Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Leuterkoek

LeuterkoekVooral politici zijn uiterst bedreven in het produceren van leuterkoek. Daarbij bakken ze het soms wel zeer bruin. Vooral in de periode vóór de verkiezing zijn politici goed in het bakken van ‘zoete broodjes’. Nadat ons jarenlang is voorgehouden, dat wij, simpele kiezers, van veel zaken geen verstand hebben en alle voorstellen dan wel beslissingen moeten overlaten aan politici, worden we in de verkiezingsperiode geconfronteerd met pluimstrijkerij en zoete broodjes.

Alle ‘kopstukken’ haasten zich in die periode te verklaren, dat de kiezer best wel weet wat hij wil en dat we het aan de kiezer moeten overlaten om te beslissen hoe ons landsbestuur (of gemeentebestuur) eruit moet zien. De kiezers krijgen veren gestoken in een plaats waar de zon nooit schijnt en ze worden bijkans heilig verklaard.

Er wordt de kiezers beloofd, dat de belastingen omlaag gaan, de pensioenen op z’n minst gelijk blijven, de werkgelegenheid zal stijgen, het onderwijs zal worden verbeterd, het klimaat nog groener zal worden, de criminaliteit zal verminderen, de veiligheid zal worden vergroot, raddraaiers zullen hard worden aangepakt, de zorg voor hulpbehoevenden zal verbeteren, zo ook de aandacht voor de individuele mens.

Zie hier in het kort een willekeurig verkiezingsprogramma. Ook al heeft een kiezer ze niet alle vijf op een rij; dat maakt voor de politicus niet uit. Is de kiezer 18 jaar of ouder en desnoods zo gek als een deur; voor de politicus is het een stem. Sociopaat, psychopaat of potentaat, voor de stembehoeftige maakt het niet uit. Ook niet of u hoog- of laagopgeleid bent. De stembehoeftige m/v heeft behoefte aan uw stem en prijst u, zo dat nodig mocht zijn, desnoods de hemel in. Maar dan wel even van te voren het hokje voor zijn/haar naam rood maken alstublieft.

Vervolgens breekt de periode aan waarin al die beloften moeten worden waargemaakt. Politici hebben het plotsklaps druk, druk, druk. Ze moeten vergaderen en vergaderen en ze verdrinken in het bilaterale overleg (en vaak in de alcoholische versnaperingen). Plotsklaps bezigen de politici weer een heel andere, voor de burgers onbegrijpelijke, taal. Plotsklaps zijn het alleen de hoogopgeleiden die in staat zijn de gedachtekronkels van de politici te volgen, menen de politici.

De arrogantie van de macht heeft weer toegeslagen als ware het een nieuwe vorm van vogelgriep. Niet alleen zeer besmettelijk voor kippen, kalkoenen en overige hoenderachtigen, maar in dit geval ook voor alle vreemde vogels uit de politiek. Een voordeel voor de getroffenen is evenwel, dat ze niet met de dood worden bedreigd. Die prachtig geformuleerde verkiezingsbeloften verdwijnen tijdelijk in het ronde archief en worden bij de volgende verkiezingen weer tevoorschijn gehaald.

Eventuele hersenverwekingen kunnen voor politici heel gunstig uitwerken. Het voortdurend blunderen en het creëren van geldverslindende, megalomane en compleet overbodige projecten wordt gezien als het verkrijgen ‘bestuurlijke ervaring’. En dat is weer goed voor een nog beter betaalde topfunctie bij een giga-organisatie dan wel instelling.

Vorige week zondag las ik in de digitale Telegraaf de column van de twee rooie rakkers, Willem Vermeend en Rick van der Ploeg. Beide heren noemen zich professioneel econoom. Zij merkten onder meer op, dat Geert Wilders alleen bij de overheid en in de politiek heeft gewerkt en het bedrijfsleven slechts kende uit de krant. En dat is volgens beide ‘deskundigen’ levensgevaarlijk. Willempie en Rikkie; beiden mogen ze zich hoogleraar noemen en beiden produceren ze slechts gedachtekeutels. Via onze Burgergazet hebben we hier in de loop der jaren diverse voorbeelden van gegeven.

Ik zou beide heren eens willen wijzen op het feit, dat het wel of niet beschikken over enige vorm van verstand in de politiek geen enkele rol speelt. Ik zou ze willen wijzen op partijgenoot Hans Alders. Heeft de mulo niet afgemaakt en is toch, met stip, de topverzamelaar van betaalde bijbanen geworden in ons land terwijl hij niet beschikt over de benodigde kennis. Ook een man als Jan Pronk (sinds 28 mei 2013 geen lid meer van de PvdA) heeft volgens mij nog nooit een bedrijf vanbinnen gezien maar heeft in zijn politieke loopbaan kans gezien om er miljarden door te draaien. Miljarden die door Jan voornamelijk werden gestort in diverse buitenlandse, bodemloze putten.

Met name politieke topsocialisten zijn er goed in om collega-socialisten te droppen op plaatsen waar onwaarschijnlijk veel geld wordt verdiend, zonder dat de betrokkenen beschikken over enige kennis. Politici zijn goed in het produceren van politieke rotganzen. Politieke vogels die ergens neerstrijken, hun pensjes volvreten, de boel onderschijten en vervolgens doorvliegen naar nog graziger weiden.

En dan nog een stukje politieke leuterkoek waar mijn oog de afgelopen week op viel en waarbij ik constateerde (niet voor het eerst overigens), dat de ‘spreekbuis’ van de desbetreffende persoon zich in z’n nek moet bevinden:
Naar aanleiding van de terreurdaden in Istanboel schrijft Eurocommissaris Frans Timmermans op zijn Facebookpagina: „Zoveel verdriet, zoveel pijn. Parijs, Brussel, Ankara, Istanbul, Orlando, Leeds; overal zorgt haat voor dood en verderf. Het enige antwoord op zoveel haat is vastberaden en gezamenlijk de terreur bestrijden en even vastberaden en gezamenlijk onze vrijheden en onze openheid beschermen.”

Ik ga ervan uit dat Franske z’n geest overloopt van goede bedoelingen, maar wat bedoelt hij nu precies met zijn ‘enige antwoord op zoveel haat’: “Vastberaden en gezamenlijk de terreur bestrijden”? Hoe gaan we dat doen meneer Timmermans? En: “Vastberaden en gezamenlijk onze vrijheden en onze openheid beschermen.” Zou Franske hier ook enige praktische invulling aan kunnen geven?

Laat Franske enige vastberadenheid tonen en klip en klaar duidelijk maken wat hij met z’n woorden bedoelt. Geen halfzachte, puddingachtige, nietszeggende, kretologie meer. Duidelijkheid, gewoon met praktische, uitvoerbare voorstellen komen. Als hij dat niet kan, wil of durft, dan zou stilte hem beter passen. Anders gezegd; Franske weet met al zijn ‘onmetelijke wijsheid’ nog steeds niet op welke momenten hij beter z’n snater kan houden. (En zal dit waarschijnlijk ook nooit leren.)

Ik vrees, dat de taalkundige koektrommel van onze politici nog is gevuld met een flinke hoeveelheid ‘koekjes van politiek eigen deeg’ die voor ons niet zijn te pruimen.

Tags: , ,

Laat een reactie achter