Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

De Keuken Gazet

KeukengazetLang geleden, toen nog niemand zeurde over negerzoenen, spaarvarkens, varkensvlees, plofkippen, hagelslag op brood, blindengeleidehonden in de taxi, Zwarte Pieten, blote bovenlijven in de zomer bij bouwvakkers, naaktschilderijen, posters van een erotische beurs, homo’s nog hand in hand over straat konden, gemengd zwemmen ook nog gewoon kon, toen een onschuldig ventje naar Japie wilde vluchten omdat ze daar King Corn brood hadden.

Lang geleden, toen je nog gewoon over straat kon zonder de kans dat je halsketting werd afgerukt, je in elkaar werd geslagen om je mobieltje (die waren er ook nog niet), meisjes niet werden nagesist of werden uitgescholden voor hoerrr, toen cartoonisten nog niet door een half politiekorps van hun bed werden gelicht en bejaarden nog èchte zorg kregen. Toen, lang geleden, toen, in die heerlijke, zorgeloze tijd was er een maandblad met de naam Tip. Het blad verscheen van 1977 tot 2006 en ging uiteindelijk, na bijna 30 jaar, ten onder aan te weinig belangstelling, maar manno-man, wat stonden daar een heerlijke recepten in!

Het gebeurde regelmatig dat we bij vrienden gingen eten, of zij bij ons, en dat we genoten van elkaars keukengeheimen. Geheimen die helemaal geen geheimen waren, want wij wisten echt wel waar de inspiratie vandaan kwam.
Eén van die gerechten die zij het eerste vonden was perziksoep en de vrouw des huizes had het recept gevonden in de Tip…

De perzik (Prunus persica) is een bladverliezende boom, die oorspronkelijk groeide in het noordwesten van China, in het gebied tussen het Tarim-bekken en de noordelijke hellingen van het Kunlun Shan-gebergte. Daar werd de boom al sinds 2000 v. Chr voor consumptie gekweekt. De soortnaam persica verwijst naar de wijdverbreide teelt in Perzië, waar Alexander de Grote de vrucht ontdekte nadat hij de Perzen had verslagen. Hij zorgde ervoor dat de vrucht in Europa werd geïntroduceerd. De boom groeide voor het eerst op Europese bodem in het oude Griekenland en verspreidde zich vandaar over het Middellandse Zeegebied.

De perzik werd naar Noord- en Zuid-Amerika gebracht door Spaanse ontdekkingsreizigers in de 16de eeuw. Een tuinder met de naam George Minifie schijnt de eerste perziken vanuit Engeland naar de Noord-Amerikaanse koloniën te hebben gebracht en plantte ze op zijn landgoed van Buckland in Virginia. Hoewel Thomas Jefferson perzikbomen had staan op zijn landgoed Monticello in de staat Virginia, zagen de Amerikaanse boeren weinig in de teelt. Pas in de 19e eeuw kwam commerciële productie op gang in Maryland, Delaware, Georgia en uiteindelijk ook Virginia.
Zo veroverde de perzikboom de gehele wereld vanuit China.

Wat zegt het groente- en fruitbureau wat je allemaal met deze heerlijke vrucht kunt doen?

  • als vulling van flensjes
  • in rijstgerechten met kerrie
  • in kwark of yoghurt
  • pureren als saus
  • zo uit de hand
  • in compote of mousse
  • in milkshakes
  • stoven met kip
  • in zomerse salades met b.v. pasta of zomerfruit
  • in taart of gebak

Mogelijkheden genoeg, maar vreemd genoeg staat soep er niet bij. Misschien zijn de medewerkers van het bureau te jong, hebben geen weet van de Tip en doen ze dat nog, nadat zij dit artikel hebben gelezen? Wie zal het zeggen. De perzik is 12 maanden per jaar verkrijgbaar, maar wordt in Nederland niet op grote schaal geteeld. De perzik en nectarine zijn nauw verwant aan elkaar. Omdat een nectarine geen pluizige schil heeft, heeft deze meestal de voorkeur van de Nederlandse consument.
Overigens zijn perziken op blik  een stuk minder gezond dan verse perziken. Dat komt niet in de laatste plaats door het hoge suikergehalte waarin perziken drijven als ze eenmaal zijn ingeblikt. Het is het beste om verse perziken te eten of gedroogde perziken. De gedroogde perzik zit vaak in tuttifrutti.

Soep dus, Rundvleesoep met perzik, die bij ons dus perziksoep heet en een heerlijke maaltijdsoep is, vooral nu de dagen korter worden.
Lekker op zo’n troosteloze dag, bij somber weer, op de bank zitten met een bak lekkere hete soep in je handen.
Eerst een beetje blazen en dan genieten!

Rundvleessoep met perzik
recept voor 4 personen
400 gram runderpoulet
10  peperkorrels
2  kruidenbuiltjes voor rundvleessoep
100 gram  ontbijtspek in plakjes
1 ui
1 prei
2  aardappelen
150 gram worteltjes
1 klein blik perzikschijfjes
4 eetlepels boter
5 eetlepels bloem
zout naar smaak
4 takjes peterselie

Bereiden:
In pan vlees met 1½ l koud water aan de kook brengen. Met schuimspaan schuim verwijderen.
Zout, peperkorrels en kruidenbuiltje. Met deksel op pan ± 2½ uur zachtjes koken.
Spek in reepjes snijden. Ui pellen en in ringen snijden. Prei in ringen snijden. Worteltjes in plakjes snijden. Aardappelen wassen en in blokjes snijden, tot gebruik onder water zetten. In zeef perzik laten uitlekken. Met schuimspaan kruidenbuiltje en peperkorrels verwijderen uit de bouillon.

In maatbeker een halve liter bouillon afmeten. In andere pan boter verhitten, ontbijtspek ongeveer 3 minuten bakken, ui toevoegen en nog 2 minuten meebakken, bloem toevoegen en al roerende scheutje voor scheutje bouillon uit maatbeker toevoegen. Blijven roeren tot de soep gebonden is. Aan soepvlees toevoegen: gebonden mengsel, prei, aardappel en worteltjes en 20 minuten zachtjes koken.
Perzik erdoor scheppen en nog ongeveer 5 minuten mee warmen.

Strooi bij het opdienen de fijngesneden peterselie er overheen.
Lekker met stokbrood met kruidenboter.

Tags: , , ,

Laat een reactie achter