Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

De kortste weg voor €4000

indexVandaag staat in de Telegraaf dat coalitiepartijen VVD en PvdA en gedoogpartijen D66, CU en SGP meer geld willen vrijmaken voor de opvang van vluchtelingen. Ingewijden bevestigden aan De Telegraaf dat minister Ploumen hiertoe extra middelen moet krijgen. Het precieze bedrag is nog onderwerp van gesprek, maar nu al wordt rekening gehouden met vele tientallen miljoenen euro’s.
Wie onderstaand bericht leest dat afgelopen maandag 18 augustus in El Paìs verscheen, begrijpt waarom. Men zegt, dat het geld wordt ingezet om noodopvang mogelijk te maken in gebieden waar mensen door oorlog op de vlucht zijn gegaan. Welnee, ze komen gewoon naar ons land, op de brommer, wel te verstaan.

De kortste route
Er is een veel kortere weg over de Straat van Gibraltar, dan de route die door de meeste Afrikaanse immigranten op zoek naar een nieuw leven in Europa, wordt gebruikt.
Degenen die niet dagenlang water willen scheppen uit opblaasbare bootjes, na maanden lang te hebben gewacht in Tanger of Casablanca op een kans om de oversteek te maken, zullen geld nodig hebben. Veel geld.

Bendes gelieerd aan de Maffia bieden illegale migranten uit Afrika een overtocht van Marokko naar Spanje aan, in slechts 15 minuten. Voor 40.000 dirham (€ 4.000), kunnen mensen zonder papieren met krachtige waterscooters de afstand overbruggen. Die prijs is inclusief een zonnebril en schone kleren bij aankomst, om ontdekking moeilijker te maken.

De maffiosi bieden fikse kortingen aan bij klanten die bereid zijn om drugs te vervoeren naar Spanje, met het risico om gepakt te worden en in de gevangenis te belanden. Bijvoorbeeld, voor het meenemen van 20 kilo hasj, wordt het oorspronkelijk bedrag al verlaagd naar € 1.000.
Spaanse douanebeambten weten het en hebben in de laatste paar maanden al tientallen gevallen ontdekt. Op 7 augustus, arresteerde de Guardia Civil drie leden van een bende die probeerden om een immigrant op het strand van La Macotilla, op slechts een paar kilometer van Tarifa, te droppen.

Een officier die daarbij aanwezig was, vertelde dat de waterscooters dit soort reizen dagelijks maken. “Ze proberen het iedere dag en een groot aantal lukt het”, gaf hij toe op voorwaarde van anonimiteit. “En sommige van hen komen zelfs aan met een klein pakket onder hun arm.”
De politie van Algeciras nam op het strand van La Macotilla ook 67 kilo hasj in beslag, verpakt in twee koffers, die de bestuurders van de waterscooters in zee gooiden nadat de politie hen insloot.

De Spaanse regering ziet zich inmiddels gedwongen om twee nieuwe loketten op de politiebureaus van Cádiz en San Fernando te openen, om met de massale toestroom van migranten die vorige week in bootjes aankwamen, om te gaan.
Inmiddels bereikten 1.219 Afrikaanse immigranten het Spaanse grondgebied. Zij gebruikten daarvoor 130 opblaasbare bootjes die voor ongeveer 80 euro te koop zijn bij veel winkels in Marokko. De 1219 is een recordaantal en dat geeft aan dat mensenhandelaren weer de voorkeur geven aan een zeereis. Na een onderbreking van enkele jaren, want toen was het populair om over de hekken te klimmen van Ceuta en Melilla, die de enclaves scheidt van Marokko.
Maar nu de Spaanse regering onlangs netten heeft geĂŻnstalleerd op de hekken om het beklimmen moeilijker te maken, wordt deze route om in Spanje te komen, veel lastiger voor illegale migranten.

Opvangcentra kunnen de enorme toestroom niet meer aan. Op zondag verbleven meer dan 400 migranten in twee sportcentra in Tarifa (Cádiz), onder toezicht van het Rode Kruis. De politie heeft moeite om de nieuwkomers te identificeren voordat ze worden doorgestuurd met noodzakelijke papieren. Hoewel het protocol aangeeft, dat ze moeten worden overgebracht in centra waar ze onder toezicht staan, komt daar in de praktijk weinig van terecht. Meestal gaan ze naar non-profit organisaties, die ze uit het oog verliezen omdat ze geen faciliteiten voor toezicht hebben.

Politiebronnen die de situatie kennen, zeggen El PaĂ­s dat het onmogelijk is om de juistheid van de namen en nationaliteiten van de migranten te achterhalen. Want ze beweren allemaal dat ze uit landen komen waar Spanje geen afspraken mee heeft gemaakt.

Uit El PaĂ­s van 18 augustus 2014
Auteur: Jose Precedo
Vertaling: J. Dekker

Tags: , , ,

Laat een reactie achter