Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

De alchemist

Een alchemist is iemand die met een oude geheime wetenschap beoogt via de ‘steen der wijzen’ onder meer edele metalen te bereiden. Je zou het niet zeggen, maar onder onze topbestuurders bevinden zich ook alchemisten. Ik wil het even hebben over topambtenaar Henk, met de toepasselijke achternaam Brons.

Brons heeft voor zichzelf namelijk ‘goud’ uitgevonden. Hij vertegenwoordigde Nederland vanaf 2015 tweeënhalf jaar lang op Aruba, Sint-Maarten en Curaçao. Omdat hij daar dan ook gestationeerd zou zijn, ontving hij een onkostenvergoeding, zo meldde de NOS.

Die vergoeding was bedoeld voor Brons z’n dubbele woonlasten. Maar Brons heeft slechts 18 dagen op de eilanden doorgebracht en incasseerde daar 41.745 euro voor. En dat was een vergoeding voor negen maanden.

Anders gezegd, het ministerie zou niet hebben voorzien dat hij definitief in Nederland zou blijven. Brons woonde als topambtenaar dus gewoon in Nederland en toucheerde daar ook nog eens 181.000 euro per jaar. De 18 dagen die Brons doorbracht op Curaçao, verbleef hij in een ambtswoning en hoefde geen huur, gas, water en licht te betalen.

Ook kregen Brons en z’n echtgenote, bovenop de ‘standaardregeling’, gezamenlijk vier businessclass-retourvluchten. Volgens de NOS vloog zijn echtgenote voor 7000 euro tweemaal naar Curaçao. Volgens het ministerie om de definitieve verhuizing voor te bereiden en om het afscheid van haar echtgenoot bij te wonen. Dat afscheid heeft dus helemaal niet plaatsgevonden.

Brons heeft dus letterlijk ‘goud’ ontvangen voor zijn alchemistische trucs, zou je kunnen zeggen. En dan komen we terecht bij de verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren (D66). Kajsa meent dat er van terugbetalen geen sprake kan zijn, want deze regeling was nu eenmaal zo afgesproken.

Haar partijgenoot Alexander Pechtold heb ik dat ook eens horen zeggen toen Wassila Hachchi plotsklaps naar Amerika vloog en haar verplichtingen als Kamerlid aan haar laarsjes lapte, maar wel kon rekenen op 38 maanden wachtgeld. Ook dat was immers zo afgesproken?

Kajsa gaat nu ‘kijken’ of dit ook anders kan. Wat dat betekent, weten we inmiddels. Deze politieke alchemisten bestonden al in het verleden en bestaan in het heden. Ook in de toekomst zal hier niets aan veranderen. Ik herinner mij nog Eveline Herfkens (PvdA) die in New York ten onrechte 280.000 dollar ontving, zogenaamd als huursubsidie naast haar riante inkomen.

Toenmalig minister Maxime Verhagen zou dat wel ‘even’ terugvorderen, maar dat is natuurlijk niet gelukt. En ook alchemist Henk Brons zit met z’n ambtelijke trukendoos gewoon gebeiteld. Een volksvertegenwoordiger die hier niet tegen protesteert, of desnoods aftreedt, is het niet waard om ooit nog via een stembiljet te worden gekozen.

Kortom, het zijn walgelijke vertoningen, die wordt goedgepraat door walgelijke figuren met walgelijke argumenten.

 

Tags: , , ,

Laat een reactie achter