Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Brijtaal – 4

Op de TPO-site lees ik (27/1), dat de burgemeester van Oosterhout, Stefan Huisman, (VVD) zijn ontslag heeft aangeboden na ‘grensoverschrijdend’ gedrag. Dit is weer zo’n verwarrend brijtaal-gebruik.

Een taalkundige, vette brij met de bedoeling je op het verkeerde been te zetten. Oosterhout ligt op een ‘steenworp’ afstand van België, dus een uitstapje over de grens lijkt mij geen gebeurtenis om via de media aandacht aan te besteden.

Maar in dit geval betekent ‘grensoverschrijdend’, dat de burgemeester teveel heeft gezopen tijdens een ‘personeelsborrel’ (ook weer zo’n vaag begrip) terwijl hij piketdienst had. Piketdienst wil zeggen, dat de burgemeester bereikbaar dan wel beschikbaar moet zijn bij calamiteiten of andere onvoorziene werkzaamheden.

Stefan moet het tijdens de desbetreffende ‘personeelsborrel’ wel heel bont hebben gemaakt. Van enige beschikbaarheid is blijkbaar geen sprake meer geweest. Hij moet zichzelf hebben gedegradeerd tot calamiteit door het innemen van grote hoeveelheden alcoholische spiritualiën. En een lallende burgervader die nauwelijks op z’n benen kan staan en in voorkomende gevallen compleet beneveld ‘de troepen’ moet aanvoeren, is natuurlijk te gek voor woorden.

Hij heeft dat de dagen erna waarschijnlijk zelf ook wel begrepen en heeft met de term ‘grensoverschrijdend’ z’n ontslag aangeboden. Dat is dan natuurlijk wel weer te waarderen. Toch wel weer razend knap om ‘dronken, ladderzat, laveloos of bezopen’ te omschrijven met de, in dit geval eufemistische, term ‘grensoverschrijdend’.

Met de huidige aardgasontwikkelingen, inclusief de aardbevingen in Groningen in het achter- en voorhoofd, denk ik met enige regelmaat terug aan ex-minister Henk Kamp. Aanvankelijk leek het mij wel een man die van aanpakken wist. Maar na 3 juli 2013 heb ik die visie drastisch naar beneden moeten bijstellen.

Op 2 juli 2013 vond er weer eens een aardbeving plaats. Toevallig had Henk Kamp de volgende dag een afspraak gepland in Loppersum. Volgens mij had Kamp daar opgemerkt dat uit onderzoek was gebleken dat de huizenprijzen niet waren gedaald. Om helemaal zeker te zijn, heb ik een mailtje naar de NOS gestuurd met de vraag naar de juiste datum en de tekst die Kamp had uitgesproken.

En waarachtig, de volgende dag kreeg ik al antwoord. Hierin stond onder meer: “Die uitspraak is uitgezonden op 3 juli 2013. Kamp zegt niet precies wat u schrijft, maar dat is wel de strekking van zijn uitspraak.”

Via ‘uitzending gemist’ maar eens gekeken naar de journaaluitzending van 3 juli 2013. Kamp merkt onder meer op: “Van een waardedaling van de huizen is vooralsnog geen sprake.” Als oud Groninger heb ik in die provincie nog diverse goede contacten. En zonder uitzondering kreeg ik toen al te horen, dat de desbetreffende woningen zeker al 40% in waarde waren gedaald.

Dat is heel wat anders dan de brijtaal van Henk Kamp. Hij zei tijdens zijn bezoek op 3-7-2013 ook nog: “Dat niet blijkt dat er sprake is van significante verschillen (die er dus toen al waren), wil niet zeggen dat die er niet kunnen komen.”

Een rasechte politicus; altijd een slag om de arm houden. De interviewer voegde er nog aan toe: “Mocht dat verschil er toch komen, dan belooft de minister het verschil bij te passen.” Dit was dus op 3 juli 2013.

Het is inmiddels 28 januari 2018 en er zijn al weer ettelijke bevingen gevolgd. Minister Henk Kamp is inmiddels vertrokken zonder één eurocent bij te passen en de gedupeerden kunnen hun gescheurde woningen aan de straatstenen niet kwijt. Eric Wiebes heeft het aardgasdossier van Henk Kamp overgenomen en heeft gezegd, dat er een ‘schadeprotocol’ moet komen.

Op 12 januari 2018 heeft premier Rutte plechtig beloofd, dat zo’n schadeprotocol er uiterlijk over 14 dagen moet zijn. Dat zou dus afgelopen vrijdag, 26 januari, geweest moeten zijn. Maar natuurlijk was er nog steeds geen schadeprotocol.

Je zult maar in de omgeving van Loppersum wonen en moeten vertrouwen op de brijtaal van politici. Ze zijn het nog niet waard (en trouwens ook niet geschikt) om de ingezakte grond mee op te krikken. Mijn vriend Arend merkte desgevraagd op: “Ze benn’n het nog nait weerd om ze de Wadd’nzee in te trapp’n.” (Ze – de politici – zijn het nog niet waard om ze de Waddenzee in te trappen.) Ook heb ik voor politici alternatieve benamingen gehoord als parasieten, uitzuigers, week- en stinkdieren.

Het is werkelijk godgeklaagd waar ze in politiek Den Haag de gore moed vandaan halen om voor zichzelf maar mooi weer te blijven spelen en de gedupeerde Groningers jaar in, jaar uit, met loze beloften en leugens een worst voor te houden die bij nader inzien uit gebakken lucht blijkt te bestaan.

De Slag bij Heiligerlee in 1568 was de eerste veldtocht van Willem van Oranje tegen de Hertog van Alva op Nederlands grondgebied en was tevens het begin van de Tachtigjarige oorlog. Als ze in Den Haag nog langer blijven liegen en bedriegen dan voorzie ik op korte termijn de Slag bij Loppersum. Een getergd volk heeft immers al eens laten zien waartoe het in staat is.

 

Tags: , , , ,

Een Reactie op “ Brijtaal – 4 ”

  1. Henk Mulder on 31 januari 2018 at 15:54

    En gisteren las ik, dat de ‘zuipschuit’ van Oosterhout als ‘beloning’ ook nog tien jaar gebruik kan maken van een riante wachtgeldregeling. Nederland is inderdaad het land van de onbegrensde mogelijkheden.Althans, voor de politieke prominenten.

Laat een reactie achter