Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Hoe ga je door het leven

Op 30 januari maakte de Vlaamse journalist, de heer Boudewijn van Spilbeeck de tv-kijker duidelijk, dat hij vanaf nu als ‘zij’ door het leven wil gaan en met de voornaam Bo. Oh, denk ik dan en ga over tot de orde van de dag. Boudewijn wordt dus Bo, hij wordt zij en zijn wordt haar.

Bo (58) is getrouwd (met een vrouw) en heeft in de ‘hij-periode’ samen met haar twee kinderen gekregen. Bo heeft tijdens zijn/haar leven steeds het gevoel gehad, dat hij/zij eigenlijk een vrouw was, zo kregen we te horen.

Ook ik moet er even aan wennen om iemand die 58 jaar geleden als jongetje werd geboren, inclusief de fysieke kenmerken en vervolgens inclusief de (tot voor kort) mannelijke presentatie, nu als vrouw te zien en ook zo aan te spreken.

Meneer Van Spilbeeck bestaat dus niet meer en mevrouw van Spilbeeck is op 58-jarige leeftijd geboren. Sommigen noemen deze ‘wedergeboorte’ zelfs een heldendaad. Zoals gezegd; ik kan er niet warm of koud van worden hoe iemand door het leven wil gaan. Als een man na ampel beraad, meent een pruik op te moeten zetten en als kleding een deux-pièces wil dragen, zal mij dat een zorg zijn. En of hij bepaalde lichaamsdelen al dan niet wil laten verwijderen, hoef ik niet te weten.

Toch maakte mevrouw Van Spilbeeck met haar (voorheen zijn) bekentenis veel tongen los. En natuurlijk werden er ook geslaagde en minder geslaagde grappen over gemaakt. Cabaretiers hebben er zelfs hun vak van gemaakt om (soms minder geslaagde) grappen te maken over mensen, dingen en situaties. En veel vroeger hadden we zelfs de nar die de vorst met zijn geestigheden moest vermaken.

Boudewijn, nu dus Bo, lijkt zich in haar nieuwe rol heel senang te voelen. De mannen van het tv-programma Voetbal Inside meenden aan deze gedaanteverwisseling dan ook enige aandacht te moeten besteden en lieten René van der Gijp een jurk aantrekken en een pruik opzetten. René zelf begon zijn parodie met de opmerking, dat hij vanaf heden als Renate door het leven wilde gaan. Ik denk zelfs dat Bo hier, als ervaren journalist, wel om zou kunnen lachen.

De verkleedpartij van ‘Renate’ leek natuurlijk nergens op, maar het werkte wel op de lachspieren. ‘Renate’ was in ‘haar’ rol net zo geloofwaardig als een dood paard, wat ook precies de bedoeling was. Als een cabaretier zich zo op het podium had vertoond, had de hele zaal waarschijnlijk in een deuk gelegen, maar nu barstte er een storm van kritiek los. Althans, we hoorden diverse afkeurende geluiden van lieden die inmiddels alles afkeuren wat niet links is.

Dat rare vrouwtje van Blok; inderdaad, Dieuwertje, maakte het wel heel bont in haar presentatie bij DWDD, afgelopen maandagavond. Ze was ‘tafeldame’ in dat programma en mocht de aftrap doen. Met een verkrampt gezicht (het leek of ze zich wilde laten ombouwen tot boze man) verklaarde ze, dat ze het niet wilde hebben over ‘dat’ programma van VI, met die miezerige en homofobe mannetjes (Johan Derksen, René van der Gijp en Wilfred Genee).

Nee, daar wilde ze het niet over hebben, kakelde ze. En ze bleef maar doorkakelen over het feit dat ze het niet over die walgelijke mannetjes wilde hebben. Gelukkig onderbrak Matthijs van Nieuwkerk haar en liet weten, dat hij het niet met haar eens was. Het moet worden gezegd; dit was een goede beurt van Matthijs.

Op zeven november jl. zat Dieuwertje ook als ‘tafeldame’ bij Matthijs. Toen zei ze te collecteren voor een instelling waarvan ze even niet op de naam kon komen. Oh ja, dat was de stichting Alzheimer Nederland. Dieuwertje vind het maar niks dat wanneer ze aanbelt en ziet dat de mensen thuis zijn, dan men dan de deur niet opendoet. Dieuwertje weet blijkbaar niet, dat met name oudere mensen wordt geadviseerd om ’s avonds de deur niet open te doen.

Het is één van de mogelijkheden om te voorkomen dat je wordt neergeslagen en beroofd. Natuurlijk mag Dieuwertje haar meningen kenbaar maken. Dieuwertje heeft voor de tv vele jaren het Sinterklaasjournaal verzorgd en daar goed aan verdiend. Maar plotsklaps is Dieuwertje faliekant tegen Zwarte Piet. Ik heb ook een mening, zeker als het gaat over Dieuwertje Blok. Volgens mij wordt ze met de dag gekker.

Toen ik haar maandagavond bij Matthijs zag zitten in een (zelfgebreid?) okergeel vest en haar maar hoorde raaskallen over ‘mannetjes’ waar ze het nu juist niet over wilde hebben, vroeg ik mij af, wat die programmamakers bezielt om deze vrouw telkens weer uit te nodigen.

De daaropvolgende nacht droomde ik nog even over Dieuwertje. ‘Hij’ zat nu als tafelheer bij Matthijs aan tafel met gekortwiekt haar, plus een baard en verklaarde als Lieuwe Blok verder door het leven te willen gaan en graag een afspraakje wilde maken met Renate van der Gijp.

Gelukkig mag ik zelfs in mijn dromen lachen, maar was toch blij toen ik weer wakker werd en daarmee afscheid had genomen van Dieuwertje.

 

Tags: , , , ,

Laat een reactie achter