Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Brand

BrandBejaard echtpaar komt om bij grote brand” en ‘Buren hoorden hulpgeroep uit brandend huis Hellevoetsluis‘. Zo maar twee berichten uit de media. De beide 84-jarige slachtoffers moeten voor hun overlijden door een oord van helse verschrikkingen zijn gegaan. En twee dagen later lees je dan, dat de brand waarschijnlijk is aangestoken.

We hebben het dan over twee moorden. En zoals gezegd; de wijze waarop deze moorden zijn gepleegd, is eigenlijk met geen pen te beschrijven. Volgens de berichten zou het hebben te maken met een stalker van hun zoon. Die zoon werd al eerder bedreigd en bij diens huis werd al eens een poging tot brandstichting ondernomen. Het wordt momenteel niet uitgesloten dat de stalker ook de ouders heeft willen ‘pakken’.

Er is door de zoon al eerder aangifte bij de politie gedaan, maar zonder meer informatie is niet te zeggen of daar adequaat mee is omgegaan. Stel dat het voorlopige vermoeden van bewuste brandstichting wordt omgezet in een bewijsbare handeling en de dader wordt gepakt. Wat gaat er dan met zo’n dader gebeuren, vraag ik mij af. De volgende ontwikkeling acht ik niet uitgesloten.

Het is 17 juni 2016. Via de krant verneem ik, dat de 35-jarige M. Z. als vermoedelijke dader van de brand in Hellevoetsluis, waarbij een 84-jarig echtpaar om het leven is gekomen, is gearresteerd. De bekende advocaat Pieter Grasman heeft zich inmiddels als ‘beschermheer’ van M. Z. opgeworpen.

September 2016. Tijdens de rechtszitting komt het O.M. met een overstelpende hoeveelheid bewijsmateriaal en maakt Pieter met een smartelijk gelaat duidelijk, dat zijn cliënt spijt heeft van zijn daad en dat hem tijdens de brandstichting niet duidelijk was, dat vuur zo heet kan zijn zodat je er door kunt overlijden. Daarnaast had cliënt een moeilijke jeugd gehad. De buurkinderen hadden allemaal een kinderfietsje en M. Z. moest het doen met een step.

Dat hier sprake is van een traumatische ervaring, mag duidelijk zijn, aldus Pieter. Ook moet worden vermeld, dat de buurkinderen altijd met rijkelijk belegde boterhammen naar school gingen, terwijl M. Z. het moest doen met twee boterhammen met bruine suiker en twee boterhammen met ‘tevredenheid’, met niks dus. De edelachtbare moet zich toch kunnen voorstellen, dat dit bijkans een levenslange hersenbeschadiging tot gevolg heeft.

Gezien de armoede van de ouders van M. Z. kon hij verjaardagscadeautjes wel vergeten. Hoogstens een stelletje tweedehands ondergoed. En dan moet ook nog worden bedacht, dat M. Z. niet over een iPad beschikte, maar het moest doen met een Nokia uit 2012. Ook in de liefde heeft het M. Z. niet meegezeten. De vrouw waar hij verliefd op is, heeft de verkering uitgemaakt en heeft voor een ander gekozen.

Pieter merkt ook nog op, dat M. Z. een hartstochtelijk sportvisser is. Maar de rechter kan zich volgens Pieter nauwelijks voorstellen hoe frustrerend het is om met je bamboehengel naast een aantal vissers te zitten met een moderne telescoophengel.

Vervolgens moet worden bedacht, dat M. Z. tot enkele jaren geleden met enige regelmaat nog wel eens een stevige brasem ving, maar dat het tegenwoordig hooguit een voorntje is van pakweg 15 centimeter. En dat allemaal door de klimaatverandering. Met de opmerking, dat dit allemaal zaken zijn die om begrip, empathie en clementie vragen, besluit Pieter z’n eerste ronde en vraagt om een voorwaardelijke straf.

December 2016. In zijn onmetelijke wijsheid heeft de rechter besloten om M. Z. een taakstraf van 120 uur op te leggen en dan bij voorkeur bij een visafslagbedrijf, zodat M. Z. indirect toch nog contact blijft houden met z’n hobby. De rechter acht het verder niet bewezen dat M. Z. wel kon weten dat je door een hels vuur levend kunt verbanden.

Het O.M. merkt op, dat M. Z. regelmatig een visje roosterde op z’n eigengemaakte barbecue en dus kan weten wat de invloed van vuur is. Als door een wesp gestoken, springt Pieter overeind en roept dat je een voorntje niet kunt vergelijken met een mens.

Het voorgaande speelde zich af in de krochten van mijn geest, nadat ik de afgrijselijke gebeurtenissen nogmaals de revue had laten passeren en vervolgens dacht aan onze rechtsspraak die in veel gevallen niets meer heeft te maken met rechtspreken, maar alles met de gedachtekeutels, die worden geproduceerd door zogeheten hooggeleerde heren. En het inferno zoals het zich voor de slachtoffers in Hellevoetsluis heeft ontwikkeld, speelt nog nauwelijks een rol.

Op de omslag van het Wetboek van Strafrecht dan wel het Wetboek voor Strafvordering zou moeten staan: Alles wat krom is, kan door juristen worden rechtgebogen.

 

 

 

Tags: , , ,

Laat een reactie achter