Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Inflatie

SpaarpotIn 2005 schreef minister Zalm (toen minister van Financiën) dat de kosten voor levensonderhoud niet zijn gestegen sinds de introductie van de euro. Dat Nederlandse burgers toch dat gevoel hebben, wordt mogelijk veroorzaakt doordat zij meer hebben uitgegeven dan ze in de portemonnee hadden.

Op de website van onze overheid staat nu het volgende te lezen:
“Veel mensen denken dat de euro de oorzaak is van de prijsstijgingen. Maar prijzen stijgen sowieso ieder jaar. Dat heet inflatie. De huidige prijzen worden soms vergeleken met de prijzen in guldens van 2001. Als de gulden er nu nog was geweest, waren de prijzen de afgelopen jaren ook gestegen” en “Aan levensmiddelen, benzine en producten in de horeca geven veel mensen regelmatig geld uit. De prijzen van deze producten stijgen meer dan de prijzen van producten die niet zo vaak gekocht worden. Bijvoorbeeld computers, wasmachines en fietsen. Dit geeft het gevoel dat alle prijzen stijgen, terwijl dat in werkelijkheid niet zo is. Dat heet daarom gevoelsinflatie”.

Tot slot: In de ruim 10 jaar dat de euro er is, zijn de prijzen gemiddeld minder hard gestegen dan in de 10 jaar ervoor.

Donderdag 8 mei kreeg ik ook te maken met gevoelsinflatie.
De kleinkinderen hadden nog steeds vakantie en aangezien wij, mijn lief en ik, iedere donderdag op de kleinkinderen passen, leek ons een uitstapje wel leuk voor ze. Op mijn voorstel de Apenheul in Apeldoorn te bezoeken, reageerden beide kinderen enthousiast. Ik besloot voor de zekerheid maar even naar de entreeprijzen te kijken, want we moeten tenslotte allemaal bezuinigen volgens onze regering. € 17,50 p.p. voor de kindertjes en 19,75 p.p. voor Oma en Opa. € 74,50! Omgerekend naar guldens is dat ƒ 163,90 en mijn gevoelsinflatie zei me om de Apenheul maar te schrappen, tot verdriet van de kinderen.

Aangezien wij ook vonden dat het een beetje leerzaam moest zijn, besloten we uiteindelijk te kiezen voor het Openluchtmuseum in Arnhem. Ook prijzig, € 11,00 voor de kinderen en €15,70 voor de volwassenen, maar € 53,40 voor een leerzame dag vonden we wel acceptabel. Eenmaal aangekomen, moesten we nog wel een parkeerkaart à € 6,00 aanschaffen.

Kopje koffie glazenwasser? Jawel, rond het middaguur waren opa en oma hongerig geworden en de kinderen lustten ook wel wat. Ze hadden al saucijzenbroodjes zien liggen voor slechts € 3,30 per stuk. Sorry jongens, maar we houden het alleen even bij drinken, een eindje verder is een snackbar en een patatje is een stuk voedzamer en tevens goedkoper. Dus enkel vier drankjes afgerekend voor € 9,80 zijnde Ć’ 21,56. “Jazeker, de prijzen zijn minder hard gestegen dan in de 10 jaar ervoor en toen de gulden er nog was.”

Om een heel lang verhaal erg kort te maken, Opa en Oma waren voor een dagje uit met de kleinkinderen, uiteindelijk slechts 215 gulden en zestig cent kwijt, 98 eurootjes.
Ik weet het, je “mag” dat niet doen van onze economische rekenmeesters. De prijzen vermenigvuldigen met 2,20, die (veel te lage) tegenwaarde van de gulden, dat is appels met peren vergelijken, zeggen ze. Toen de euro kwam werd dat systeem overigens wel gebruikt voor alle inkomens. Het oude inkomen werd gedeeld door 2,20 en daar moest je in het vervolg van rondkomen. De appels en de peren golden toen eventjes niet.

Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank, maakte bekend dat deze bank volgende maand mogelijk in actie gaat komen om de lage inflatie en de sterke euro aan te pakken.

Meneertje Draghi kan zeggen wie hij wil, maar ik houd mijn hart en portemonnee vast, want mijn inflatiegevoel zegt dat we voor de zoveelste keer belazerd gaan worden.
Zoals we ook belazerd zijn met de komst van de Euro, die hier treuro, zeuro,  neuro of pleuro wordt genoemd en in Duitsland Teuro.
Hoe zou die munt toch aan die bijnamen komen?

Tags: , ,

Laat een reactie achter