade die een waterstofbom kan aanrichten, aldus kernwapendeskundige Sico van der Meer van Instituut Clingendael (digitale Telegraaf 3/9).

En daar zit ik dan met m’n kopje koffie plus croissantje, niet wetend hoe ik op die berichten moet reageren. Sico laat ook nog weten dat een gemiddelde waterstofbom ongeveer vijfhonderd keer zo sterk is als de bommen op Hiroshima en Nagasaki. Vervolgens gaat Sico over op de overtreffende trap, want sommige waterstofbommen kunnen zelfs wel duizend keer sterker zijn!

Ik denk nog eens aan de allesverwoestende aanvallen op de genoemde Japanse steden in 1945 en moet nu, met de door Sico gepresenteerde kennis, tot de constatering komen dat die eigenlijk niets voorstellen bij het wapentuig waarmee Kim Jong-un nu aan het klooien is.

Eigenlijk weet ik, gelijk miljoenen andere mensen, weinig van Noord-Korea. Ja, het is ongeveer driemaal zo groot als Nederland en er wonen zo rond de 25 miljoen mensen. Mensen die niets hebben te vertellen en dag en nacht moeten ‘dansen’ naar de grillige pijpen van de Grote Leider Kim Jong-un.

Alle niet-communistische gedachten en handelingen kunnen de desbetreffende inwoners en hun hele familie voor jaren naar een afgrijselijk strafkamp sturen. Dat geld ook voor het bezit van een bijbel. Het land heeft een geschiedenis achter de rug die niet in dit korte bestek is te beschrijven. Wikipedia kan in dit geval uitkomst brengen.

Wij (Nederlanders) hebben in het recente verleden onder meer te maken gehad met de verwoestende invloeden van de Japanse en Duitse oorlogsverschrikkingen, maar leven gelukkig weer in volledige vrede met elkaar. In een nog vroeger verleden hebben mensen in andere landen te maken gehad met een Hollandse overheersing en ook daar is gelukkig een eind aan gekomen.

Maar dat wil niet zeggen, dat alle wereldburgers nu vreedzaam met elkaar omgaan. In toenemende mate dienen onze bestuurders zich te beraden op veiligheidsmaatregelen, zoals het plaatsen van obstakels in ‘publieksgevoelige’ gebieden zoals winkelcentra en stadions. Islamitische fanatici die we hier welkom hebben geheten, inclusief uitkering, onderkomen plus B, B en B, wat in dit geval staat voor Brood, Boter en Banket, hebben namelijk maar één doel voor ogen; en dat is het uitroeien van alle andersdenkenden.

We kunnen fantastische waterwerken realiseren, onze politici zeggen bijkans overal een oplossing voor te hebben en onze voetbalvrouwen zijn de beste van Europa, zo ook de mannen- en vrouwenhockeyers. ‘We’ hebben overal een mening over (die heel vaak verkeerd uitpakt) en ‘we’ willen nog steeds niet erkennen dat de EU in de huidige vorm een mislukking is.

Kortom, als we iets minder aanmatigend zouden zijn, zijn we best een aardig volkje. Op heel veel terreinen staan we wereldwijd hoog (denk onder meer aan Shell) genoteerd. Economisch, medisch, technisch, bouwkundig, en elektronisch weten we ons mannetje/vrouwtje en alles wat op gendergebied nog wordt uitgevonden, te staan.

Maar de terroristische, islamitische fanatici willen we maar niet adequaat aanpakken en die potentiële wereldmoordenaar Kim Jong-un kunnen we blijkbaar niet aanpakken. Natuurlijk is het goed, dat we ons zorgen blijven maken over milieuveranderingen en de schrijnende toestanden in de zorg voor een toenemend aantal mensen. Natuurlijk zijn aanpassingen in salarissen van diverse groepen mensen belangrijk en natuurlijk mogen er verschillen van opvatting bestaan over een al dan niet voltooid leven.

Maar als die Noord-Koreaanse maniak niet wordt tegengehouden, dan wordt in Noord-Korea beslist wanneer ons leven is voltooid (dat kan wel eens verrekte snel zijn) en hebben Gert-Jan Segers en Alexander Pechtold zelfs niet eens het nakijken.

Anders gezegd; wat is de ‘waarde’ van onze macht en hoe groot is onze onmacht.

Tags: , , , ,

Laat een reactie achter