Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Holle woorden

Nee, echt veel vertrouwen in de uitspraken dan wel beloften van politici heb ik niet. Zij schijnen te beschikken over een woordenboek, dat speciaal voor hen is geschreven. Een woordenboek dat niet alleen is gevuld met, voor de burger, onbegrijpelijke woorden, maar ook met ‘speciale’ uitdrukkingen, spreekwoorden en gezegden.

Als we politici op hun woord moeten geloven, vooral in verkiezingstijd, bestaat er binnen de kortste keren geen woningnood meer, geen problemen in de zorg, geen criminaliteit, is er geen armoede meer en staat Nederland door klimaatveranderingen en het broeikaseffect in 2025 zo’n anderhalve meter onder water.

U heeft 54 km/uur gereden waar maximaal 50 is toegestaan? Fout! U zult dus financieel moeten bloeden. U ziet een leeg halvarinebakje liggen, raapt het op, deponeert dat even verderop in een afvalbak, springt er vervolgens een BOA (buitengewoon opsporingsambtenaar) achter een boom vandaan en geeft u een ‘prent’ van € 90,00. Dat bakje is gemaakt van plastic en hoort gescheiden te worden opgeruimd.

Er bestaan honderden van dit soort voorbeelden. Voorbeelden waarin u volgens ‘de letter van de wet’ fout bent en dus zult moeten betalen. Uw aangifte een dag te laat ingevuld, een boom omgehakt in uw tuin zonder vergunning, uw caravan een dag te lang op straat laten staan, het zijn allemaal handelingen waarvoor u wordt gestraft.

Voor politici en vooral hooggeplaatste ambtenaren ligt dat allemaal heel anders. U bent het niet eens met uw werkgever en besluit aan het eind van de dag te vertrekken en nooit meer terug te komen. Wel wilt u de volgende 38 maanden nog een salaris ontvangen. Uw, inmiddels voormalige, werkgever stelt vervolgens voor (naar mijn mening terecht) u te laten opnemen in een gesloten inrichting.

Politici doen precies hetzelfde en kunnen nog 38 maanden een vorstelijk inkomen, dat ze ‘wachtgeld’ noemen, incasseren. (Ik denk hierbij onder anderen aan Wassila Hachchi.) Want dat “hebben ze nu eenmaal zo afgesproken,” zoals mannetje Pechtold dat ooit heeft opgemerkt.

Bij sjoemelende, blunderende en/of frauderende politici en topfiguren ligt het allemaal even anders. Zij ‘schuren’ langs de randen van de wet, ze kunnen ‘het’ zich niet meer herinneren en hadden het allemaal heel anders bedoeld. Die braspartijen die ze hadden georganiseerd, waren bedoeld voor de ‘groepscohesie’ en hun royale declaraties hadden bij nader inzien wellicht iets minder royal kunnen zijn. Maar voor het overige zijn ze zich nooit bewust van enig kwaad.

Meestal worden hun bedrieglijke argumenten voor zoete koek geslikt en vertrekken ze met een flinke zak geld. Veel politici zeggen ‘het’ te doen voor onze kleinkinderen, voor het ‘algemeen belang’ en voor een ‘betere’ wereld, maar nooit voor hun eigen belang, promotie en portemonnee.

“Het hele volk leeft mee”, zei premier Balkenende na de verschrikkelijke gebeurtenissen die de geschiedenis zijn ingegaan als “9/11”. Maar Jan Peter moet toch hebben geweten, dat in diverse plaatsen in ons land de moslims op straat stonden te dansen van plezier. Politici weten als geen ander recht te praten wat krom is en omgekeerd.

Ik moest even denken aan een artikel in De Telegraaf van geheel andere orde (27/9) waarin een ‘boeiende’ verklaring werd gegeven:
Suikeroom ronselt studentes” kopt De Telegraaf (27/9). Rijke kerels moeten worden gekoppeld aan jeugdige ‘spetters’ die ook nog intelligent zijn. Het is dan de bedoeling dat de rijkaards het ‘samenzijn’ op royale wijze bekostigen.

De Noorse oprichter van de Datingsite Rich Meet Beautiful, Sigurd Vedal, heeft hiervoor een prachtige verklaring: “Ik zie het niet als seks voor geld, maar als een uitwisseling van emotionele behoeftes.” Sigurd is wellicht de enige die het niet wil zien als gekochte seks. Zou hij misschien politicus zijn?

Nederland zoekt volksvertegenwoordigers met kennis en verantwoordelijkheidsgevoel” zou ook een prachtige site kunnen zijn. Veel kandidaten worden niet gehinderd door enige kennis maar vinden de ‘schadeloosstelling’ zéér aantrekkelijk. Na hun, vaak mislukte, politieke carrière gaan ze de vuile was buiten hangen en schrijven een boek of worden ergens ‘gepromoveerd’ tot burgemeester, commissaris dan wel toezichthouder. Allemaal gerealiseerd door ‘onze’ staats-suikeroom.

Ik wil eindigen met het eindrapport van de twee gesneuvelde Nederlandse militairen in Mali. Mijn reactie hierop heb ik naar De Telegraaf gestuurd en is op de digitale WUZ-pagina (29/9) geplaatst.

Holle woorden van politici
De veiligheid en gezondheid van onze militairen staan bij iedereen vooropaldus demissionair minister Hennis (Tel.29/9). Het zoveelste bewijs van de verbijsterende, ongeloofwaardige uitspraken van ‘onze’ politiek verantwoordelijke prietpraters. En dan ook nog durven zeggen dat je beter kunt optreden dan aftreden, nu is gebleken dat de overheid ouwe troep heeft aangeschaft die voor wat betreft de veiligheid van de mensen die er mee moeten werken, niet kon worden gegarandeerd en wat bij de aanschaf ook is vermeld. Niet alleen de minister, maar allen die bij dit soort aankopen zijn betrokken, moeten zich de ogen uit de kop schamen. Maar het zal voor de betrokkenen wel weer geen consequenties hebben. Dat hebben ‘we’ immers zo afgesproken?

Het is een slimme, sluwe uitdrukking: ‘beter optreden dan aftreden’. Jeanine Hennis is niet de eerste politica die deze nietszeggende woorden gebruikt. Het is al heel lang bekend dat het bij verschillende departementen een rotzooitje is. Met name bij defensie worden klokkenluiders maar al te vaak monddood gemaakt.

Ik ben mij ervan bewust, dat Jeanine de granaten niet zelf heeft ingekocht. Maar zij is als minister wel verantwoordelijk en ze kan dus weten dat ze daarop kan worden afgerekend. Ze moet hebben geweten (had kunnen weten) dat militairen met ouwe meuk op stap werden gestuurd.

Er bestaat eigenlijk maar één gerechtvaardigd optreden voor Jeanine alvorens af te treden; met spoed op bezoek gaan bij de nabestaanden van de twee omgekomen militairen en haar excuus aanbieden.

 

Tags: , , ,

Laat een reactie achter