Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

De perfecte knal

Klaar om weer op zoek te gaan naar de perfecte knal. Daar doe je het voor. Moeten we langer wachten, moet er meer carbid in, meer of minder water? Elke keer weer proberen de perfecte samenstelling te vinden,” aldus een woordvoerder van het Carbidteam Noordbarge, een woonwijk in de gemeente Emmen. (Tel. 30/12)

Op liefst 170 plekken in de gemeente Emmen klinken oudejaarsdag carbidknallen. „Het is een jarenlange traditie en in Zuidoost-Drenthe hechten we daaraan”, aldus de burgemeester. Door het laatste deel van zijn opmerking, zal het dus nooit ‘mijn’ burgemeester worden.

Carbidschieten is niet alleen in Emmen een traditie, maar ook op diverse andere plaatsen in, met name, Noord- en Oost Nederland en dus ook bij mij voor de deur. Daar ligt een soort manifestatieterrein, midden in een woonwijk, bedoeld voor buitensporten en activiteiten van de naastgelegen school, trainingen van amateursporters en muziekkorpsen.

Maar zo tegen de jaarwisseling is het ook een ‘geliefde’ plaats geworden voor de carbidschieters. Hoewel dat niet de bedoeling is, begon het ‘feest’ voor ons al op vrijdagmiddag 29 december. Ook wij mogen, of we het nu waarderen of niet, ‘genieten’ van het zoeken naar de perfecte knal, pal bij ons voor de deur. Ik heb mij laten vertellen, dat de echte carbidschutters een orgasme krijgen als de decibelmeter op tilt slaat.

Zonder uitzondering zijn het voor mij allemaal ‘perfecte’ knallen. De enorme, oorverdovende knallen laten de ruiten letterlijk rinkelen. Het mag duidelijk zijn, dat ik geen supporter ben van deze Aleppo-achtige feestvormviering. Het verplaatsen naar een meer aangepaste locatie moet toch mogelijk zijn. In elk geval buiten de bebouwde kom.

De geschiedenis heeft ons geleerd, dat mensen ‘af en toe’ een onbedwingbare, niet te verklaren behoefte hebben aan bepaalde uitspattingen. Uitspattingen die weinig tot niets hebben te maken met het klimaat of het milieu, maar blijkbaar nodig zijn om energie op te doen voor de sleur van alledag. Naast het carbidschieten hebben we ook nog te maken met het afschieten van zogeheten vuurwerk voor een bedrag van naar schatting tussen de 70 en 90 miljoen euro.

Ook dat is een traditie geworden waar we weinig tot niets over mogen zeggen. En al die oogartsen en overige heelmeesters, plus politie-, ambulance- en brandweerwerkers moeten niet zeuren. Op andere dagen gaat er ook wel eens ’iets’ fout, nietwaar? Gun ons toch ons pleziertje! Dat is ongeveer de overheersende opvatting tijdens deze dagen.

Het maakt mij niet zo veel uit wat iemand z’n vrijetijdsbesteding dan wel hobby is. Dat kan variëren van kwartetten, klootschieten, atletiek, schaatsen voetballen, hengelen, wielrennen, motor- dan wel autosport tot kitesurfen, als men er maar genoegen aan beleeft en men de accu voor dagelijks gebruik er weer mee kan opladen.

Waar mensen wonen, vinden nu eenmaal activiteiten plaats. De jaarlijkse kermis bij u in de buurt kan ook tot tijdelijke geluidsoverlast leiden. En niet alle mensen in de omgeving van Schiphol zijn gelukkig met de toegenomen geluidsoverlast in hun woongebied.

Ook rijden we elke dag weer rond met miljoenen meer of minder vervuilende auto’s, vrachtauto’s en treinen. We juichen hartstochtelijk de komst toe van cruiseschepen die 10.000 liter zware stookolie per uur verbruiken en heten al die miljoenen toeristen allemaal van harte welkom.

Nee, er bestaan geen simpele oplossingen. Zeker niet in ons kleine landje waar 17 miljoen mensen, met allemaal hun eigen eigenaardigheden, het met elkaar moeten zien te redden. Ook over de extreme overlast voor de huisdieren tijdens deze dagen met deze extreme geluidsproducties mogen we het eigenlijk niet hebben. Zelfs de burgemeester van Emmen heeft hier blijkbaar geen boodschap aan.

Het lijkt mij, dat met relatief weinig inspanning best wel een alternatief is te vinden voor de instandhouding van bepaalde, jaarlijks terugkerende evenementen, maar dan op méér geschikte locaties met minder overlast voor mens en dier. Het zou wellicht een suggestie kunnen zijn voor de burgemeester van Emmen en veel van zijn collega’s.

Ik vind, dat we jaarlijks mogen blijven zoeken naar al die ‘perfecte knallen’ van de carbidschutters in ons land en dan graag op méér geschikte plaatsen. Alles is uiteindelijk beter dan te vechten dan wel oorlog te voeren met andere mensen/volkeren.

De ‘perfecte carbidknallen’ zijn uiteindelijk maar ‘peulenschilletjes’ vergeleken, bij de ‘perfecte knal’ die Kim Yung-un voor ons in zijn maniakale gedachten heeft. Maar u kunt er wellicht wel enig begrip voor opbrengen, dat ik blij zal zijn, als het weer 1 januari is.

De beste wensen voor 2018!

Tags: , , ,

Laat een reactie achter