Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Kerst 2017

Het is 22 december en de dagen beginnen weer langer te worden. Een heerlijke runderrollade, gekregen van een goede relatie, ligt in de pan te sudderen. Het aantal kerstkaarten neemt af terwijl de kerstmailtjes toenemen. Dat scheelt een enorme hoeveelheid postzegels. We denken wel aan elkaar, maar gewoon op een andere manier. De jongelui die wekelijks de reclame in de bus doen, bellen deze week aan, geven een visitekaartje en wensen ons een prettige jaarwisseling. Uiteraard staat daar een kleine vergoeding tegenover.

De ietwat mistige, al vroeg donkere avonden, worden verlicht en versierd door honderdduizenden ledlampjes, aangebracht aan en op woningen, bedrijven en rendieren. Een witte kerst zit er ook deze keer niet in. ‘Vrede op aarde’ hoor je deze dagen méér zingen dan tijdens de rest van het jaar. Nu valt het met die wereldvrede nog wel wat tegen, maar het is al mooi dat er over wordt gezongen. Voor heel veel mensen is de huiselijke kring en kerkbezoek deze dagen belangrijk. Er wordt gezellig ‘getafeld’ en in veel gezinnen worden spelletjes gespeeld.

Honderdduizenden mensen zoeken weer de Europese wintersportgebieden op en beginnen hun reis met de onvermijdelijke files. En in eigen land krijgen we na de kerst de jaarwisseling die volgens de media altijd ‘relatief rustig’ verloopt, ook al zijn er tientallen ledematen afgerukt, ogen verwoest, plus overige gewonden en zijn er ettelijke branden gesticht. Maar voor wat betreft de ‘feestvreugde’ komt bijna iedereen in deze periode wel aan z’n trekken.

Bijna, zeg ik. Want voor sommige mensen maakt het niet uit of het nu kerst is of niet. Ik denk nog wel eens (en niet alleen tijdens de kerstperiode) aan kleine kinderen met de meest afgrijselijke ziekten. Ziekten waar in sommige gevallen wel medicijnen voor bestaan, maar die niet worden verstrekt omdat de prijzen van sommige pillen dan wel injecties al gauw in de papieren lopen en verzekeraars niet bereid zijn deze bedragen te vergoeden.

Nee, het gaat in die gevallen niet over kostprijzen maar over prijzen die de farmaceutische industrie ervoor vraagt. U weet wel, aandeelhouders en zo. De slachtoffertjes en hun ouders gaan voortdurend door een hel, ook al wordt er nog zo hard gezongen over vrede op aarde, gelukkig nieuwjaar en in de mensen een welbehagen.

En dan de mensen die menen dat hun leven nu wel is voltooid en ze hun porties van afgrijselijke pijnen en ellende wel in méér dan voldoende mate hebben gehad. Oudere, volwassen mensen die de kerstdagen maar ook de dagen erna liever niet meer willen meemaken. En aan het eind van 2017 moeten we nog steeds beleven, dat er voor deze mensen geen legale vrijheid van mening bestaat met betrekking tot het door hen gewenste levenseinde, voornamelijk als gevolg van religieuze (niet-wetenschappelijk bewezen) levensopvattingen.

We kunnen nog lang, mooi en luid zingen. We kunnen het hebben over vrede op aarde en in de mensen een welbehagen. We kunnen kerken, kerstmarkten en kerststalletjes bezoeken. We kunnen winst maken met Bitcoins en vervolgens weer verliezen. We kunnen voorspellen, dat al die fraaie kerstverlichting/versieringen medio januari weer uitgaat en daarmee ook veel mooie dromen, voornemens en voorspellingen.

Wat zou het mooi zijn als we veel van die positieve kerstvoornemens 365 dagen per jaar konden volhouden, dus ook als de kerstverlichting niet brandt. Wat minder kalkoen, reerug en hertenbout, wat beter naar elkaar luisteren en zoveel mogelijk vormen van schijnheiligheid afschaffen. Laat goede eigenschappen van een ander geen grammen wegen terwijl je de minder goede eigenschappen kilo’s toedicht.

En laat de politici beter luisteren naar de boodschappen dan wel signalen van de mensen door wie ze zijn gekozen. Anders gezegd, laat ze zich gedragen als echte volksvertegenwoordigers. Laat ze stoppen met politieke listen en leugens. Laat ze hun riante inkomen echt verdienen in plaats van te krijgen.

Als we het allemaal zouden willen, zouden we er in 2018 best eens iets moois van kunnen maken. Ik wens u en allen die u dierbaar zijn het beste toe voor 2018.

Tags: , , , ,

Laat een reactie achter