Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

De Keuken Gazet

KeukengazetVitamine C, caroteen, vitamine B1 en B2, de mineralen kalium, fosfor en magnesium. Lycopeen dat bescherming biedt tegen stikstofdioxide dat in tabaksrook en uitlaatgassen zit. Daarnaast, zo vermoedt men, kan dezelfde lycopeen ook een rol  spelen bij bescherming tegen kanker. Allemachtig wat een hoeveelheid stoffen, zult u zeggen.

Jazeker, en die hoeveelheid stoffen krijgen de Russen nu nauwelijks nog binnen, want die zitten allemaal in een tomaat. De tomaten die Rusland niet meer van ons wil hebben. In de ban ermee en in de de boycot gedaan, die heerlijke rode sappige vruchten van Nederlandse bodem. Domme jongen dus die Poetin, al zou het zomaar kunnen dat hij ze alleen voor zichzelf wel laat invliegen natuurlijk. Het zou me niet eens verbazen.

Het blijft een twistpunt of de tomaat als vrucht of als groente moet worden beschouwd. In Amerika ziet men het in ieder geval als groente, in 1893 besloot het Hooggerechtshof daartoe in verband met verschillende belastingtarieven voor groente en fruit.

Ik lust er wel pap van, van tomaat en in welke vorm dan ook. Je kunt er soep van maken, op brood eten, uit de hand eten, stoven in de oven, combineren met andere groente (o.a. de combinatie met spinazie is heerlijk), er verrukkelijke sauzen van maken en als salade is het ook niet te versmade(n).

De Inca’s en Maya’s kweekten ze al en toen de Spaanse conquistador Hernán Cortes in 1519 Mexico veroverde was de plant daar al volledig ingeburgerd. De als giftig beschouwde planten werden als sierplant geteeld. Rond 1750 kwam men er in Italië en de Provence achter dat de gele vruchtjes eetbaar waren. Door kruisen en selecteren kreeg de tomaat de rode kleur en vanaf 1850 is het een veelgebruikte vrucht/groente in de Europese keuken. De vruchten werden overigens door de Azteken xitomatl genoemd en dit woord is tevens verwant aan de aardappel, want die werden xipotatl genoemd. En zie daar, zo zijn de Engelsen aan de woorden potato en tomato gekomen.

Wist u overigens dat tomaten ook gemarineerd kunnen worden?
Een geweldig bijgerecht voor bij de barbecue, bij het gourmetten, bij het fonduen of gewoon bij gebakken aardappelen met een stukje kip. Vanavond komen ze bij mij uit de oven, maar ik acht het niet uitgesloten dat de gemarineerde tomaten deze week ook op het menu staan.

Overigens mochten wij onze tomaten niet op krijgen en de voedselbanken willen ze ook niet meer, laten we ze dan niet doordraaien, maar ze gewoon laten verrotten. Op naar Brussel met die handel en gooien naar Hans van Baalen, of naar Guy Verhofstadt. De mannen hebben tenslotte een groot aandeel gehad in het veroorzaken van de huidige situatie toen ze riepen “We are your Friends” en wat zijn ze stil momenteel…

Gemarineerde tomaten
(recept voor vier personen)

Ingrediënten
6 Romatomaten
2 eetlepels balsamicoazijn
1 teentje knoflook
1 eetlepel Italiaanse kruiden (gedroogd, vers of uit de diepvries)
4 eetlepels olijfolie
Verse basilicum

Bereiden
Tomaten wassen en in achten snijden. In een steelpannetje de balsamicoazijn verwarmen. Knoflook erboven uitpersen. Van vuur af halen en de kruiden erdoor roeren. Olie erdoor kloppen en vervolgens, de nog warme dressing over de tomaten schenken. Bij kamertemperatuur ongeveer een uur (of langer) laten intrekken.
Vlak voor het serveren basilicum fijn knippen en door de tomaten scheppen.

Laat een reactie achter