Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Krumpen

Jabs, arm swings, chest pops en stomps: dat zijn de vier bewegingen van het krumpen. Zo wordt het althans via internet omschreven.

Het blijkt iets te maken te hebben met een ‘expressieve’ dansvorm die in mijn ogen vrij agressief overkomt. Ik had er nog nooit van gehoord, maar dat zegt op mijn leeftijd natuurlijk niets.

Nu zijn er, naast krumpen, de laatste jaren wel meer werkwoorden bijgekomen waarvan mij de betekenis ook niet geheel duidelijk is.

Maar goed, we hebben het Eurovisie Songfestival weer achter de rug en het optreden van de Nederlandse deelnemer Waylon, begeleid/ondersteund, door vier ‘krumpers’, bracht het niet verder dan de achttiende plaats.

Nu weten we, dat smaken verschillen en ik ben wellicht dan ook wel enigszins ouderwets, dan wel naïef, door te denken dat een songfestival primair gaat om de gezongen nummers en de kwaliteit van de zangstemmen, maar dat zie ik natuurlijk helemaal verkeerd.

Niet alleen ik, maar ook diverse vakmensen menen dat Waylon een uitstekende stem heeft. Hij heeft dat al eens eerder bewezen door samen met Ilse de Lange in 2014 met het nummer ‘Calm After The Storm’ op het Eurovisie Songfestival de tweede plaats te halen.

Maar ik schrok me een beroerte toen ik Waylon vorige week in de voorronde zijn nummer zag presenteren met behulp van vier ‘krumpende sprinkhanen’. En het waren nog niet eens echte muzikanten. Volgens mij ‘krumpten’ ze het hele optreden van Waylon kapot.

Trouwens, ook bij diverse optredens uit andere landen vroeg ik mij af wat deze acts nog met muziek hebben te maken. Nu liggen de onvergetelijke tijden van ABBA met Waterloo helaas al weer ver achter ons, maar tijdens de huidige optredens van Vikingen, krumpers en kakelende kippenhokken denk ik toch nog wel eens met weemoed terug aan die ABBA-periode.

Het winnende nummer ‘I Am Not Your Toy’ – inclusief een veelbesproken kippenimitatie – van Netta Barzilai uit Israël maakt duidelijk hoeveel er sinds de ABBA-periode is veranderd. Het lieve kind was gekleed in een kimono en kakelde er vrolijk op los. Het is een lied over vrouwenemancipatie. Dat heeft honderden miljoenen kijkers aangesproken, want Netta kreeg de meeste stemmen. Uiteraard gun ik haar de overwinning van harte.

Misschien hadden de krumpers van Waylon ook kimono’s aan moeten trekken, of, nog beter, gewoon ergens ander moeten gaan krumpen. En dan het optreden van Hongarije; een drie minuten durende aanval van razernij. Ook dit optreden zal geen blijvende indruk achterlaten.

Het moet worden gezegd dat er best wel aardige nummers vielen te beluisteren. Frankrijk, Duitsland, Australië, Cyprus, Zweden en Tsjechië zijn zo maar enkele voorbeelden. Helaas is in de loop der jaren het accent verschoven naar de presentatie van de ‘show’ en is het nummer zelf steeds onbelangrijker geworden.

In naam hebben we het nog steeds over het Eurovisie Songfestival. Deelname van landen (werelddelen) als Australië, Israël en Azerbeidzjan laten zien dat we het eigenlijk hebben over een ‘Visie Songfestival’, waarbij de grenzen van Europa nauwelijks nog een rol lijken te spelen.

Zoals gezegd droeg winnares Netta een kimono en heeft de Nederlandse Joan Franka zich in 2012 al eens verkleed als indiaan. Dat begint dus al een beetje te lijken op een Worldvison Songfestival. Gewoon openstellen voor alle landen in de wereld. Kunnen de krumpers van Waylon misschien nog wat bijlessen krijgen van de Maori’s uit Nieuw Zeeland. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat de nadruk weer komt te liggen op de ‘song’ van het Songfestival.

Voor de liefhebbers van krumpen, rappen en overige acrobatische toeren mag dan een speciaal festival worden georganiseerd waar de nadruk moet worden gelegd op het springen en juist niet op het zingen.

 

 

 

Tags: , , , ,

Laat een reactie achter