Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

De Keuken Gazet

Keukengazet

Van goede vrienden kreeg ik een doosje met vier flesjes cadeau, waarin diverse kruidenmengsels zaten. Het was de bedoeling om bij het grillen of barbecuen van vlees, dit enkele uren van tevoren in te smeren en het daarna te roosteren. Het was voor mij volslagen nieuw (al bestaat het misschien al jaren), maar in vakjargon heet het een dry-rub en is eigenlijk niets meer of minder dan een mengsel van gedroogde kruiden en specerijen om je vlees of vis mee op smaak te brengen. Het is over komen waaien uit de zuidelijke staten van (hoe kan het ook anders) de Verenigde Staten.

Afgelopen zaterdag was het zover, de buitentemperatuur was eindelijk op de juiste BBQ waarde en drie uur van te voren had ik het vlees (in dit geval varkenslapjes) ingesmeerd. Het resultaat was verbluffend. Volgens onze gasten was dit het lekkerste vlees dat ze ooit van de BBQ hadden gekregen. Misschien zijn ze niet veel gewend, dat is goed mogelijk, maar inderdaad, het was erg lekker.

Hoe werkt het?
Het zout in de rub zal in eerste instantie wat vocht aan het vlees onttrekken. Dit is heel gemakkelijk waar te nemen: De dry–rub laag op het vlees wordt na enkele minuten vochtig. In dit vocht zullen de ingrediënten oplossen en het is dan net of er een laagje saus op het vlees ligt. Na enige tijd, na ongeveer 3 kwartier, zal dit vocht weer door het vlees opgenomen gaan worden en neemt de kruiden, specerijen, suiker en zout met zich mee.

Het voordeel van zo’n dry–rub is, dat deze sneller werkt dan een marinade. Meestal is 1 à 2 uur voldoende om het gewenste resultaat te verkrijgen. Wanneer u een halve koe of varken insmeert duurt het uiteraard wat langer. Een ander belangrijk voordeel is dat een dry–rub nog op het vlees zit als het op het barbecuerooster wordt gelegd en zo een smakelijk laagje vormt. Het leukste is natuurlijk om zo’n rub zelf samen te stellen, de zomer is nog niet eens begonnen, dus de komen maanden kunt u, indien gewenst, eindeloos experimenteren.

In een dry–rub zit in ieder geval altijd suiker, zout, zwarte peper en paprikapoeder.
Dit wordt vervolgens aangevuld met een combinatie van verschillend kruiden en specerijen. De grote kunst is een ideale balans te krijgen tussen zoute, zoete, hartige en pittige smaken, die samen met het te grillen stuk vlees het beste in elkaar naar boven halen. Op internet vond ik een basisrecept, van daaruit kunt u naar hartenlust en naar eigen smaak experimenteren.

Basis Barbecue Rub
4 eetlepels zout
3 eetlepels gemalen zwarte peper
4 eetlepels bruine basterd suiker
4 eetlepels paprika poeder (mild)
2 theelepels knoflookpoeder
2 theelepels uienpoeder
Een halve theelepel cayennepeper

Meng alles door elkaar, dit kunt u het beste met de vingers doen want paprika- en knoflookpoeder wil nog weleens klonteren.
Bewaar de rub luchtdicht op een donkere plaats, dan blijft hij een aantal maanden goed.
Mocht u niet willen experimenteren, dan kunt u hier http://bbq-helden.nl/recept/dry-rubs/ kant-en-klare mengsels vinden.

Nu nog een mooie zomer met lange zwoele avonden, om na een heerlijke maaltijd uit te buiken in een makkelijke stoel!

Laat een reactie achter