Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

De linkse kerk

Het is vandaag (27/7) al de tweede dag dat de temperatuur boven de 35 graden komt. Twee ventilatoren staan op volle kracht te draaien en maken het nog enigszins draaglijk.

Ik denk aan die mannen die vandaag bij dezelfde temperaturen en zonder ventilatoren ergens in de PyreneeĂ«n 200 km moeten fietsen en daarbij ook nog enkele bergtoppen moeten ‘beklimmen’.

Of het aan de warmte ligt, weet ik niet maar ik moest ook aan een jongedame denken die nog niet zo lang geleden als extreem linkse activiste werd gezien.

U weet wel; Wilders is een ramp en Baudet is zo mogelijk nog erger. Ik heb het over Anne Fleur Dekker. Onlangs zag ik haar diverse keren in het tv-programma ‘De slimste mens’, waar ze telkens wist te winnen. Het moet worden gezegd; Anne Fleur is verdraaid slim. Ze is iedereen, inclusief Maarten van Rossem, de baas.

Het extreem linkse licht dat Anne Fleur ooit heeft beschenen, lijkt te zijn gedoofd. Wat is er namelijk gebeurd? Anne Fleur heeft een aardige jongen leren kennen en die blijkt ook nog lid te zijn van het Forum voor Democratie. Anne Fleur staat inmiddels ook open voor andere, niet-linkse meningen. Dat kan natuurlijk niet in de linkse kerk. Anne Fleur is plotsklaps bijna al haar ‘vrienden’ kwijtgeraakt.

Ook in de houding van GroenLinks is ze zwaar teleurgesteld en ze heeft inmiddels haar lidmaatschap opgezegd. Alleen die stap al is volgens mij een ontluikende vorm van politieke intelligentie. Anne Fleur heeft het voor wat betreft de intense contacten met haar, inmiddels voormalige, linkse ‘vrienden’ behoorlijk voor haar kiezen gehad.

In de loop der jaren heb ik regelmatig (voornamelijk zinloze) discussies gevoerd met leden van de linkse kerk. Ze wisten het altijd beter. Eigenlijk waren het rode evangelisten. Ze verketterden alles dat niet-links was en de ‘Cuba-filosofie’ was zaligmakend. Het communisme was goed en het kapitalisme moest worden bestreden.

Hoe het komt, weet ik niet, maar mijn ‘gesprekspartners’ waren bijna altijd mensen die een prettige, bovenmodale functie hadden bij de overheid. En natuurlijk waren mensen met een religieuze levensovertuiging in hun ogen verfoeilijke lieden, evenals mensen met een liberale opvatting.

Gezien de ervaringen van Anne Fleur (inclusief mijn eigen ervaringen) is er bij die linkse kerk weinig veranderd. De onverdraagzaamheid richting andersdenkenden viert nog steeds hoogtij. Ze roepen om het hardst als het gaat over integratie, zeker als we hebben te maken met nieuwe, tropische medeburgers en sabelen iedereen neer die het waagt daar kritische kanttekeningen bij te plaatsen.

In een Volkskrant-interview met Anne Fleur valt onder meer te lezen: “Regel Ă©Ă©n bij uiterst links is dat je niet mag afwijken van de consensus: wij vinden dit, en als je daar tegenin gaat, hoor je er niet meer bij. Regel twee is dat je geen vrienden mag hebben onder je politieke tegenstanders.”

Ik zie eerlijk gezegd niet zo veel verschil met zogeheten conservatieve kerkinstellingen, Jehova’s Getuigen en andere, op religie gestoelde levensovertuigingen. Er wordt wel gesproken over integratie en vreedzaam samenleven, maar de praktijk leert ons telkens weer, dat het kortzichtige, onverdraagzame clubjes zijn die niets hebben te maken met welke vorm van integratie dan ook.

Wat ik in Anne Fleur waardeer, is dat ze andersdenkenden niet uitsluit en op een verdraagzame wijze met ze wil omgaan met behoud van haar eigen inzichten. Inzichten die door zinvolle discussies zelfs kunnen wijzigen. Ik wens haar voor de nabije toekomst alle sterkte.

 

 

Tags: , , ,

Laat een reactie achter