Welkom bij Burgergazet

Niks vernielen hier

Leden login

Wachtwoord vergeten?

Boete?

Zoals iedereen vroeger op school heeft geleerd werd Bonifatius op 5 juni 574 bij Dokkum vermoord. Het kan ook het jaar 755 zijn geweest, maar wie daarop let is een kniesoor.

Bonifatius was een vrij belangrijke jongen, want meer nog dan missionaris was hij de inrichter van de kerkelijke structuren in het gebied van het huidige Duitsland en de binding daarvan aan de Heilige Stoel. Bonifatius werd zo de architect van het christelijke West-Europa omdat hij een groot aandeel had in de grondvesting van de kerk van Rome en  groei naar culturele eenheid.

U begrijpt, ik zuig dit niet zomaar uit mijn duim, want ik ben geen geschiedkundige, maar haal deze wijsheid gewoon van Wikipedia. Daar valt nog namelijk nog veel meer te lezen over ‘Boni’, zoals zijn vrienden hem noemden.

Voor zijn fatale reis naar Friesland wordt een aantal kerk-politieke motieven genoemd alsook het beschermen van Bonifatius’ eigen positie en eer. Hij reisde met een groot (deels gewapend) gezelschap af naar Friesland, dat op dat moment nog maar voor een derde deel christelijk was.

Dokkum lag op de “grens” tussen christendom en de Germaanse religie. Willibald, een priester uit de 8e eeuw die rond 766 in opdracht van aartsbisschop Lullus een hagiografie over Bonifatius schreef, beschrijft dat Bonifatius tijdens deze reis ‘de afgodendienst vernietigt’, ‘heidense tempels en beelden kapot maakt en omgooit’, ‘kerken bouwt en duizenden mannen, vrouwen en kinderen doopt’, uiteraard allemaal onder militaire bescherming.

Zolang dit werd gedaan in de door de Franken overheerste gebieden leverde dit weinig problemen op, maar toen ze de “kersteningsgrens” bereikten, zou dit door de Friezen kunnen zijn opgevat als een bedreiging en provocatie.

Op 18 november 2017 komt een andere heilige in het inmiddels volledig bekeerde Friesland aan. Een heilige die normaliter in Spanje verblijft, maar één keer per jaar ons land aandoet per stoomboot, ook wel pakjesboot genoemd,  om zijn verjaardag samen met kleine kinderen te vieren. Hij komt nooit alleen, maar neemt in plaats van militairen zoals Bonifatius dat deed, altijd Zwarte Pieten mee. Dat zijn (meestal) bijzonder vrolijke lieden die Sinterklaas helpen bij het organiseren van het feest en de cadeautjes voor de kinderen met zich meedragen in grote zakken.

In vroeger jaren werden deze jongens nog knechten genoemd, maar in de loop der tijd werden het medewerkers, vervolgens assistenten en tegenwoordig is de term Zwarte Piet vervangen door de functie die ze hebben in het bedrijf van Sinterklaas. Zo is er een Zoek Piet, een Wegwijs Piet, een Hoofd Piet, een Inpak Piet, een Kleed Piet etc.

Nu zijn er mensen in onze multiculturele samenleving die daar moeite mee hebben en Sinterklaas betichten van racisme.  Zo noemen zij eerdergenoemde stoomboot een slavenschip en de zak van Zwarte Piet een zak vol buitgemaakte goederen (zie hier). Nu kan je veel zeggen van Sinterklaas, maar iedereen weet, voor hem is ieder kind gelijk en een racist is hij zeker niet.

Je zou deze mensen drammers kunnen noemen, Zeur Piet is teveel eer, zeikerds, geschiedvervalsers en nog veel meer, want het enige dat ze eigenlijk willen is een stukje Nederlandse cultuur om zeep helpen. Wist u trouwens dat de Sinterklaasviering in hun land van herkomst met een hulp-Sinterklaas wordt gevierd? Begrijpelijk, want de echte zit in ons land, maar daar wordt een ‘getinte’ man wit geschminkt op zoveel mogelijk op de ‘echte’ te lijken. Geen kwaad woord uit Nederland, wij vinden dat prima natuurlijk. Vrijheid is blijheid.

Ik schreef al op 18 november van dit jaar kwam Sinterklaas in Friesland aan, in Dokkum om precies te zijn. En die rare, inmiddels bekeerde, koppige Friezen accepteerden niet dat er mensen uit de randstad  ‘hun’ heilige Sint kwamen pesten.

Wat deden zij? Zij blokkeerden de snelweg teneinde de doorgang van de pestkoppen te verhinderen. De A7 werd geblokkeerd waardoor ze niet verder konden reizen. Echter Nederland zou Nederland niet zijn als hier geen sancties op stonden en daarom zijn alle kentekens genoteerd en krijgen deze personen een boete vanwege het blokkeren van de snelweg, nog erger, ze worden mogelijk strafrechtelijk vervolgd.

Naar aanleiding van dat nieuwsfeit is een inzamelingsactie gestart om de boetes te betalen voor de ’Friese helden’, die de bussen hebben tegengehouden met daarin leden van Kick Out Zwarte Piet.

Het is duidelijk, wie een Nederlands cultureel gebruik wil beschermen is de lul (excusez le mot) en nu heeft Robin van Prattenburg (uit Flevoland) een actie op touw gezet om om deze personen te helpen met het betalen van de boetes.

Hij schrijft het volgende: ” Om deze helden een hart onder de riem te steken, leek het mij een goed idee om deze personen te helpen met het betalen van de boetes. Hierbij dus ook de hoop dat er volgend jaar ook weer mensen opstaan! EENDRACHT MAAKT MACHT!

Delen op social media wordt gewaardeerd! 👍
Let wel, het minimum bedrag is €5,– maar mocht u toch willen steunen doe dat dan hier:
https://www.doneeractie.nl/boetes-betalen-voor-blokkade-snelweg-anti-pieten/-4928

 

  •  Op moment van plaatsing van dit bericht op Burgergazet waren er 1588 donaties en is een bedrag van € 12.670,00 binnengehaald.
    Robin van Prattenburg stelt: “wanneer deze actie niet nodig blijkt te zijn, probeer ik het geld terug te storten naar de rechtmatige eigenaar.
    Indien er een geldbedrag over is, na het betalen van de boetes, zou ik dit graag willen doneren aan Ă©Ă©n of meerdere goede doelen zoals bijvoorbeeld KIKA of de cliniclowns.”

    Bovenstaande lijkt mij vrijwel onmogelijk, dan maar naar een goed doel  (Jaap Dekker)

Tags: , , , ,

Laat een reactie achter