Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Brijtaal – 2

Aardbeving
Naar aanleiding van de laatste heftige aardschok in Groningen, met een kracht van 3.4 op de Schaal van Richter, werden we weer eens met politieke brijtaal geconfronteerd. Erik Wiebes bezocht als minister van Economische Zaken en Klimaat het getroffen gebied. Erik, de man die we al in het vorige kabinet leerden kennen. Erik, de man die toen als staatssecretaris diep door het stof moest gaan vanwege z’n vele blunders en ‘vergeetachtigheid’. Erik, de man van wie blijkbaar geen serieuze foto is te maken. Erik, de man die maar niet van z’n Pipo-achtige uitstaling af kan komen.

Inderdaad, die Erik zal in Groningen wel even orde op zaken stellen. Via het journaal zien we hem, samen met de burgemeester van Loppersum, parmantig stappen. IJverige journalisten vroegen het koppel wat er nu gaat gebeuren. De burgemeester ‘kende’ slechts één antwoord: “We hebben een goed gesprek gehad.” Vervolgens ging de microfoon naar Erik Wiebes met dezelfde vraag. En waarachtig; als papegaai van de burgemeester antwoordde Erik met ‘guitige’ blik: “We hebben een goed gesprek gehad.”

Later merkte Erik op: “Er moet een schadeprotocol zijn.” Er moet, er moet en er moet. Het zijn gevleugelde, ogenschijnlijk kernachtige uitspraken van politici. Er moet inderdaad ontstellend veel worden gedaan. Maar zoals het in de politieke praktijk vaak gaat, vervolgens gebeurt er niets. In de politiek bestaat er tussen moeten en doen een onoverbrugbare wereld van verschil.

Erik vertrekt weer naar de randstad en de Groningers blijven met hun ellende zitten. Velen hebben hier al met de nodige argumenten over geschreven. Dat ga ik dus niet opnieuw doen, ook al ben ik een Groninger. Aan enkele concrete vaststellingen/feiten ontkom ik echter niet.

De Groninger aardgasvoorraad heeft Nederland nu al meer dan een halve eeuw veel welvaart gebracht. Decennialang hebben diverse politici mooi weer gespeeld met de opbrengsten. Decennialang hebben politici nagelaten een deel van dit geld te reserveren voor noodgevallen. Decennialang zien, voelen en horen veel Groningers de grond letterlijk onder hun voeten wegzakken.

Decennialang komen met enige regelmaat politici op bezoek en vertellen na het zien van de toenemende scheuren wat er vervolgens allemaal moet gebeuren. En telkens botsen de gedupeerden op tegen de onoverbrugbare kloof tussen ‘moeten’ en kunnen dan wel willen.

Zelfs nu er in Groningen zo langzamerhand een schade is ontstaan van vele miljarden euro’s en waar maar geen eind aan schijnt te komen, blijven diverse overheidsinstanties kostbare nieuwjaarsrecepties organiseren. Inderdaad, van de kosten van één zo’n receptie kun je misschien één huis herstellen, maar daar gaat het niet om. Het gaat erom, dat het in veel politieke hersenen maar niet wil doordringen, dat we hebben te maken met een gruwelijke noodsituatie voor een deel van onze bevolking.

We collecteren ons te pletter voor noodsituaties over de hele wereld en omgeving, maar de gedupeerde Groningers kunnen blijkbaar verrekken. Wat doet bijvoorbeeld een in mijn ogen waanzinnig hysterische Nationale Postcode Loterij voor al die gedupeerde Groningers? Ja, af en toe een verdwaalde winnaar, maar dat is het dan wel. Aan de toenemende destructie van dit gebied gebeurt gewoon niets. Telkens als ik die kale met z’n rode jasje hoor roepen:” Goeeeeeeedemiddag”, loopt het mij bijkans dun door de broek. Hoezo Goede doelen? Daar hoort de provincie Groningen blijkbaar niet bij.

Eigenlijk is het verbijsterend dat de ellendige en zorgwekkende waanzin in Groningen niet als hoogste prioriteit op de politieke agenda staat. Blijkbaar moeten er eerst doden vallen of moet Loppersum onder de aardbodem verdwijnen. Politici maken zich druk over transgenderproblematiek, snoepreisjes en andere trivialiteiten, maar de zorgwekkende toestand in Groningen behoort voor hen blijkbaar tot de ‘Ver van mijn bed show’.

Politici blijven maar mooi weer spelen met ons belastinggeld, plus het geld uit de schuddende en vernielingen veroorzakende aardgasputten. Ze smijten het in buitenlandse bodemloze putten en sluiten de ogen voor onze eigen, binnenlandse problematiek. Als de aardgaswinning in Groningen morgen zou (moeten) stoppen, dan krijgen we te maken met een miljardentekort. Zonder aardgasbaten zullen de collectieve lasten fors stijgen en zal het niveau van publieke voorzieningen drastisch moeten worden beperkt.

Zouden de politici die 1.4 miljard euro van ons geld gaan weggeven aan buitenlandse aandeelhouders hier wel één seconde over hebben gedacht? Zouden de politici die al die buitenlanders een betaalde plek in Nederland willen geven, wel eens hebben nagedacht wat we moeten doen met al die duizenden werknemers van de NAM en toeleveringsbedrijven die straks onherroepelijk op straat komen te staan?

En de minister maar roepen: “Er moet een schadeprotocol zijn.” Ondertussen drinkt men op de nieuwjaarsrecepties een glas, doet een plas en alles blijft zoals het was. Inclusief het aan zichzelf verstrekken van riante vergoedingen, ook voor blunderende politici, en vette bonussen. En dat allemaal ‘omdat het nu eenmaal zo is afgesproken’.

Tevens mag de miljardenstroom naar de Brusselse bodemloze putten niet door de ‘gewone man’ worden gekritiseerd. Ook zal men brijtaal blijven gebruiken als men ons de indruk wil geven zich ‘kernachtig’ te willen gedragen, maar praktisch gezien niets wil doen. We moeten, we moeten en we moeten, maar ondertussen gebeurt er niets. Henk Kamp weet daar inmiddels alles van.

Tot de volgende beving in Garrelsweer met een kracht van 5.7 op de Schaal van Richter (of een andere, ernstige beving in die omgeving die onherroepelijk nog zal volgen). Het is blijkbaar de enige mogelijkheid om gedachtekeutels producerende politici wakker te schudden. Dan pas zal er mogelijk iets zinvols gebeuren.

Het navrante van zo’n situatie is dan wel, dat de spraakmakende politici er financieel niets van zullen merken, maar de gedupeerden er met hun leed, ellende en brokstukken mee blijven zitten. Want voor een menswaardig alternatief is immers nooit een acceptabel bedrag gereserveerd?

 

 

Laat een reactie achter