Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Inspiratiesessies

Door eerder genoemde omstandigheden zit ik momenteel niet ‘bovenop’ het nieuws. Zo kan het gebeuren dat ik na enkele dagen toch nog terugkom op een bepaalde gebeurtenis. Afgelopen maandagavond heb ik naar het tv-programma Radar gekeken. Antoinette Hertsenberg had het daarin over de kans van werkloze 55-plussers om nog aan de slag te komen.

Die kans blijkt ongeveer 3% te zijn. Eigenlijk was het een verbijsterende en ontluisterende uitzending. Veel van wat we te zien kregen, was wel bekend, maar evengoed lopen je de rillingen over de rug als je ziet hoeveel ‘moordende’ niet werkende regels er bestaan voor mensen die gemotiveerd zijn om te werken, zich te pletter solliciteren en maar niet aan de bak kunnen komen.

Sterker nog, iemand die naast een bijstandsuitkering toch nog hier en daar een aantal uren kan werken en probeert op deze wijze contact te houden met de arbeidsmarkt, komt tot de ontdekking, dat hij door al zijn inspanningen aan het eind van de maand nog minder ontvangt dan zijn oorspronkelijk bijstandsuitkering. Zaken als huurtoeslag en andere voorzieningen zijn door zijn activiteiten op de arbeidsmarkt namelijk verdwenen.

In het programma spreekt Antoinette ook met Telegraaf-columniste Annemarie van Gaal. Annemarie laat geen spaan heel van het huidige, ondoorzichtige en onrechtvaardige systeem. Wetende dat ze waarschijnlijk niet eens antwoord krijgen, moeten mensen zonder werk toch minimaal vier maal per maand solliciteren.

Een werkgever die zich geconfronteerd ziet met het feit, dat hij een zieke werknemer twee jaar lang moet doorbetalen, bedenkt zich wel driemaal alvorens een 55-plusser aan te nemen. Er bestaat nu eenmaal een onjuiste beeldvorming, dat oudere werknemers vaker ziek zijn.

Antoinette gaat ook op bezoek bij de heer Tof Thissen, directeur van het UWV WERKbedrijf (de hoofdletters WERK zijn van het UWV en niet van mij). Naast Tof Thissen beschikt het UWV nog over zes andere directeuren. Lieden die zich voor wat betreft hun inkomen geen zorgen hoeven te maken. Inkomens boven een ministersalaris zijn daar heel gewoon.

Het UWV bestiert dus de hele mikmak met betrekking tot alles wat heeft te maken met werkloosheid en uitkeringen. En daar heb je natuurlijk een flink aantal duurbetaalde directeuren voor nodig. Maar goed, ik beperk mij in dit verband tot Tof Thissen en in het gesprek met Antoinette hoorde ik Tof alleen maar enkele nietszeggende opmerkingen maken. En ja, als de regels krom waren, moesten we niet bij Tof zijn, maar in Den Haag, aldus Tof.

Tof zorgt alleen maar voor de uitvoering van al die bezopen en soms zeer onrechtvaardige regels. Regels die miljarden kosten en dagelijks weer leiden tot veel ellende in veel gezinnen. Misschien is Tof in de privésfeer wel een toffe Peer, maar na zijn ‘verklaringen’ vond ik het maar een onbeduidend mannetje. Een ruggengraatloze jaknikker. Maar wel een heel duur betaalde jaknikker.

Via internet heb ik nog eens wat gegevens over Tof opgezocht. Hij blijkt een ‘zwaargewicht’ te zijn binnen GroenLinks. Inderdaad, de partij die zegt het zo goed vóór te hebben met de zwakkeren in onze samenleving. Maar als Tof ze van de overheid het moeras in moet trappen en daar ook nog eens een stevige zak met geld voor krijgt, dan wil Tof die ‘uitdaging’ best aangaan.

Als u verder googelt op Tof Thissen, dan zult u lezen dat Tof niet geheel van onbesproken gedrag is. Maar dat is een ‘ziekte’ waar meer politici aan lijden en die vervolgens ook nog promoveren naar nog beter betaalde baantjes.

Een verbijsterend citaat uit een interview met Tof wil ik u niet onthouden:
“Als ik vijftigplussers toespreek op inspiratiesessies van UWV, dan zeg ik altijd: langzamerhand is er in jullie hoofden het idee ontstaan dat je kansloos bent. Zet dat uit je hoofd: er zijn volop mogelijkheden, ook als je wat ouder bent.”

Het UWV organiseert dus inspiratiesessies. Daar komt Tof dan met zijn hierboven genoemde bizarre stelling. Eigenlijk liegt Tof dat hij barst met zijn opmerking dat er volop mogelijkheden zijn. Honderdduizenden mensen solliciteren zich te pletter en krijgen zelfs niet eens een oproep voor een gesprek. Dat er volop mogelijkheden zijn voor werkloze mensen die wat ouder zijn, is dus een pertinente leugen! En geen politicus die Tof erop wijst dat hij niet uit z’n nek moet l*llen.

Het is mij een raadsel hoe het UWV met de huidige bezopen, geldverslindende regels tot welke inspiratie dan ook wil komen. En het is tevens raadselachtig hoe mensen als GroenLinkse Tof toch telkens weer worden gekozen voor dit soort geldverslindende functies.

Een man als Tof die zich bij mogelijke kritiek verschuilt achter de visie van Den Haag en dagelijks meewerkt aan het in stand houden van letterlijk criminele regels die worden gehanteerd om goedwillende mensen kapot te maken, is voor mij geen knip voor de neus waard.

We zouden kunnen beginnen met een inspiratiesessie om mensen als Tof uit hun riant betaalde functies te verwijderen. Met al mijn medische beperkingen voel ik mij enorm gemotiveerd om Tof en z’n soortgenoten een schop te geven op de plaats waar de zon nooit schijnt.

Tags: , , ,

Laat een reactie achter