Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

De Keuken Gazet

KeukengazetHet is weer zover, het aspergeseizoen is begonnen. Hoewel de eerste asperges al in februari werden gestoken, is de officiële opening van het aspergeseizoen pas in april. Traditioneel wordt er geoogst vanaf de tweede donderdag van april tot 24 juni (Sint Jan). Door de hoge temperaturen en de vele uren zonlicht begon het seizoen dit jaar veel vroeger en, bijkomend voordeel, ze zullen wat goedkoper zijn dan vorig jaar, toen de productie veel later op gang kwam door het slechte weer.

 Het ‘witte goud’ de asperge (Asparagus officinalis subsp. officinalis) is een plant waarvan de jonge scheuten worden geteeld als groente. Het woord asperge komt uit het Latijn en betekent ‘besprenkelen’.

Iedereen weet dat er witte en groene asperges zijn, maar wist u dat er ook een paarse variant is? In Noordwest-Europa zijn de witte asperges het meest gebruikelijk, in landen rond de Middellandse zee worden vooral de groene asperges gegeten.
De paarse asperge is lastig te vinden, want die wordt op zeer kleine schaal geproduceerd en derhalve ook beperkt aangeboden. Deze kan zowel gekookt als rauw worden gegeten. Het hoge suikergehalte maakt deze variant bijzonder geschikt voor verwerking in salades.

De eerste tekenen van aspergeconsumptie zijn gevonden in de piramide van Sakkara in Egypte, die is gebouwd rond 2750 v. Chr. Ook de Romeinen wisten de groente al te waarderen, maar na de val van het Romeinse Rijk ging ook de aspergeteelt in Europa ten onder. Pas vanaf de 15e eeuw kwam de aspergeteelt vanuit Spanje weer terug toen de Moren het land bezetten. In ons land wordt de asperge pas sinds de 19e eeuw op grotere schaal geteeld. Het oudste nog bestaande gebied ligt rond Bergen op Zoom, maar sinds de Eerste Wereldoorlog is Noord-Limburg het belangrijkste productiegebied.

Zolang de asperge onder de grond blijft is deze wit. Echter, wanneer de scheidslijn met zand en licht wordt doorbroken en het kopje boven de grond komt, dan brengt het zonlicht het proces van fotosynthese op gang. Nu gaat de asperge van kleur veranderen. Eerst van wit naar roodpaars, uiteindelijk naar groen zodat de planten veel energie (suikers) kunnen aanmaken, die uiteindelijk in de wortels wordt opgeslagen. Heeft u toevallig een asperge met een enigszins blauw gekleurd kopje aangeschaft, dan kunt u die gerust eten. Deze asperge heeft hooguit een iets zoetere smaak.

Invriezen is mogelijk, maar verse asperges zijn toch echt het lekkerst. Kan het niet anders omdat u toevallig 500 kg goedkoop kon inslaan en daarbij een riante bulkkorting kreeg ga dan als volgt te werk. Schil de asperges eerst zoals gebruikelijk en leg ze vervolgens in het vriesvak. Wanneer u ze gaat eten laat ze dan niet eerst ontdooien, maar doe de asperges bevroren in het kokende water of koude water, afhankelijk van de gekozen kookmethode. Het voordeel van invriezen is natuurlijk wel dat u in juli of augustus nog kunt smullen van deze uitermate lekkere groente.

Asperges bevatten veel caroteen en vitamine E. Daarnaast zijn gekookte asperges erg gezond vanwege de aanwezige vitamine C en foliumzuur. De langste asperge die ooit werd gestoken is 3,11 meter lang. Hij is te zien in het Nationaal Asperge- en Champignonmuseum Museum De Locht in Melderslo (Noord-Limburg).

Op de traditionele bereiding met gekookte aardappelen, botersaus, een gekookt ei en een plak gekookte ham was ik een beetje uitgekeken. De mogelijkheden zijn echter enorm, zie bijvoorbeeld: http://www.aspergeskoken.eu/
Onderstaand in ieder geval het recept zoals ik ze, wanneer het seizoen is aangebroken, regelmatig klaarmaak.

Aspergetaartje met bladerdeeg
Recept voor 4 personen

Ingrediënten
200 ml balsamicoazijn
1 eetlepel suiker
500 gram witte asperges
1 teentje knoflook
2 eieren
1 bekertje crème fraîche (125 ml)
6 plakjes roomboterbladerdeeg (Koopmans, diepvries), ontdooid
4 eetlepels amandelschaafsel
2 eetlepels peterselie, fijngesneden

Bereiding:
Kook de azijn met de suiker in 30 minuten op laag vuur in tot siroop. Wees overigens voorzichtig met het inademen van de zure damp die uit het pannetje komt, dit slaat echt op de keel! Schil ondertussen de asperges rondom met een dunschiller en verwijder de houtachtige onderkant. Kook de asperges 10 minuten. Giet af en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Pers de knoflook. Klop de eieren luchtig met een garde en spatel de crème fraîche en de knoflook erdoor. Breng op smaak met peper en zout.

Halveer 2 plakjes bladerdeeg en plak aan de overige plakjes tot rechthoeken. Rek iets op in de lengte. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de asperges over het bladerdeeg (ongeveer 3 per taartje, afhankelijk van de dikte van de asperges). Rol de zijkanten ca. 1 cm. omhoog tot een soort bakje en giet het eimengsel erover. Bak de taartjes in ca. 20 min. in het midden van de oven goudbruin.

Rooster het amandelschaafsel in een koekenpan zonder olie of boter. Laat afkoelen. Besprenkel elk taartje met 1 eetlepel siroop van de balsamicoazijn en bestrooi met het amandelschaafsel en peterselie. Lekker met rucola.

Laat een reactie achter