Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

De Keuken Gazet

KeukengazetHet moet bijna 30 jaar geleden zijn dat ik thuiskwam met zo’n prachtige gouden vis, een gestoomde makreel.
Ik kwam op het idee omdat mijn vader, visliefhebber bij uitstek,  zichzelf op zaterdag regelmatig trakteerde op een gestoomde makreel. Op het aanrecht werd de vis dan vakkundig gefileerd en bijna het hele gezin genoot van een (witte!) boterham die royaal werd belegd. Bijna het hele gezin, want mijn moeder gruwelde en gruwelt nog steeds van vis. Er zijn gestoomde en gerookte makrelen verkrijgbaar en het verschil leest u iets verderop, in deze lofzang op dit heerlijke stukje zeebanket.

Zoals ik altijd belangstellend naast mijn vader stond wanneer hij bezig was met de vis, zo stond mijn dochter toentertijd weer te kijken hoe ik de vis open klapte en zorgvuldig de graten verwijderde. En nadat ze een stukje had geproefd, was ze om. Ook bij haar thuis wordt nu regelmatig een visje verorberd. Makreel op brood, likje mayonaise erover en smullen maar!

De makreel is een schoolvis die dicht bij het wateroppervlak zwemt. Hij zoekt zijn voedsel eveneens aan de wateroppervlakte. De makreel is een zeer vraatzuchtige vis en voedt zich met plankton waarin vislarven en kreeft- en garnaalachtige organismen voorkomen. Ze zwemmen met geopende bek door de wolken plankton en filteren deze organismen met hun kieuwzeef. Volwassen makrelen jagen ook op kleine vis, voornamelijk sprot en jonge haring.

De paaiperiode loopt van mei tot juni. De makreel paait in de centrale Noordzee en langs de zuidkust van Ierland. Het vrouwtje zet per seizoen tot 450.000(!) eieren af en de larven groeien binnen een jaar uit tot vissen van ruim 20 cm. Het vlees bevat zeer veel vitamine B12 dat nodig is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van ons zenuwstelsel. Een tekort aan B12 kan leiden tot een bepaalde vorm van bloedarmoede, dus u doet niet alleen uw smaakpapillen een groot plezier door het eten van de vis, maar ook uw lichaam. Aangezien vlees van de makreel betrekkelijk snel bederft wordt de vis in de meeste gevallen gestoomd, maar soms ook gerookt verkocht.

En wat is nu het verschil tussen gestoomde en gerookte makreel?
Het verschil zit ‘m in de temperatuur waarop de makreel wordt bereidt. Gestoomde makreel wordt warm gerookt bij een temperatuur van 70 tot 90 °C, waardoor de vis gaar wordt gestoomd. Vandaar de naam gestoomde makreel.
Gerookte makreel wordt eerst gepekeld en wordt vervolgens koud gerookt. Hierbij komt de temperatuur niet boven de 25 °C graden, waardoor de vis dus niet wordt gegaard. Dit betekent dat de vis gaart door het zout en alleen nog gerookt wordt voor het rokerige smaakje. Van alle makreel die in Nederland wordt gegeten, is 99% gestoomd.

Hieronder zo’n typisch ‘gerechtje voor de zaterdag’.
Lekker makkelijk, lekker snel en toch uitermate smakelijk.

Makreelsalade met bleekselderij
Recept voor 4 personen
Ingrediënten:
200 gram gestoomde makreelfilet
2 stengels bleekselderij
2 lente-uitjes
2 eetlepels fijngesneden verse peterselie
3 eetlepels mayonaise
1 eetlepel tomatenpuree
1 theelepel mosterd
1 eetlepel citroensap
2 kleine stokbroden om af te bakken

Bereiding:
Maak de makreelfilets los van de huid en maak de filets vervolgens klein met een vork. Schil de stengels bleekselderij met een dunschiller en snijd ze in boogjes. Snijd de peterselie fijn en de lente-uitjes in ringetjes. Meng de makreel met de bleekselderij, de lente-uitjes, de mayonaise, tomatenpuree, mosterd, citroensap en peterselie. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd de stokbroden in de lengte middendoor, bak ze af volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking en beleg ze tot slot rijkelijk met de makreelsalade.
Eet smakelijk!

Tags: , , ,

Laat een reactie achter