Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

De Keuken Gazet

KeukengazetKersen
Nog eventjes en dan is het aspergeseizoen voorbij, want het seizoen duurt tot 24 juni. Daarna komen de kersen zo zegt men, maar ik zag ze nu al liggen in de supermarkt.
Heerlijke, zoete, donkerrode kersen, het water liep me bij voorbaat al in de mond.

Over de geschiedenis van kersen is weinig bekend. Wel weet men dat een Romeins veldheer en politicus, Lucius Licinius Lucullus ze meenam uit de stad Kerasunta, dat lag in een gebied aan de zuidkust van de Zwarte Zee. Deze stad heet tegenwoordig Giresun, ligt in Turkije en is nu wereldwijd bekend vanwege de hazelnootproductie.

En wat zijn ze veelzijdig die rode vruchten!
Je kunt er taarten mee maken, toetjes en verwerken in fruitsalades kersen. Je kunt er alcoholische versnaperingen van maken zoals likeur, kirschwasser en bier. Die beide ingrediënten kan je combineren, zoals men in Duitsland deed met de heerlijke Schwarzwalder Kersentaart (die helemaal niet uit het Schwarzwald komt). Je kunt er heerlijke sauzen mee maken en na het eten, in plaats van een avondwandeling, nog een kersenpitspuugwedstrijd houden met uw partner.

Kersen zijn daarnaast zeer gezond.
Ze bevatten zeer veel vitamine A en C en een redelijke hoeveelheid mineralen. Daarnaast bevatten ze anthocyaninen die ontstekingsremmende eigenschappen bezitten en zelfs kunnen kersen helpen tegen slapeloosheid, omdat ze veel melatonine bevatten. Doe er uw voordeel mee en drink in geval van slapeloosheid een glas kersensap voor het slapen gaan.

Misschien wist u het nog niet, maar onze zuiderburen, de Belgen, zijn bijzonder slimme lui, die voegen de zure variant van de kers, die ze ‘krieken’ noemen, tijdens het gistingsproces van bier toe aan de vaten, waardoor het zogenaamde kriekenbier ontstaat. Persoonlijk ben ik geen liefhebber van het bier om te drinken, maar in het eten is het ronduit verrukkelijk. Traditioneel is kriekenlambiek een zomerbier, het alcoholvolume ligt rond de 5% en de afdronktemperatuur moet 5 à 6 °C bedragen, maar dat doet er, uiteraard, voor het eten niet meer toe.

Kipfilet in kriekbiersaus
(Recept voor 2 personen)

Ingrediënten:
2 kipfilets van ongeveer 400 gram
2 dl runderbouillon
1 flesje kriekbier (33cl)
1 sjalotje, fijngesnipperd
1 eetlepel kersenjam
1 eetlepel suiker
2 eetlepels bloem
1 dl kookroom
Peper en zout

Bereiden:
Kipfilet in fijne repen snijden en door de bloem wentelen, vervolgens de reepjes goudbruin bakken en ondertussen kruiden met peper en zout.
Voeg het fijngesneden sjalotje toe en laat even meebakken.

Verwarm de runderbouillon en het kriekenbier kort in een steelpannetje met 1 eetlepel suiker en voeg het toe aan de kipreepjes. Laat het zachtjes met het deksel schuin op de pan op laag vuur 15 minuten stoven. Voeg tot slot de kersenjam en de room toe.
Serveer het gerecht met als groente witlofsalade of sugarsnaps en aardappelkroketjes uit de oven.

Eet smakelijk.

Laat een reactie achter