Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

De Keuken Gazet

KeukengazetMaak je het deze week weer? Het was een vraag van mijn lief toen wij afgelopen zaterdag de boodschappen deden en ik wist meteen wat zij bedoelde. Stomtoevallig had ik de week ervoor iets gemaakt wat insloeg als een bom in haar verfijnde smaakpapillen. Nu had ik dit gerecht al eerder gemaakt, maar dan als totaal andere variant, namelijk met enkel uien en aardappelen.
Maar deze variant overtrof alle verwachtingen, ook de mijne.

Waar gaat dit over? Tortilla waarde lezer, tortilla. Een gerecht uit Spanje dat voor het eerst werd beschreven in 1817, kortom bijna 200 jaar geleden.

Tortilla de patatas is één van de beroemdste gerechten uit de Spaanse keuken. Het gaat om een dikke omelet van ei en aardappels en wordt traditioneel gebakken in olijfolie. Het gerecht kan zowel koud als warm worden gegeten, als voorgerecht, als toevoeging aan een salade of als hoofdgerecht. De Spaanse tortilla heeft overigens niets te maken met de Mexicaanse versie, want dit is een pannenkoek van maïsmeel die basis is voor verschillende gerechten zoals de burrito, de enchilada en de fajita.

In iedere streek in Spanje is wel weer een andere variant te vinden van dit heerlijke gerecht, net als bij de Caponata uit Italië waarover al eerder schreef (december 2013). In Catalonië maakt men ook vaak tortilla´s van spinazie en aubergine, in het noorden van Spanje (Baskenland en Cantabrië) voegt met kabeljauw of tonijn toe. In Castilië (midden Spanje) voegt men vaak doperwten, rode paprika en uitgebakken chorizo aan het recept toe.

Dan krijgt u nu van mij de Nederlandse variant, de torNLilla, in dit geval met spek en spitskool, het neefje van de witte kool. Bijkomend voordeel in deze barre tijden van bezuinigingen, zo’n kool kost maar een paar centen (afgelopen week 99 stuks om precies te zijn) en je kunt er twee dagen van eten. Tot slot nog een tip om de tortilla om te keren, neem een grote deksel, leg deze bij het omkeren op een pannenrooster dat boven de gootsteen ligt. Dan pak je de hele zaak weer eenvoudig op en je hoeft nooit meer je vingers te verbranden.
Eitje.
Oh nee, tortilla en inderdaad deze week weer op ons menu.

Tortilla met spitskool en spekjes
Mocht u niet van spek houden, kip (eventueel gemarineerd) is een uitstekende vervanging
Recept voor twee personen

Ingrediënten:
500 gram vastkokende aardappels
125 gram spekblokjes
2 uien
2 el olijfolie
5 eieren
Scheutje melk
Een halve spitskool in reepjes gesneden
Peper, zout, paprikapoeder (mild) en kerrie

Bereiding:
Schil de aardappelen en snijd in plakjes van een halve cm. Kook de plakjes 8 minuten in water met zout. Giet af en laat iets afkoelen.
Snij de ui in ringen. Verhit de olie in een ruime koekenpan en fruit de ui 5 minuten op laag vuur. Voeg de spekblokjes en bak tot ze bruin beginnen te kleuren. Voeg de in reepjes gesneden spitskool toe bak totdat het is geslonken en voeg tot slot de aardappelen toe. Bak de aardappelschijfjes nog even mee en schep alles een paar keer om.

Klop de eieren los in een ruime kom en voeg een klein scheutje melk toe. Breng op smaak met de peper, het zout, de paprikapoeder en een snufje kerrie. Giet dit over het mengsel in de pan en verdeel het gelijkmatig.
Zet het vuur laag en laat de tortilla, met het deksel op de pan, 10 minuten zachtjes bakken, keer dan om en bak nogmaals tien minuten totdat het ei is gestold.

Comer hasta!

 

Laat een reactie achter