Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Het kan altijd nog gekker

Ik lag in mijn tuintje en sliep. Nee, toen kwam er geen engel die iets riep, maar ik droomde wel. De droom was zo realistisch dat ik ‘m u niet wil onthouden. Het gebeurde allemaal een aantal jaren geleden in de pittoreske gemeente Guldenoord. Een samenvoeging van de dorpen Guldenoord, Zilverberg, Koperloo en Bronstichem.

De daadkracht van de gemeenteraad stelt in de praktijk niet zoveel voor. De werkelijke macht ligt bij burgemeester Guido Greep en wethouder van financiën Dirk Duit. Wat door beide heren wordt voorgesteld, wordt klakkeloos overgenomen. Zo duren de raadsvergaderingen nooit lang en is er na afloop meer dan voldoende tijd voor een versnapering plus een drankje, uiteraard op kosten van de gemeente en verzorgd door de horecaondernemer wiens etablissement tegenover het gemeentehuis is gelegen.

De drankjes bestaan niet uit vlierbessen- of brandnetelsap, maar bevatten wel minimaal 22% alcohol en de versnaperingen hebben de afmeting van een tennisbal en bestaan, samen met de nodige kruiden, uit het beste vlees dat een rund kan voortbrengen. Zo gaat het al vele jaren en er bestaat weinig behoefte aan verandering. Deze situatie zou nog vele jaren kunnen duren en daar konden de inwoners best mee instemmen.

Er bestonden geen problemen met het aanvragen van bouwvergunningen en tal van andere zaken. Eigenlijk ging alles met gesloten beurzen. “Jij doet wat voor mij en dan doe ik iets voor jou.” Parkeertarieven? Ben je gek! De auto werd door de landelijke overheid al genoeg belast.

Maar nu is er een snelweg aangelegd, pal naast het dorp met zelfs een eigen op- en afrit. Er kamen zelfs hoogwaardigheidsbekleders naar Guldenoord die vóór de snelweg nog nooit hadden gehoord van Guldenoord. Guido en Dirk meenden, dat ze op de nieuwe situatie moesten anticiperen. Het begon allemaal met de bouw van een zogeheten Multi Functionele Accommodatie.

En de plaatselijke voetbalvereniging WIOD (Winnen Is Ons Doel) was ook wel toe aan een nieuw sportcomplex, inclusief tribunes, want de doelstelling in de naam werd tot op heden zelden bereikt. Dan kregen we nog de bouw van een ‘eigen’ zwembad en de beide fanfarekorpsen waren toe aan nieuwe uniformen en instrumenten.

Want volgend jaar komen de koning en zijn gemalin op bezoek om de nieuwe Multi Functionele Accommodatie te openen en dan kun je die muzikanten toch niet meer op die oude rioolbuizen laten blazen nietwaar? Dat betekende wel, dat de plaatselijke belastingen fors moesten worden verhoogd.

Zo’n koninklijk bezoek moet natuurlijk worden voorbereid. Burgemeester Greep en wethouder Duit hadden al diverse bezoekjes afgelegd in binnen- en buitenland om zich op de hoogte te stellen wat je nu wel en niet moet doen. En die bezoekjes hadden ze niet per fiets afgelegd.

Er werden nieuw lokale belastingen ingevoerd. De hondenbelasting werd verdrievoudigd, de rioolbelasting verdubbeld en de onroerend zaakbelasting ging met 70% omhoog.

Nu Guldenoord plotsklaps op de kaart is gezet, zullen de bezoekers toeristenbelasting moeten betalen en de minimale prijs voor een bouwvergunning bedraagt momenteel € 3500,00. Maar Greep en Duit komen nog steeds vele miljoenen tekort. Momenteel worden overal heffingen/belastingen aan verbonden die men dan weer ‘rechten’ noemt. Guldenoord kent inmiddels al een parkeertarief van € 3,50 per uur!

Afvalrechten, precariorechten, honden- en kattenrechten, milieurechten, energierechten, klimaatrechten, vermakelijkheidsrechten, waterschapsrechten, trouw- en overlijdensrechten, computerrechten, kortom, alles wat krom is wordt ‘recht’ gepraat.

Toen ik wakker werd, vroeg ik mij af, of ik werkelijk had gedroomd. De huidige situatie wijkt namelijk nauwelijks af van hetgeen ik heb gedroomd. Zelfs de ‘vleselijke’ ballen en alcoholische versnaperingen na elke raadsvergadering gaan gewoon door.

Nog even en we krijgen allemaal een chipje in ons hoofd geplaatst, zodat we binnen niet al te lange tijd ook voor onze ‘droomrechten’ moeten gaan betalen. En verhuizen heeft ook weinig zin, want in elke gemeente heeft men inmiddels ontdekt dat het altijd nog gekker kan.

 

 

Tags: , ,

Laat een reactie achter