Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Brijtaal – 3

Het is toch wat met onze taal. Nee, dat zeg ik niet goed. Het is toch wat met dat vreemde clubje mensen dat overal racisme en discriminatie in ons taalgebruik ziet. Het is tevens verbijsterend hoeveel aandacht die mensen krijgen in de media. Soms zijn het de mediamakers zelf die blijken te lijden aan een hersenverweking.

Het wordt al problematisch om te spreken over ‘dames en heren’. Voor de NS bestaan er geen dames en heren meer. Dat is inmiddels gewijzigd in ‘reizigers’. Over reizigsters, de vrouwelijke vorm, wordt niet gesproken. Dus dat bericht in de Volkskrant van 14-8-2016: “Reizigster (80) zonder pardon uit de trein gezet”, kan nu niet meer. Mevrouw zal zich eerst moeten laten ombouwen alvorens ze nogmaals uit de trein kan worden gezet. Want vanaf heden worden uitsluitend nog reizigers uit de trein gezet.

Jaren geleden werd al besloten, dat we het woord ‘neger’ niet meer mogen gebruiken. Tropisch medeburger mag dan weer wel. En hoe zit het eigenlijk met het woord ‘regen’. Als je dat vanaf de andere kant bekijkt, komen je weer uit op neger. Let op mijn woorden; een vloeibare substantie die uit de lucht komt vallen, mag straks uitsluitend nog neerslag worden genoemd, want hoe je het ook wendt of keert; het blijft toch associaties houden met neger.

Het is meneer Marcel Gelauff, hoofdredacteur van de NOS, die het woord ‘blank’ wil afschaffen. ‘Blank’ heeft volgens Marcel een ‘te positieve connotatie’ en roept associaties op met schoon en rein. Voor Marcel bestaan er vanaf nu geen blanken meer. De mensen die menen dat ze blank zijn, zijn dat volgens Marcel niet; die zijn dus wit. Toch vindt Marcel het niet gek, dat Obama van zichzelf zegt dat hij zwart is, terwijl hij eigenlijk lichtbruin is. Volgens mij is Marcel enigszins kleurenblind met een selectieve afwijking.

Wat gaan we nu doen met onze literatuur en andere publicaties waarin wordt gesproken over ‘roomblanke borsten’ Denk bijvoorbeeld aan auteurs als Jan Cremer, Midas Dekkers en tal van andere schrijvers m/v. ‘Hun’ roomblanke borsten moeten dus worden vervangen door (melk)witte borsten, hoewel de genoemde roomblanke borsten volgens mij in alle voorkomende gevallen best wel schoon dan wel rein waren. Wat is er eigenlijk op tegen, om borsten in die schone dan wel reine toestand room- of lelieblank te noemen?

Al die honderdduizenden roomblanke borsten die op lyrische wijze zijn beschreven in onze literatuur. Moeten die, als het aan Marcel Gelauff ligt, nu allemaal worden ‘omgebouwd’ tot (melk)witte borsten? En hoe zou Marcel de kleur van Sylvana haar borsten willen omschrijven? Ach, eigenlijk hoef ik dat ook niet te weten.

Marcel zoemt onder meer iets over Amerika, het land waarin wordt gesproken over ‘white people’. Ja nou, en! Dat er landen bestaan waarin de mensen elkaar met de neus zoenen, wil toch niet zeggen, dat wij dat ook moeten gaan doen? Misschien is het niet uitgesloten dat Sylvana Simons dat nog eens gaat voorstellen.

Nu wordt Marcel bij de NOS uiterst royaal betaald met belastinggeld. Geld dat door ons is opgebracht. NOS is in het Frans en Latijn nauw verbonden met ‘ons’. De NOS is dan ook van ons. Laat Marcel lijstduwer worden van Sylvana Simons haar partij en ons niet langer lastig vallen met zijn verknipte gedachtekeutels.

Tags: , , , ,

Laat een reactie achter