Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Heiligverklaring

Laat ik beginnen met een briefje dat mijn vriend en mederedacteur van deze site, Jaap Dekker, naar De Telegraaf heeft gestuurd.

Regelmatig worden zijn ‘kanttekeningen’ geplaatst, maar dat zat er deze keer niet in. Vandaar dat ik het op deze manier onder uw aandacht wil brengen.

(Ware het niet dat de Telegraaf het stukje had bewaard en besloot om het vandaag, maandag 9 oktober toch te plaatsen. En terecht natuurlijk!)

Heilig
Nu burgemeester Van der Laan is overleden (Tel. 06/10) komt de bijna heiligverklaring van de aimabele burgemeester op gang.

Jazeker, het was een geweldige burgemeester van een, zoals hij zei “lieve stad,” maar het was ook gewoon zijn beroep. Laten we vooral niet vergeten dat er dagelijks vele mensen uit andere ‘lieve dorpjes en steden’ op veel te jonge leeftijd overlijden aan deze vreselijke rotziekte met de naam kanker. Degene die het ultieme geneesmiddel ontdekt is pas de echte heilige.
J.H. Dekker

Met iets andere, maar wel met veel meer woorden, gaat ook Rob Hoogland via zijn column (De Telegraaf 7/10) in op een bijkans heiligverklaring van Eberhard. Rob schrijft onder meer: “Maar is een heiligverklaring niet ietwat overdreven?” en: “Mag het een onsje minder, aub?” Rob eindigt met de woorden: “Je was een verdomd aardige kerel, dacht ik. Punt.” 

Op 25 maart 2014 viel in het Parool een open brief te lezen van Martin Bosma (PVV). Martin uitte hierin forse kritiek op Eberhard. Martin schrijft onder meer: “Een burgemeester dient boven de partijen te staan. Onpartijdigheid is het eerste waar Amsterdammers een burgemeester op moeten afrekenen. Eberhard van der Laan heeft dit weekend jammerlijk gefaald voor die test.

En in de Volkskrant van 14 september 2017 las ik de kop: Bijna heilige Van der Laan zit plots in het beklaagdenbankje. Antiradicaliseringsaanpak was fout en dat rekent hij zich – terecht – aan.”

Kortom, Eberhard was in veel opzichten een aimabele en uiterst capabele man, die met zijn positieve uitstraling veel mensen voor zijn standpunten wist te winnen en in veel gevallen een bindende kracht wist over te dragen. Amsterdam had het veel beroerder kunnen treffen. Maar hij was (gelukkig) ook een mens met feilbare eigenschappen.

Zowel Jaap Dekker als Rob Hoogland hebben het uitstekend verwoord en ik wil mij daar graag bij aansluiten. Net als heel veel andere mensen weet ik wat het betekent iemand die je zeer dierbaar is te verliezen, bijvoorbeeld aan kanker of door een ongeluk.

Ik wens de dierbaren van Eberhard alle kracht toe om dit moeilijke verlies te dragen en ‘straks’ de draad weer op te pakken.. Dat wens ik trouwens alle, mij onbekende, medeburgers toe die met soortgelijke gebeurtenissen krijgen te maken. Welgemeende wensen en uitingen dan wel gevoelens van empathie die ik ook ooit eens heb mogen ontvangen, gelukkig zonder heiligverklaring, hebben een positieve bijdrage geleverd aan het verwerken van een uiterst zwarte periode.

 

Tags: , , , ,

Laat een reactie achter