Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

De Keuken Gazet

KeukengazetVoor iedereen die het verdient, de beste wensen voor het nieuwe jaar 2015!

Zo, de feest-(vreet)dagen zitten er weer op. Stond u al op de weegschaal en bent u zich ook rot geschrokken?
Ponden erbij? Wat? Zelfs kilo’s? Het is ieder jaar weer hetzelfde liedje, rustig aan doen met eten in januari, om er voor de komende zomer weer toonbaar uit te zien. Dat betekent (eventjes) weinig crème fraîche, een beetje minder roomboter en bovenal minder calorieën.

Dus wordt het tijd om maar weer eens vis te eten. Vele vissoorten zijn mager, bevatten weinig calorieën, maar wel gezonde vetten waaronder Omega 3. Omega 3 is goed voor hersenen, huid, en ogen en verhoogt de weerstand. Omega 3 vetten verminderen de kans op hart- en vaatziekten en helpen het cholesterolgehalte te dalen. Een ideaal ingrediënt dus voor een gezonde en slanke maaltijd. Nu kent iedereen kabeljauw, wijting, schar, schol etc. Maar met een ander visproduct zijn ook heerlijke maaltijden te bereiden. Namelijk met surimi.

Surimi is van origine een Japans product en betekent letterlijk gehakt. Het woord verwijst naar een pasta gemaakt van vis of vlees en is verkrijgbaar in diverse vormen. De meest voorkomende vorm op de Nederlandse markt is die van imitatiekrab.

Surimi wordt al eeuwenlang gemaakt in AziĂ«, maar de industrieel gemaakte surimi ontstond pas in 1969, toen het Japanse HokkaidĹŤ Visserij Instituut de visindustrie nieuw leven in wilde blazen. Vis, die eerder werd beschouwd als “voedervis”, werd gebruikt om surimi te maken en het was een doorslaand succes. Aanvankelijk was de productie gebaseerd op Alaska koolvis, maar toen de vangst afnam werd deze aangevuld met andere soorten vis. Momenteel wordt 2 tot 3 miljoen ton vis uit de gehele wereld gebruikt voor de productie van surimi.
Tot groot verdriet van ‘uitvinder’ Japan, is Thailand inmiddels de belangrijke producent, maar er zijn enkele nieuwkomers waaronder Litouwen, Vietnam, Chili, de Faeröer, Frankrijk en MaleisiĂ«.

Surimi van vis bevat ongeveer 76% water, 15% eiwit, 6,85% koolhydraten, en 0,9% vet.
Het is een goedkope bron van eiwitten en wordt in Azië als hoofdgerecht gegeten en zelden, zoals in andere werelddelen, zelden gebruikt om ander voedsel te imiteren. Producenten zijn in staat om textuur en smaak van een duurder product, zoals kreeftstaart te imiteren, met relatief goedkope materialen. Hier in Nederland wordt surimi zelfs verkocht als krabsticks…
Laat u niet bedotten, ’t is gewoon koolvis maar bijzonder lekker als toevoeging in een salade, een soep of ander hoofdgerecht.

Mihoen met surimi en broccoli
(Voor 4 personen en slechts 445 calorieën per persoon)

Ingrediënten:
1 ui
2 teentjes knoflook
1 stukje verse gember of een volle theelepel gemberpoeder (djahé)
500 gram broccoli
250 gram tomaten
250 gram surimisticks
250 gram mihoen
3 eetlepels oestersaus
Een eetlepel citroensap
Olijfolie
Peper, zout

Bereiding:
Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Schil het stukje gember en snijd ook fijn. Snijd de broccoli in kleine roosjes en de tomaten in kleine stukjes. Snijd de surimisticks in reepjes.
Bereid de mihoen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olijfolie in een wok en roerbak de ui en knoflook tot de ui glazig is. Voeg de broccoli, gember of gemberpoeder toe en roerbak 3 minuten. Voeg tot slot de tomaat toe en roerbak deze ook nog 3 minuten mee. Roer de surimi en oestersaus erdoor. Breng op smaak met peper, zout en het citroensap. Schep de mihoen erdoor en warm het geheel nog even door.

Lekker met kroepoek.

Laat een reactie achter