Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Klimaatcijfers

Ik heb nog enkele gegevens op m’n computer staan van de klimaatconferentie die in december 2009 in Kopenhagen is gehouden en tien dagen heeft geduurd. Totaal hebben zo’n 30.000 mensen van over de hele wereld met zo’n conferentie te maken.

U mag hierbij denken aan regeringsleiders met hun bewakers, politici met hun medewerkers, journalisten, meteorologen, ‘deskundigen’, goochemologen, despoten en prostituees, zij allen hebben getracht, staand, zittend of liggend, iets voor zichzelf en/of de wereld te betekenen.

In 2015 hadden we in Parijs wéér zo’n conferentie. Als ik een schatting moet maken van de kosten van zo’n wereldcircusevenement, mag ik, denk ik, Kopenhagen en Parijs wel met elkaar vergelijken. Laten we de gemiddelde afstand die de bezoekers moeten afleggen, zetten op 5000 km voor een retourtje. Voor het vervoer reken ik ongeveer 300 vluchten. De opperhoofden en overige hotemetoten gaan uiteraard met hun privéjet en de waterdragers kunnen wel in de superjumbo’s.

Voor dit gemêleerde gezelschap reken ik een gemiddelde retourprijs van € 4000,00, want er zal, buiten de extreme kosten van de privéjets, voornamelijk businessclass worden gevlogen. En vanaf Amsterdam naar Kopenhagen of Parijs is wel even iets anders dan vanaf Los Angeles, Hong Kong of Sydney. Hebben we het over beide conferenties, dan kom ik uit op 2 x 30.000 x 4000 = € 240.000.000,00. Dat zijn dan alleen nog maar de reiskosten.

Vervolgens de verblijfskosten. Journalisten en overige waterdragers kunnen natuurlijk wel bij Best Western, Scandic Copenhagen of Hotel Floride Etoile slapen, maar voor de hotemetoten, en dat zijn de meesten, moet je toch al gauw € 1000,00 per nacht rekenen (inclusief champagne). Voor twee conferenties wordt dat dan 60.000 x 12 overnachtingen x ongeveer € 800,00 per overnachting = € 576.000.000,00.

En dan hebben we het nog niet gehad over het versterken van de inwendige mens. Met een bal gehakt plus brood en zuur redt je het natuurlijk niet. Ik heb de ‘bezoekerslijst’ van Parijs niet bij de hand maar in Kopenhagen waren onder anderen de Zimbabwaanse en schatrijke president Robert Mugabe, de Myanmarese machthebber Than Shwe en de Sudanese president Omar al-Bashir aanwezig. Geen luitjes die je zoet kunt houden met een gevulde koek of stroopwafel.

De inwendige mens van deze ‘mensen’ kost per dag toch al gauw € 2000,00 en voor Rutte en z’n collega’s kom ik toch al gauw op € 1000,00 per persoon per dag. Voor de overige ‘partygangers’ reken ik een gemiddeld bedrag van € 500,00. Vermenigvuldig dit met 12 en 60.000, dan kom je uit op € 360.000.000,00. Alleen al voor de reis- en verblijfskosten kom ik dan op € 1.176.000.000,00.

Natuurlijk zijn we er dan nog niet. Diverse hotemetoten laten hun eigen limousines (met chauffeurs) overvliegen en dan zijn daar op de conferentielocaties nog diverse kosten voor tal van andere zaken. Te denken valt onder meer aan ‘relatiegeschenken’ en taxivervoer. Dan zal ik vast nog wel iets zijn vergeten. Alles overziend denk ik dat je per conferentie gauw op één miljard euro mag rekenen.

Uiteindelijk heeft men in Parijs afgesproken (dat is al weer drie jaar geleden), dat de gemiddelde temperatuur op aarde met niet meer dan 2 graden mag stijgen. En dat zou allemaal zijn te realiseren door de CO2-uitstoot te verminderen. Andersdenkenden werden en worden aan de media-schandpaal genageld. Op 5 maart van dit jaar hadden 194 landen hun handtekening gezet en 21 landen, waaronder Colombia, Irak, Iran, Turkije en Rusland, de overeenkomst nog niet geratificeerd en de visie van de Verenigde Staten is nog enigszins mistig.

De gigantische problematiek die ontstaat door overbevolking mag blijkbaar niet worden besproken. Dat er dagelijks circa 209.000 nieuwe wereldburgers en dus toekomstige energiegebruikers bijkomen, speelt blijkbaar geen rol. Ja, onze bioloog Midas Dekkers gaf onlangs in het tv-programma van Pauw nog stevig tegengas. Hij is een van de weinigen die zich durft te verzetten tegen het gevestigde CO2-establishment en de ongebreidelde bevolkingsaanwas aan de kaak durft te stellen.

Misschien dat Arjen Lubach hier eens een tv-programma aan kan wijden? Zijn programma over kernenergie heeft immers ook deuren geopend die tot dat moment gesloten bleven.

 

Tags: , , , ,

Laat een reactie achter