Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Het zit er weer op

21 maart is weer achter de rug. Tevergeefs zocht ik naar de uitslagen van mijn geboortestad Groningen. Maar vanwege de herindeling zijn er in Groningen pas in november 2018 gemeenteraadsverkiezingen.
Hoewel het ging om gemeentelijke verkiezingen, hebben er toch wel opvallende verschuivingen plaatsgevonden.

De PvdA, SP en D66 zijn de grote verliezers, terwijl de lokale partijen over het algemeen fors hebben gewonnen waarbij ik expliciet de Haagse Richard de Mos wil noemen die het met zijn Groep de Mos heeft gepresteerd om de grootste partij in Den Haag te worden.

Hans Smolders, voormalig chauffeur van Pim Fortuyn, haalde zelfs 10 zetels in zijn woonplaats Tilburg en er was een forse winst voor GroenLinks en Denk, terwijl VVD en CDA vrij stabiel bleven.

Enig leedvermaak was mij niet geheel vreemd toen gedurende de avond van 21 maart de duizelingwekkende duikvlucht van D66 zich aftekende met in beeld een verkrampte brokkenpiloot Pechtold aan de stuurknuppel. Hij bleef maar volhouden, dat ze (D66) de vorige maal goud hadden gewonnen, maar dat hij nu ook tevreden was met zilver.

We hebben het al eerder gehad over deze politieke Pinokkio. Een arrogante, narcistische man die niet in z’n eerste leugen is gestikt en voorlopig nog niet aan z’n laatste leugen toe is. De man die het heeft over goud en zilver, maar zelfs geen brons, laat staan een vetleren medaille verdient.

De man die in z’n reclamespotjes voortdurend kwaakte over zijn bereidheid tot samenwerken met andere partijen, maar bij het noemen van namen als FvD en PVV kijkt alsof hij per ongeluk een slok vitriool heft doorgeslikt. De man die een schenking (onroerend goed) ter waarde van anderhalve ton weigert te melden bij het geschenkenregister voor Kamerleden.

De man die graag anderen de maat neemt, maar weigert zijn eigen stinkende moeras ter discussie te stellen. De man die het gedachtegoed van de oprichter van zijn partij te grabbel heeft gegooid. De man wiens nog resterende geloofwaardigheid inmiddels ver over de houdbaarheidsdatum heen is.

Vroeger had cabaretier Fons Jansen het wel eens over de ARP (Anti Revolutionaire Partij) die in 1980, samen met de Katholieke Volks Partij (KVP) en de Christelijk-Historisch Unie (CHU) is opgegaan in het CDA. Fons vroeg zich af, tegen welke revolutie die ARP in hemelsnaam eigenlijk was. Dat heb ik nu bij de PvdA, voluit Partij van de Arbeid genoemd en waarbij ik mij telkens weer afvraag over welke arbeid die partij het heeft.

Een toenemend aantal kiezers is het geloof in die partij verloren. Velen van hen zitten in de WW. Veel van de voormalige PvdA-kiezers hadden geen nagels om hun kont te krabben en hebben dat, ook na alle mooie praatjes en loze beloften, nog steeds niet.

Een partij die in de dagelijkse praktijk, met elitaire en arrogante bestuurders, de binding met mensen op de werkvloer volledig is kwijtgeraakt. Een partij die zich aanvankelijk nog staande kon houden met iemand als ‘slobbertrui’ Hans Spekman, maar die in het huidige, digitale tijdperk volledig uit beeld is verdwenen. De dagelijkse, harde realiteit en de illusionistische denkbeelden van het PvdA-partijkader liggen lichtjaren uit elkaar.

Die achterban is nu gaan ‘klaverjassen’ met Jesse Klaver. Het lukt Jesse voorlopig buitengewoon goed om met zijn pseudo-Obama optredens hele volksstammen bij de SP, PvdA en D66 weg te halen. Optredens waarbij uiteraard geen colbertje past, het overhemd losjes moet worden gedragen en de mouwen quasi nonchalant zijn opgestroopt.

De grote steden, dus de steden waar GroenLinks heeft gewonnen, zullen voor ‘andersdenkenden’ steeds minder aantrekkelijk worden. Ze krijgen te maken met ‘milieuhobbyïsten’ zoals Rob Hoogland ze noemt in De Telegraaf (24/3). De auto zal in toenemende mate een object worden waarop door de gemeentelijke overheden naar hartenlust mag worden gejaagd en er moet worden gevreesd, dat de inmiddels torenhoge parkeertarieven nog extreem hoger zullen worden.

Nu is recente geschiedenis niet direct een grote hobby van veel jongeren, dus zal de achtergrond dan wel oorsprong van deze club ze weinig zeggen. Het oudere, gestaalde partijkader bestaat voor een deel nog steeds uit halve en hele communisten die natuurlijk wel een behoorlijke welstand voor zichzelf hebben geregeld.

GroenLinks is in 1990 opgericht na een fusie van vier kleine, vrij extreemlinkse partijtjes. Dat waren de PPR, de PSP, de CPN en de EVP (Politieke Partij Radikalen, de Pacifistische Socialistische Partij, de Communistische Partij Nederland en de Evangelische Volkspartij).

Al kort na de oprichting noemde ik deze nieuwe combinatie ‘GroenLinks? Bloedlink’. Ik denk even aan twee GroenLinkse kameraden van Jesse die financieel heel goed terecht zijn gekomen.

Wijnand Duyvendak, ooit berucht activist en betrokken bij een inbraak op het ministerie van Economische zaken en Paul Rosenmöller, ooit bestuurslid van de maoïstische Groep Marxisten-Leninisten/Rode Morgen (GML) een club die de massamoorden van de Rode Khmer in Cambodja heeft ontkend.

In 1976 reist Rosenmöller zelfs af naar de Socialistische Volksrepubliek Albanië, een communistische eenpartijstaat. Hier wil hij leren hoe het communisme in Nederland kan worden doorgevoerd. Paul z’n pogingen om Nederland in een communistische, dictatoriale staat te veranderen zijn gelukkig mislukt. Nee, hij is daarvoor nooit gestraft.

Sterker nog, in 2003 werd kameraad Paul zelfs benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. Sommigen, ook bij GroenLinks, krijgen wat ze eigenlijk niet verdienen en veel anderen verdienen eigenlijk wel meer, maar krijgen het niet.

Hoogland wijst in zijn column nog eens op het feit, dat de meerderheid van de Denk-stemmers maar één leider kent en dat is Erdogan. Hoogland vergelijkt deze ontwikkeling met het verhaal uit de Griekse mythologie over het Paard van Troje.

Inderdaad, de gemeenteraadsverkiezingen zijn weer achter de rug, maar ik ben het met Hoogland eens, dat maar zeer weinig mensen zich (willen) realiseren welke ellende ons nog staat te wachten.

Tags: , , , , ,

Laat een reactie achter