Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Frisse jongens

ColoniaVandaag 16 februari, besteedde de Telegraaf in een artikeltje aandacht aan het feit dat Hartmut Hopp, de hoofdarts van een Chileens martelkamp met de naam Colonia Dignidad eindelijk wordt aangeklaagd. Seksueel misbruik van minderjarigen, moord en marteling waren schering en inslag in dit kamp, dat jarenlang de hel was op aarde.

Colonia Dignidad (vrij vertaald: Kolonie van Waardigheid), was een Duits reservaat op een terrein van 15.000 hectare en was omgeven met prikkeldraad. Er was bewaking met honden en er waren bewegingsmelders. Het kamp werd opgericht door Paul Schäfer (1921-2010), een ex-nazi die in de oorlog dienst deed als hospik in Frankrijk.

In 1956 richtten Paul Schäfer en een uitgesloten predikant van de Gronauer Baptistengemeente, Hugo Baar, in de buurt van het Duitse Siegburg een kostschool op voor kinderen van leden van deze gemeente. Na afscheiding van de Gronauer Baptistengemeente, sloten 35 van 93 echtparen zich bij Paul Schäfer aan.

Maar nadat de Duitse officier van justitie een onderzoek begon vanwege verdenking van seksueel misbruik vluchtten de leden van Schäfers groep naar Chili en zo werd in 1961 het Colonia Dignidad opgericht. Schäfer beloofde zijn medestanders een streng christelijk leven in het Beloofde Land en daarnaast voorspelde hij een Russische invasie in Duitsland om aarzelende leden over de streep te trekken en bij hem in Chili te blijven.

Schäfer wist met toestemming van hun Duitse ouders zelfs minderjarigen naar Chili te lokken. Hij maakte de ouders wijs dat ze daar in een koor zouden zingen en ondertussen vakantie konden vieren. De achtergebleven ouders probeerden later tevergeefs om hun kinderen terug naar Duitsland te krijgen. Volgens een in 1966 gevluchte bewoner moesten zij dwangarbeid verrichten en werden zij nauwlettend in de gaten gehouden.

Schäfer onderhield nauwe banden met het militaire regime van dictator Augusto Pinochet, die van 1973 tot 1990 aan de macht was in Chili. Colonia Dignidad werd door de geheime dienst van Pinochet gebruikt om politieke tegenstanders te martelen. Na de val van Pinochet bleef Schäfer kinderen misbruiken, maar dook na diverse aanklachten toch maar onder. Uiteindelijk werd hij, nadat hij 8 jaar op de vlucht was geweest, in 2005 gearresteerd in Argentinië(!) en veroordeeld tot 20 jaar cel. Hij overleed jaar op 88-jarige leeftijd in gevangenschap. Zijn kompaan Hopp gold jarenlang als tweede man in het martelkamp.

Alle pogingen van het inmiddels democratische Chili om de enclave onder controle te krijgen faalden. De banden met en de loyaliteit van Pinochet supporters, de zwakte van de lokale politie en de onbeheersbaarheid van het enorme gebied maakte het onmogelijk.

Pas na de arrestatie van Schäfer in 2005, na het einde van de militaire dictatuur, deed de Chileense politie in inval en haalde een groot arsenaal aan machinegeweren, handgranaten en raketwerpers uit het kamp. Daarnaast werden duizenden dozen psychofarmaca (anti-depressiva, kalmerende middelen) in beslag genomen. Aan de Duitse sekte kwam eindelijk een eind.

Tegenwoordig is Colonia Dignidad een toeristenattractie, compleet met Duitse culinaire specialiteiten en er wordt zelfs een Oktoberfeest gevierd. Het draagt nu naam Villa Baviera (Bavariadorp) en er wonen ongeveer 300 mensen, voornamelijk nakomelingen van voormalige nazi’s (wie weet wat voor ideeën deze nakomelingen er op nahouden, mag het zeggen).

Een proces in Duitsland tegen Hartmut Hopp was lange tijd niet in zicht wegens gebrek aan belangstelling van Duitse zijde en gebrek aan communicatie tussen de Chileense en de Duitse autoriteiten. Hartmut Hopp wordt in mei 72 jaar, het zou mooi zijn als hij voor de rest van zijn leven achter tralies verdwijnt, en eigenlijk zou dat nog niet genoeg zijn.

Deze week verschijnt een film in de bioscoop met Emma Watson en Daniel Brühl in de hoofdrol.
Het is dankzij deze film dat de Duitse justitie eindelijk in actie komt. De naam van de film is Colonia en gaat over Lena en Daniel, een jong Duits koppel, dat verwikkeld raakt in de Chileense militaire coup van 1973. Daniel wordt ontvoerd door de geheime politie van Pinochet. Lena slaagt erin hem op te sporen in een afgesloten kamp in het zuiden van het land, genaamd Colonia Dignidad. Het kamp doet zich voor als een liefdadigheidsmissie onder leiding van lekenpredikant Paul Schäfer, maar in werkelijkheid is het een plaats waar niemand uit ontsnapt.

Het zal geen gezellige film zijn, maar ik ga hem zeker zien.

 

Tags: , , ,

Laat een reactie achter