Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

‘Grap’

Stel ik mag een kleine wijziging in de geschiedenis aanbrengen. Het is begin mei 2018 en er vindt een bijeenkomst plaats van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Het gaat onder meer over de toenemende onveiligheid van ‘prominente’ Nederlanders. Om de bijeenkomst op te leuken fungeert Twan Huys vandaag als ‘spreekstalmeester’ en schrijver Tommy Wieringa leest voor uit eigen werk.

Nu zijn er in de voorgaande week twee aanslagen gepleegd. Het huis van GroenLinkse Paul Rosenmöller is met een raketwerper beschoten en drie dagen later wordt de voorgevel van de woning van de toekomstige burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, geramd door een bestelbusje dat vervolgens in brand wordt gestoken. Van de daders ontbreekt elk spoor.

Gelukkig is er alleen sprake van aanzienlijke materiële schade en raakt niemand gewond. Twan vraagt Tommy naar zijn mening over deze twee aanslagen en Tommy merkt op: “Dat werd tijd.” Femke en Paul tonen zich zeer geschokt door de aanslagen en de hulpverleners staan in de rij om ze te voorzien van geestelijke hulp.

Zoals gezegd is dit fictie. Maar ik ga nog even verder met mijn lichtelijk aangepaste versie van de geschiedenis. Na Tommy z’n opmerking is Twan met stomheid geslagen en vanuit de zaal wordt gescandeerd, dat Tommy maar beter kan vertrekken. Alle aanwezige burgemeesters spreken schande van Tommy z’n ronduit walgelijke opmerking. Tommy hoeft er niet op te rekenen dat hij ooit nog een boek zal verkopen. Tot zover mijn fictie.

Nu de bittere werkelijkheid. Onlangs zijn er twee aanslagen gepleegd. Eentje met een raketwerper op het onderkomen van de medewerkers van het weekblad Panorama en een aanslag met een busje op de voorgevel van het Telegraafkantoor. Na het rammen van de voorgevel werd het busje in brand gestoken. Er is sprake van aanzienlijke materiële schade.

Vervolgens vindt een bijeenkomst plaats van de VNG. Om de bijeenkomst op te leuken zijn Twan Huys en Tommy Wieringa uitgenodigd. Twan vraagt Tommy naar zijn mening over de beide aanslagen, waarop Tommy antwoord: “Dat werd tijd.” Twan begint schaapachtig te grinniken en de meeste burgemeesters in de zaal applaudisseren uitbundig.

Nu heeft Twan, hetzij met moeite, achteraf nog iets van een soort excuus aangeboden, maar Tommy blijft het een sterke grap vinden en gaat ervan uit, dat zijn boekverkoop door zijn ‘humor’ in bepaalde kringen alleen nog maar zal stijgen. En dat zou helaas best eens het geval kunnen zijn.

Over die stompzinnige burgemeesters horen we echter niets meer. En dat zijn dus de ‘eerste’ burgers van wellicht uw en mijn gemeente. Burgervaders en –moeders die door ons worden betaald en geen onderscheid weten te maken tussen walgelijk- en werkelijkheid. Want het gaat toch over terroristische aanslagen.

Bij criminele handelingen wordt nog wel eens gebruik gemaakt van camerabeelden om de daders op te sporen. Van deze uiterst realistische dan wel surrealistische VNG-wanvertoning bestaan toch ook wel beelden. Ik zou zeggen, pik al die schateraars eruit en geef ze, zonder wachtgeld een schop onder hun kont! Veroordeel ze desnoods tot een taakstraf die bestaat uit het bezorgen van De Telegraaf en Panorama.

In een artikel over Twan Huys en Tommy Wieringa (e-Tel. 29/6) lees ik een Twitter-reactie van Roos Vonk. Mag ik ervan uitgaan dat dit hoogleraar sociale psychologie Roos Vonk is?

Dezelfde Roos die ook al eens de mist is ingegaan met haar mening over de vleesetende mens. (Het eten van vlees haalt het slechtste in de mens boven.) Roos schrijft onder meer: “Lieve gekrenkte mensen, waar is jullie empathie? Tommy Wieringa maakte een grapje, TwanHuys werd erdoor overvallen, wist even niet hoe te reageren, aarzelde, lachte mee.”

Grapjes over terroristische aanslagen? Er wordt maar weer eens aangetoond, dat er in ons land, naast echte wetenschappers, ook nog gestoorde professoren rondlopen. Ook maakt de ‘grap’ van Tommy en de instemmende, uitzinnige reacties van al die burgemeesters duidelijk, dat ons leefklimaat niet alleen voor wat betreft CO2 en temperatuur voor verbetering vatbaar is.

 

Tags: , , , , ,

Laat een reactie achter